Αρχαίος ναός
Ανατροπή στην καταγωγή των Φοινίκων;

Μία επαναστατική γενετική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο αρχαίος λαός των Φοινίκων, διάσημος για το εμπορικό του δίκτυο στη Μεσόγειο και το αλφάβητο που επηρέασε την ελληνική και τη λατινική γραφή, δεν προέρχεται από τη Μέση Ανατολή όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, ένα σημαντικό ποσοστό των Φοινίκων είχε Ελληνικό DNA.

Ανατροπή στην καταγωγή των Φοινίκων;

Οι Φοίνικες εμφανίστηκαν περίπου πριν από 3.000 χρόνια στη Λεβαντική, κυρίως στην περιοχή του σημερινού Λιβάνου. Η κρατούσα θεωρία υποστήριζε ότι οι Φοίνικες προέρχονταν από τους Καναανίτες, έναν αρχαίο λαό της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, μια άποψη που ενισχύθηκε από τις βιβλικές αναφορές.

Ωστόσο, τα νέα γενετικά ευρήματα καταρρίπτουν αυτήν την αντίληψη, αποκαλύπτοντας ότι οι Φοίνικες είχαν μια ποικιλία γενετικών καταβολών, κυρίως από Σικελία, ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Παρά την καταστροφή των πόλεων τους στη Μέση Ανατολή γύρω στο 1.200 π.Χ., οι Φοίνικες κατάφεραν να επεκταθούν δυτικά, φτάνοντας έως την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική, όπου ίδρυσαν τη φοινικική αποικία της Καρχηδόνας. Η καταστροφή της Καρχηδόνας το 146 π.Χ. από τους Ρωμαίους σήμανε την αρχή του τέλους για τον φοινικικό πολιτισμό.

Η γενετική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι Φοίνικες δεν ήταν μια «καθαρόαιμη» ομάδα, αλλά ένας λαός που προήλθε από το μείγμα πολλών Μεσογειακών λαών. Οι ερευνητές εντόπισαν αποδείξεις για γενετική σύνθεση από τη Σικελία, την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ μετά την εξάπλωση των Φοινίκων και την άνοδο της Καρχηδόνας, το γενετικό υλικό τους εμπλουτίστηκε και με DNA από τη Βόρεια Αφρική.

Πολιτιστική ενσωμάτωση και γενετική ποικιλία

Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι Φοίνικες ήταν ένας πολιτισμός που συνεχώς ενσωμάτωνε άλλους λαούς μέσω εμπορικών συναλλαγών και γάμων. Οι γενετικές αναλύσεις των σκελετών από διάφορους φοινικικούς νεκροταφείους αποκαλύπτουν τη μεγάλη ποικιλία του φοινικικού πληθυσμού. Ειδικότερα, οι αρσενικοί σκελετοί παρουσίασαν διαφορετικά Y-χρωμοσώματα, κάτι που υποδηλώνει ότι οι Φοίνικες δεν παρέμειναν για πολλές γενιές στον ίδιο τόπο, αλλά ενσωμάτωναν διάφορους πληθυσμούς από όλη τη Μεσόγειο.

Ο David Reich από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σχολίασε: "Ο φοινικικός πολιτισμός ήταν εκείνος που συνεχώς ενσωμάτωνε διαφορετικούς ανθρώπους και αποδεχόταν τους γάμους με γειτονικούς πολιτισμούς."

Η εξάπλωση του Φοινικικού Πολιτισμού: Γιατί ήταν τόσο ελκυστικός;

Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που θέτει η μελέτη είναι πώς ο φοινικικός πολιτισμός επεκτάθηκε τόσο ευρέως χωρίς μαζική μετανάστευση. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο πολιτισμός των Φοινίκων προσέφερε έναν τρόπο ζωής που οι άλλοι λαοί της Μεσογείου βρήκαν ελκυστικό και, ως εκ τούτου, τον υιοθέτησαν. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Γιατί οι άλλοι πολιτισμοί αποδέχτηκαν τον φοινικικό πολιτισμό αντί να διατηρήσουν τον δικό τους;

Ο Harald Ringbauer, επικεφαλής της μελέτης, διερωτήθηκε: «Ήταν ο φοινικικός πολιτισμός κάτι σαν «franchise», το οποίο μπορούσαν οι άλλοι να υιοθετήσουν; Αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν οι αρχαιολόγοι».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη
Ρώμη: Ιστορική Κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου – Παρόντες 200.000 Πιστοί και Παγκόσμιοι Ηγέτες (Live)
Ασφυκτική Συγκέντρωση στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου - Δρακόντεια Μέτρα Ασφαλείας στο Βατικανό
Ρώμη: Ιστορική Κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου – Παρόντες 200.000 Πιστοί και Παγκόσμιοι Ηγέτες (Live)
Μαθητές - Εκπαίδευση
Πώς μπορούμε να κάνουμε μια σύγχρονη, δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;
Εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθούμε ένα παράδοξο. Αλλεπάλληλες  νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στην εκπαίδευση, οι οποίες μάλλον...
Πώς μπορούμε να κάνουμε μια σύγχρονη, δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;