Thumbnail

 

Θεσσαλονίκη: Δραματικές επιπτώσεις θα επιφέρει στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, αλλά και την τοπική παραδοσιακή οικονομία η λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής, όπως έχει σχεδιαστεί από την «Ελληνικός Χρυσός». Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τα όσα εξήγησαν ειδικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής από τον πολιτιστικό φορέα «Τεχνοδρόμιο» σε συνεργασία με το «Συντονιστικό Φορέων της ΒΑ Χαλκδιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού».
 
Θα ρυπανθούν με βαρέα μέταλλα τα εδάφη, η θάλασσα, η φυσική βλάστηση και οι καλλιέργειες και τα επικίνδυνα στοιχεία θα μπουν στην τροφική αλυσίδα
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιάννης Αικατερινάρης, που είναι αρχιτέκτονας και μέλος του «Τεχνοδρομίου», ο οποίος τόνισε ότι οι διαπιστώσεις των επιστημόνων που έχουν δημοσιοποιηθεί από φορείς-συμβούλους της Πολιτείας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία, αναφορικά με τη συγκεκριμένη επένδυση. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο καθηγητή εδαφολογίας του ΑΠΘ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη σκόνη που θα εκλύεται εξαιτίας της χρήσης εκρηκτικών σε καθημερινό επίπεδο θα είναι τεράστια και θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή. Όπως αποκάλυψε κατά την εξόρυξη θα χρησιμοποιούνται τόνοι εκρηκτικών την ημέρα και θα εκλύεται σκόνη μεταλλεύματος, την οποία η ίδια η εταιρεία, βάσει της περιβαλλοντικής μελέτης, υπολογίζει σε χιλιάδες τόνους την ώρα. «Μονίμως θα υπάρχει ένα σύννεφο σκόνης αποτελούμενο από θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων, τα οποία είναι τοξικά για όλους τους οργανισμούς, από τον μικρότερο μικροοργανισμό μέχρι και τον άνθρωπο», τονίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το νέφος «δεν μπορούμε να πούμε με μεγάλη ακρίβεια πού θα πηγαίνει και πού δεν θα πηγαίνει, όταν από τη Σαχάρα που είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, έρχεται σκόνη και κόκκινη λάσπη».
 
Επισήμανε επίσης ότι από τη σκόνη αυτή «θα ρυπανθούν με βαρέα μέταλλα τα εδάφη, η θάλασσα, η φυσική βλάστηση και οι καλλιέργειες, και τα επικίνδυνα στοιχεία θα μπουν στην τροφική αλυσίδα, οπότε η βλάβη αφορά τους ανθρώπους, είτε μένουν στην περιοχή είτε όχι....». «Από την επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές υπολογίζεται ότι θα εκπέμπονται περισσότεροι από 400 τόνοι ανά έτος αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 από την εξόρυξη του μεταλλεύματος και των στείρων. Οι εκπομπές αυτές είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος με τις εκπομπές PM 10 από τις οδικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη και τις εκπομπές PM 10 από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία της ΔΕΗ στην κοιλάδα της Εορδαίας. Είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα παραβιάζονται οι ημερήσιες οριακές τιμές για τα PM 10 (50mg/m3)", σύμφωνα με μελέτη τού αν. καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.
 
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
 
Για τους κινδύνους που κρύβει η λειτουργία της συγκεκριμένης επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στη δημόσια υγεία μίλησε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος. «Το έργο θα έχει πάρα πολύ σημαντικές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις, κατ' αρχήν στην υγεία των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και για όλο τον πληθυσμό», επισήμανε. Τόνισε, επίσης, ότι στους εργαζόμενους σε μεταλλεία χρυσού είναι μεγάλη η συχνότητα πνευμονοπαθειών, στις οποίες συγκαταλέγεται ο καρκίνος του πνεύμονος, αλλά και ασθένειες του δέρματος και πολλά άλλα νοσήματα. «Από τον αέρα, από το νερό και από τη διατροφή έχουμε έκθεση του ανθρώπινου πληθυσμού σε χημικές ουσίες, σε καρκινογόνους ουσίες που προκαλούν μεγάλες βλάβες. Οι βλάβες στην υγεία, όπως και στο περιβάλλον, θα είναι μη αναστρέψιμες» υπογράμμισε.
 
 
Καταστροφή για την παραδοσιακή οικονομία
 
Το επιχείρημα της δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας κατέρριψε ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Χαράλαμπος Λαζαρίδης, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία αυτών των θέσεων εργασίας θα σταματήσει κάθε παραδοσιακή δραστηριότητα στην περιοχή, όπως την κτηνοτροφία, τη γεωργία, την αλιεία και τη μελισσοκομία και άρα θα χαθούν περισσότερα εισοδήματα από εκείνα που τάζει η «Ελληνικός Χρυσός». Ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι ο δρόμος ανάπτυξης της περιοχής περνάει μέσα από άλλο μοντέλο, με τη στήριξη του τουρισμού, της γεωργίας, με καθαρές καλλιέργειες και παραγωγή τοπικών παραδοσιακών τροφίμων. Την απουσία πρόβλεψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων σε περίπτωση θραύσης των φραγμάτων που θα γίνουν στην περιοχή ανέδειξε ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ Διαμαντής Καραμούζης, ενώ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας από ενδεχόμενη όξινη βροχή, αλλά και στη ρύπανση των υπόγειων υδάτων.
 
Η ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια