Η σοκολάτα «Can't Get Knafeh Of It» από το Ντουμπάι μπορεί να ξεκίνησε ως μια αθώα λιχουδιά που έγινε δημοφιλής στα social media, όμως η τεράστια φήμη της έχει πλέον πυροδοτήσει μια μαύρη αγορά γεμάτη επικίνδυνες απομιμήσεις. Νέες έρευνες αποκαλύπτουν σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη σύνθεση και την ασφάλεια των προϊόντων αυτών, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε καταναλωτές και ειδικούς.
Απόλαυση ή απειλή;
Η αυθεντική σοκολάτα του Ντουμπάι, δημιούργημα της Sarah Hamouda, περιέχει υλικά όπως ταχίνι, φιστίκι και τραγανό κανταΐφι. Όμως οι απομιμήσεις που κατακλύζουν την αγορά δεν πλησιάζουν την ίδια ποιότητα, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
Σύμφωνα με το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Στουτγάρδης (CVUA), από τα οκτώ δείγματα απομιμήσεων που αναλύθηκαν, έξι περιείχαν επικίνδυνες χημικές ενώσεις όπως το 3-MCPD, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο και σχηματίζεται κυρίως κατά τη διύλιση του φοινικέλαιου. Το εν λόγω λάδι ήταν παρόν στα περισσότερα δείγματα ως φτηνό υποκατάστατο βουτύρου κακάο.
Τοξίνες αόρατες στον καταναλωτή
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η παρουσία αφλατοξινών, τοξινών μούχλας που δεν εντοπίζονται μέσω γεύσης ή μυρωδιάς και είναι από τις πιο ισχυρά καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα τρόφιμα. Παράγονται φυσικά από μύκητες που μολύνουν καλλιέργειες όπως τα φιστίκια, συστατικό-κλειδί των εν λόγω σοκολατών.
Πράσινο, αλλά όχι υγιεινό
Οι απομιμήσεις «σοκολάτας Ντουμπάι» χρησιμοποιούν χρωστικές Ε140 και Ε141, όχι για διατροφικούς λόγους αλλά για να μιμηθούν τη φιστικένια εμφάνιση και να ξεγελάσουν τον καταναλωτή. Παράλληλα, η χρήση αντικαταστατών βουτύρου κακάο, όπως ηλιέλαιο και φοινικέλαιο, μειώνει όχι μόνο την ποιότητα, αλλά και τη νομιμότητα της ονομασίας "σοκολάτα" σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ.
Αντίδραση των αρχών και προειδοποίηση
Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) συνιστά στο κοινό να είναι σε εγρήγορση, καθώς κάποια από τα προϊόντα αυτά εισάγονται και πωλούνται παράνομα στη χώρα, ενδεχομένως χωρίς επαρκή σήμανση αλλεργιογόνων ή ενδείξεις επικίνδυνων προσθέτων.
Η επικεφαλής του τμήματος περιστατικών της FSA, Τίνα Πότερ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι καταναλωτές εντοπίσουν ύποπτα προϊόντα, θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στις αρμόδιες αρχές, ώστε να αποτραπεί η διανομή επικίνδυνων τροφίμων στην αγορά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ