Thumbnail
Tελικά το ομολογιακό δάνειο του Τηλέτυπου ήταν 98 εκατ. ευρώ (όπως ανακοινώθηκε στις χρηματιστηριακές αρχές) και όχι 10 εκατ. ευρώ (όπως ανακοινώθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega), επιβεβαιώνοντας πλήρως αυτά που από την αρχή είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Της Ελένης Μπότα

Tελικά το ομολογιακό δάνειο του Τηλέτυπου ήταν 98 εκατ. ευρώ (όπως ανακοινώθηκε στις χρηματιστηριακές αρχές) και όχι 10 εκατ. ευρώ (όπως ανακοινώθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega), επιβεβαιώνοντας πλήρως αυτά που από την αρχή είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για το δάνειο-μαμούθ των 98 εκατ. ευρώ που κατάφερε να εξασφαλίσει η Τηλέτυπος, πριν καν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ενώ είχαν προηγηθεί κατηγορηματικές διαψεύσεις από τη Μεσογείων, η εταιρεία σε χθεσινή ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε αυτό που όλοι από την αρχή γνωρίζαμε…
 
«Από το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, μόνο τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση του δανεισμού, τα υπόλοιπα 88 εκατ. ευρώ αφορούν αναχρηματοδότηση του προϋφιστάμενου ισόποσου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας». Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα τονίζονται τα εξής: «Μετά την παρακράτηση των προμηθειών, με το εκταμιευθέν ποσό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας προς προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις. Για το δάνειο παρασχέθηκαν εξασφαλίσεις επί περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η αξία των οποίων υπερβαίνει το ύψος των 140 εκατ. ευρώ».
 
Το μείζον θέμα πάντως που προκύπτει αφορά κυρίως το παλαιότερο δάνειο που πήρε η Τηλέτυπος –στις 4/12/2009– με εκδότριες τράπεζες την Αlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το δάνειο αυτό δόθηκε στην εταιρεία χωρίς να ζητηθεί καμία απολύτως εγγύηση ή αλλιώς λευκή επιταγή, πράγμα πρωτόγνωρο για τα τραπεζικά δεδομένα.
 
Αυτό το ομολογιακό προσπαθεί να καλύψει τώρα η Τηλέτυπος (υπάρχει δόση 10 εκατ. ευρώ που έπρεπε να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους), ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου, αγγίζει τα 95,6 εκατ. ευρώ (βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις). Επίσης ένα μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευθεί προκειμένου να καλύψει το ενδεχόμενο ανεπάρκειας του κεφαλαίου κίνησης μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, ενδεχόμενο το οποίο επισημαίνει ο ορκωτός λογιστής στις παρατηρήσεις του στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου.
 
Ως εκ τούτου, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα, τα οποία είναι τα εξής:
 
- Πώς κατάφερε να πάρει η Τηλέτυπος στα τέλη του 2009 ένα ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ χωρίς να δώσει καμία εξασφάλιση;
- Πώς μπορεί να παίρνει σήμερα ένα τόσο μεγάλο δάνειο μια εταιρεία η οποία, βάσει οικονομικών μεγεθών, βρίσκεται σε δυσχερή θέση (ζημίες 15,6 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο, αρνητικές ταμειακές ροές 10 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 190 εκατ. ευρώ);
- Γιατί προσπάθησε η διοίκηση του Τηλέτυπου να θολώσει τα νερά –με τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις- σχετικά με το ύψος του δανείου;
- Ποια ήταν τα κριτήρια χρηματοδότησής της από το κονσότσιουμ των πέντε μεγάλων τραπεζών;
 Χτες πάντως οι μιντιάρχες Μπόμπολας και Ψυχάρης έλυσαν τη σιωπή τους για το θέμα του δανείου του Mega.
 
Η πλευρά Μπόμπολα, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για στοχοποίησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τις αναφορές του τελευταίου στην παρουσία μελών της οικογένειας στη λίστα Λαγκάρντ, προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διά της οποίας θα δοθούν «πεντακάθαρες και αποστομωτικές απαντήσεις», ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανυπομονεί να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, «σπεύδοντας να εκδώσει ‘‘πόρισμα’’ για τη λίστα Λαγκάρντ, χωρίς να περιμένει καν τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η στοχοποίηση της οικογένειας Μπόμπολα συνιστά «πρωτοφανή μεθόδευση» καθώς, «εάν κι εφόσον απαιτηθεί, είναι αυτονόητο ότι θα δοθούν όλες οι εξηγήσεις».
Όσον αφορά το δάνειο του MEGA, γίνεται λόγος για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και για «λαϊκισμό» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο τηλεοπτικός σταθμός «δεν του είναι αρεστός».
 
Από την άλλη, ο εκδότης του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης, μέσω της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», απαντά επιμένοντας στην εκδοχή της ανακοίνωσης της Τηλέτυπος Α.Ε., που διαβάστηκε στο δελτίο του MEGA. Υποστηρίζει δηλαδή ότι ο σταθμός πήρε δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία στα ταμεία του μπαίνουν 8,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρω παρακρατήθηκε ως προμήθεια από τις πέντε τράπεζες του κονσόρτσιουμ. Επίσης, ο Στ. Ψυχάρης σημειώνει ότι αυτό το ποσό δόθηκαν από τον σταθμό εγγυήσεις σε περιουσιακά στοιχεία ύψους 140 εκατ. ευρώ. Ενώ για τα υπόλοιπα 88 υποστηρίζει ότι είναι δάνεια που έλαβε το MEGA την τελευταία 20ετία, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σκοπίμως τα συγχέει…
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως παραπέμπει στην ανακοίνωση με ημερομηνία 3.1.2013 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου γίνεται λόγος για κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ, «το προϊόν» του οποίου «θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας».
 
------------------------------------------------
 
ΤΙΤΛΟΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΕΣΡ
 
Το ΕΣΡ, μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί το MEGA να δώσει εξηγήσεις εντός δύο ημερών για την άρνηση του σταθμού να διαβαστεί στο δελτίο η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία διατυπώνονταν αιχμές για την παρουσίαση του θέματος της λίστας Λαγκάρντ και των ευθυνών Βενιζέλου. Προηγήθηκε η επιστολή του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Βασίλη Λασκαρίδη. Στην επιστολή, με την οποία ζητείται η παρέμβαση του ΕΣΡ, καταγγέλλεται η «κατηγορηματική άρνηση» της διεύθυνσης του σταθμού «να διαβαστεί η ανακοίνωση ή εναλλακτικά να υπάρξει τηλεφωνική παρέμβαση εκ μέρους του εκπροσώπου Τύπου του κόμματός μας».
 
6ημέρες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα