Μια νέα διατροφική τάση έχει αναδειχθεί στο TikTok, με πολλούς χρήστες να καταναλώνουν ωμό σπανάκι το πρωί, υποστηρίζοντας ότι αυτό τους βοηθά να μειώσουν την επιθυμία για σνακ αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτή η πρακτική βασίζεται σε μια μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση πικρών τροφών, όπως το σπανάκι, μπορεί να ενεργοποιήσει μια πρωτεΐνη που μειώνει την αίσθηση της πικρίας, διευκολύνοντας την κατανάλωση τέτοιων τροφών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να επιβεβαιωθεί αν αυτό ισχύει και στους ανθρώπους.
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, C, Κ, φολικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο, και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών, την πέψη και την καρδιά. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ωμού σπανακιού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες λόγω της παρουσίας οξαλικών, που μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση μετάλλων και να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.
Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης σπανακιού είναι περίπου ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο ή δύο φλιτζάνια ωμό, καθώς η μαγειρική μειώνει την περιεκτικότητα σε οξαλικά. Επιπλέον, άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος ή έχουν ιστορικό πέτρας στα νεφρά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν εντάξουν μεγάλες ποσότητες σπανακιού στη διατροφή τους.
Εν κατακλείδι, ενώ το σπανάκι είναι ένα θρεπτικό λαχανικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσοχή, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό, για να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ