Thumbnail
Ελβετοί αρχαιολόγοι λένε ότι βρήκαν το ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος στην Εύβοια

 

Ελβετοί αρχαιολόγοι λένε ότι βρήκαν το ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος στην Εύβοια
 
 
 
Ενα από τα σημαντικότερα υπαίθρια ιερά της αρχαιότητας, τον ναό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος πλησίον της Ερέτριας πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει αρχαιολόγοι της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούνται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Μαρίας Θερμού στο tovima.gr, από τα πρώτα ευρήματα των δοκιμαστικών ανασκαφών κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε κτίριο της Κλασικής εποχής, μήκους 20 μέτρων, που πιθανότατα είναι η Στοά, η οποία βρισκόταν στο άμεσο περιβάλλον του ναού. Σ΄ αυτόν μάλιστα τελούνταν, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, μεταξύ των οποίων ο Παυσανίας και ο Στράβων, τα Αμαρύνθια, η ετήσια γιορτή προς τιμήν της θεάς Αρτεμης.
 
Tα Αμαρύνθια (αργότερα Αμαρύσια) ήταν σημαντική εορτή για τους Ερετριείς και γενικότερα τους Ευβοείς κατά τη διάρκεια της οποίας τελούνταν αγώνες αθλητικοί, μουσικοί και δραματικοί. Οι Ερετριείς ειδικά έφθαναν εν πομπή στο ιερό, όπου θυσίαζαν κριάρια ενώ όπως περιγράφει ο Στράβων (τέλη 1ου π. Χ. - αρχές 1ου μ. Χ. αιώνα) σ΄ αυτήν έπαιρναν μέρος περί τους 3.000 οπλίτες, 600 ιππείς και 60 άρματα! Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που στο ιερό αυτό είχαν τοποθετήσει τις λίθινες στήλες, που περιελάμβαναν τις συνθήκες τους με άλλες πόλεις, όπως με την Χαλκίδα για το Ληλάντιο πεδίο.
 
Κατά ορισμένους επιστήμονες άλλωστε η Ερέτρια της Μυκηναϊκής εποχής τοποθετείται στην θέση της σημερινής Αμαρύνθου, σύμφωνα εξάλλου με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικούνταν ήδη από τα νεολιθικά χρόνια, στην Εποχή του Χαλκού υπήρξε σπουδαίο λιμάνι ενώ αναφέρεται και σε πινακίδες της Γραμμικής Β΄γραφής.
Ενδιαφέρον εξάλλου έχει, ότι τα Αμαρύνθια μεταφέρθηκαν αργότερα στην Αττική στον δήμο του Αθμονος όπου ονομάσθηκαν Αμαρύσια από όπου προέρχεται και η ονομασία του σύγχρονου δήμου Αμαρούσιον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pencil_foto_education.jpg
Επιστολή ΠΟΣΥΠ: Να ανακληθεί άμεσα η ν-τροπολογία για τον ΔΟΑΤΑΠ
«Να ανακαλέσετε την παράνομη και ρουσφετολογική αυτή διάταξη που δεν εδράζεται ούτε στον νόμο, ούτε στην ηθική, ούτε βέβαια και στην λογική»
Επιστολή ΠΟΣΥΠ: Να ανακληθεί άμεσα η ν-τροπολογία για τον ΔΟΑΤΑΠ
viareggio-and-its-beach-picture-id922351394.jpg
Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού: Συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα ο καύσωνας
Μικρή ανάσα από την Τρίτη- Πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού: Συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα ο καύσωνας