Thumbnail

 

Στον ιδιωτικό τομέα
 
Κόβεται από σήμερα το επίδομα γάμου (10%) για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (στον ιδιωτικό τομέα), καθώς έληξε στις 31 Μαρτίου η διάρκεια της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το επίδομα μπορεί να κοπεί αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία που είναι σε ισχύ.
Το επίδομα γάμου έχει καταργηθεί για την πλειοψηφία των εργαζομένων, που καλύπτονταν από κλαδικές συμβάσεις, από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργικού Συμβουλίου.
 
Η Πράξη προέβλεπε ότι διατηρούνται σε ισχύ μόνο οι όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αφορούσαν τον εισαγωγικό βασικό μισθό ή ημερομίσθιο, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.
 
Με την ίδια πράξη περιορίστηκε η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων σε τρεις μήνες από τη λήξη τους, μειώθηκε ο βασικός μισθός κατά 22% και καταργήθηκε η δυνατότητα των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων είχαν δικαίωμα να μην καταβάλλουν το επίδομα γάμου, αφού με άλλη νομοθετική ρύθμιση, έχει ορισθεί ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δεσμεύει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των φορέων που την υπογράφουν.
 
Παράλληλα, από σήμερα τίθεται σε ισχύ, ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, βάσει του οποίου, την τελική απόφαση θα λαμβάνει πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός δεν υποκαθιστά τους μισθούς που ορίζονται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ορίζει τα κατώτατα όρια για όλη την οικονομία λαμβάνοντας υπόψη, την αγοραστική δύναμη των πλέον χαμηλότερα αμειβομένων και των εργαζομένων στον άτυπο τομέα της οικονομίας.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sokoltopita
Σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη και χωρίς αλεύρι: Μια γλυκιά συνταγή για σωστή διατροφή
Η σωστή διατροφή δεν αποκλείει το γλυκό, ακόμα και κάθε μέρα! Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις σημασία στις σωστές πρώτες ύλες και να...
Σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη και χωρίς αλεύρι: Μια γλυκιά συνταγή για σωστή διατροφή
fermouar
Το φερμουάρ στα ελληνικά: Έτσι λέγεται και μην ξαφνιαστείτε ούτε για το όνομα ούτε για την ιστορία του
Ποιος  ανακάλυψε και πως τελικά όλοι καταλήξαμε να έχουμε ανάγκη, το... κοπιτσοθηλυκωτήρι;
Το φερμουάρ στα ελληνικά: Έτσι λέγεται και μην ξαφνιαστείτε ούτε για το όνομα ούτε για την ιστορία του