Thumbnail
Λιγότεροι στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα


Καταγράφεται μείωση κατά 25% των αιτήσεων σε σχέση με την περυσινή χρονιά
Σταθερή η ζήτηση όσων είναι δωρεάν

Του Αποστολου Λακασα

Οι πρώτες έντονες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφονται στον χώρο των μεταπτυχιακών σπουδών, οι οποίες έχουν δίδακτρα. Καθώς διανύουμε την τελική φάση των αιτήσεων για τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών ΑΕΙ, το τοπίο έχει διαφοροποιηθεί άρδην και από την εποχή της υψηλών ρυθμών ζήτησης για μεταπτυχιακές σπουδές, πλέον ο αριθμός των αιτήσεων κινείται πτωτικά.

Ως προς τους ήδη μεταπτυχιακούς φοιτητές, κάποιοι εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, άλλοι που έχουν αποτύχει μία φορά να εισαχθούν σε κάποιο πρόγραμμα διστάζουν μπροστά στην προοπτική μιας νέας απόπειρας, η συντριπτική πλειοψηφία ζητεί ευκολίες στην πληρωμή των διδάκτρων. Τα πανεπιστήμια, από την πλευρά τους, προσαρμοζόμενα στη νέα κατάσταση, προχωρούν σε μειώσεις των διδάκτρων, οι οποίες, κατά περίπτωση, φτάνουν έως και το 30%.

Ειδικότερα, σαφώς μικρότερο είναι το ενδιαφέρον των κατόχων πρώτου πτυχίου ΑΕΙ να διεκδικήσουν μία θέση σε κάποιο μεταπτυχιακό. Ο πρώτος, προφανής, λόγος είναι το κόστος σπουδών, το οποίο σε άλλες εποχές πολλοί φοιτητές –και οι οικογένειές τους– θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η ζήτηση στα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα παραμένει σταθερή. Αντίθετα, σε εκείνα τα οποία έχουν δίδακτρα, η μείωση των αιτήσεων είναι δεδομένη, κινούμενη έως και 25% σε σχέση με πέρυσι.

Ο 25χρονος Δημήτρης, απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην «Κ», δίνει έναν ακόμη λόγο για τη μείωση της ζήτησης. «Η οικογένειά μου θα μπορούσε να με στηρίξει οικονομικά για να κάνω μεταπτυχιακό στην Ελλάδα. Ομως, το σκέφτομαι. Γιατί να μείνω στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου σε μία ευρωπαϊκή χώρα, έχοντας και την προοπτική να βρω δουλειά εκεί;», μας λέει, προσθέτοντας ότι η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που τον ενδιαφέρει.

«Πολλοί είναι εκείνοι που θα δέχονταν να πληρώσουν υψηλότερα δίδακτρα για το μεταπτυχιακό, φθάνει να γνωρίζουν ότι κατόπιν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά», λέει στην «Κ», ενισχύοντας ουσιαστικά την άποψη του Δημήτρη, ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης.

Η δουλειά, άλλωστε, στις σημερινές συνθήκες είναι ο πρώτος στόχος. Ετσι, όπως παρατήρησε στην «Κ» ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Λεωνίδας Χυτήρης, ορισμένοι φοιτητές εγκατέλειψαν το μεταπτυχιακό τους όταν κατάφεραν να βρουν δουλειά.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η μείωση των διδάκτρων είναι το πρώτο βήμα στο οποίο έχουν προχωρήσει οι υπεύθυνοι των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το ποσοστό της μείωσης είναι διαφορετικό ανά πρόγραμμα –για παράδειγμα, υπάρχουν αγγλόφωνα μεταπτυχιακά που απευθύνονται και σε ξένους φοιτητές, τα οποία δεν έχουν μειώσει τα δίδακτρά τους–, όμως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η μείωση κινείται από 10% έως και 30%.

Διευκολύνσεις

Το επόμενο βήμα των ΑΕΙ είναι οι διευκολύνσεις στην πληρωμή των διδάκτρων. «Καινούργιοι φοιτητές μας ζητούν να μην καταβάλλουν άμεσα το τέλος προεγγραφής, που αναλογεί στο μισό των διδάκτρων του πρώτου εξαμήνου. Από την πλευρά τους, παλαιότεροι φοιτητές ζητούν παράταση στον χρόνο καταβολής των διδάκτρων», αναφέρει ο κ. Χυτήρης. Κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν ήδη αποτύχει μία φορά στις εισαγωγικές εξετάσεις για το μεταπτυχιακό, ξανασκέφτονται εάν θα προσπαθήσουν εκ νέου. Κι αυτό διότι η προετοιμασία κοστίζει περί τα 1.000 ευρώ, ενώ τα εξέταστρα κυμαίνονται στα 300 ευρώ.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι οι σπουδές είναι ισχυρό «διαβατήριο» στην εποχή μας. «Εκανα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων γιατί πιστεύω ότι η γνώση σε βοηθάει πάντα να προχωράς, έστω κι αν δεν οδηγεί πάντα σε υψηλότερες απολαβές», λέει στην «Κ» η Βικτώρια Σαμλόγλου, η οποία σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατόπιν ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά, σε ενεργειακά θέματα και στη διοίκηση επιχειρήσεων. Και συμπληρώνει: «Για ένα καλό ξεκίνημα στη δύσκολη αγορά εργασίας χρειάζεται στέρεη βασική γνώση, εξειδίκευση σε νέους κλάδους της επιστήμης σου, τέλεια γνώση τουλάχιστον μιας γλώσσας».

kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepisthmio_dytikis_makedoniaw.jpg
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι φοιτητές θα αξιολογήσουν τους διδάσκοντες
Από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου - Η αξιολόγηση θα είναι ανώνυμη και θα γίνει ηλεκτρονικά
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι φοιτητές θα αξιολογήσουν τους διδάσκοντες
school_education_tetradia_notbook_kimolies_chalks_apple.jpg
Για την κινητοποίηση στη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά σχετικά με την ΕΔΕ του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά
«Kαλούμε όλους τους συναδέλφους - Μέλη μας, τη ΔΟΕ αλλά και τα λοιπά σωματεία να βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει και της έκδοσης του πορίσματος της...
Για την κινητοποίηση στη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά σχετικά με την ΕΔΕ του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά