γάλλιο
Ο ρόλος του γάλλιου στην ψηφιακή και διαστημική τεχνολογία

Η Ελλάδα αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξαγωγή γάλλιου σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, Κωνσταντίνο Λασκαρίδη. Το γάλλιο, ένα κρίσιμο ορυκτό για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών και διαστημικών τεχνολογιών, είναι από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο και η Ελλάδα διαθέτει άφθονα αποθέματα.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Κωνσταντίνος Σάλτας, είναι πλούσια σε ορυκτές πρώτες ύλες και έχει πρωτοκαθεδρία στον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών. Η χώρα διαθέτει επάρκεια αποθεμάτων, κάτι που την καθιστά στρατηγικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά ορυκτών και μετάλλων.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) έχει εντοπίσει όλα τα κοιτάσματα ορυκτών στην Ελλάδα και έχει ψηφιοποιήσει πάνω από 10.000 μελέτες, κάνοντάς τις ελεύθερα προσβάσιμες μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού. Όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσης Γκούτης, τα δεδομένα είναι πλέον προσβάσιμα γρήγορα και χωρίς κόστος για την πολιτεία και τους επενδυτές, προσφέροντας πρωτογενείς πληροφορίες για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων.

Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο επιστημονικής έρευνας που διατηρεί τη συλλογή γνώσεων για περισσότερα από 100 χρόνια. Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχει καταστεί ο βασικός φορέας της συλλογής αυτής της γνώσης, με κύριο στόχο τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των ορυκτών της χώρας.

Το γάλλιο, παράγωγο του βωξίτη και του αλουμινίου, έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο στοιχείο για τη νέα ψηφιακή τεχνολογία, όπως τα κινητά τηλέφωνα, και τη διαστημική και αμυντική βιομηχανία. Στην Ελλάδα, το γάλλιο εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, ενώ άλλα πολύτιμα ορυκτά όπως το αντιμόνιο, το γερμάνιο και το λίθιο βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Χίου, της Ροδόπης, της Θεσσαλονίκης και της Ξάνθης.

Η εξόρυξη και η αξιοποίηση αυτών των πολύτιμων ορυκτών και μετάλλων όχι μόνο ενισχύει την οικονομία της Ελλάδας, αλλά τη θέση της στη διεθνή αγορά και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Με την σωστή υποστήριξη και στρατηγικές επενδύσεις, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε κεντρικό παράγοντα στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και της πράσινης ενέργειας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα