Thumbnail
Με τις χειρότερες προοπτικές ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν για τα περισσότερα ξενοδοχεία στους- άκρως δημοφιλείς, αλλά και ακριβούς στο παρελθόν- νησιωτικούς προορισμούς, με την πτώση του εγχώριου τουρισμού για την περίοδο του Πάσχα να αγγίζει ακόμη και το 70%, παρά τις μειώσεις στις τιμές των δωματίων. 

Με τις χειρότερες προοπτικές ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν για τα περισσότερα ξενοδοχεία στους- άκρως δημοφιλείς, αλλά και ακριβούς στο παρελθόν- νησιωτικούς προορισμούς, με την πτώση του εγχώριου τουρισμού για την περίοδο του Πάσχα να αγγίζει ακόμη και το 70%, παρά τις μειώσεις στις τιμές των δωματίων. 

Αν και οι ξενοδόχοι, ιδιαίτερα όσοι διατηρούν μικρές μονάδες, ήλπιζαν ότι φέτος θα ανατραπεί το αρνητικό σερί των προηγούμενων δύο χρόνων στις κρατήσεις, εντούτοις κερδισμένοι βγαίνουν και φέτος τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που κατάφεραν να έχουν αύξηση στις πληρότητες έως και 30%, στηριζόμενοι στο all-inclusive, αλλά και στα χαμηλά πακέτα που πρόσφεραν στους tour operators του εξωτερικού. 

Στα Χανιά συγκεκριμένα, η πτώση του εγχώριου τουρισμού αγγίζει το 40%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Χανίων Μ. Γιαννούλη, οι τιμές για ένα δίκλινο με ημιδιατροφή σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων ξεκινούν από 60 ευρώ, ενώ σε ένα μικρότερης κατηγορίας με πρωινό στοιχίζει 40 ευρώ. Στην Κέρκυρα οι τιμές στα δίκλινα κυμαίνονται στα 50 ευρώ, ενώ κάποια ξενοδοχεία, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους εγχώριους επισκέπτες προσέφεραν το προηγούμενο διάστημα πακέτα με τρεις διανυκτερεύσεις και διατροφή σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κέρκυρας Π. Μπράμος, η εικόνα των κρατήσεων για την περίοδο του Πάσχα δεν είναι καλή, καθώς λόγω του υψηλού κόστους μετάβασης για πρώτη φορά φέτος πολλοί Κερκυραίοι δεν θα επισκεφθούν το νησί. 

Ίδιο το κλίμα και στην Κεφαλονιά, όπου οι τιμές για ένα δίκλινο ξεκινούν από τα 30 ευρώ. Οι ξενοδόχοι έριξαν ακόμη περισσότερο φέτος τις τιμές τους, ελπίζοντας στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η έκπληξη πάντως ήρθε από τις αγορές του εξωτερικού, με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση των επισκεπτών από την Ολλανδία, την Αυστρία, την Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Γερμανίας. Να σημειώσουμε εξάλλου πως τον Απρίλιο σημειώθηκε στο νησί ρεκόρ αφίξεων από Βρετανούς και Ιταλούς, που επισκέφτηκαν την Κεφαλονιά μέσω low costs αεροπορικών εταιρειών. 

Οι ξένοι σώζουν φέτος όπως φαίνεται και τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Κω. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Κω Μ. Χατζημιχαήλ, πάνω από 30% αύξηση παρατηρείται στις αφίξεις Ρώσων τουριστών. Με διψήφιο ποσοστό αύξησης κινούνται και οι αγορές της Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας όπως επίσης και της Σκανδιναβίας. Στον αντίποδα, σε σύγκριση με το 2012 οι κρατήσεις από Έλληνες τουρίστες για την εορταστική περίοδο καταγράφουν πτώση 40-50%. Στη Κω να αναφέρουμε οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν από τα 25 ευρώ. 

Χαμηλούς τζίρους προβλέπουν και οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής. Οι πληρότητες αγγίζουν το 70%, εντούτοις το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών αφορά σε ξένους τουρίστες και κυρίως Ρώσους και Ουκρανούς. Σε καλύτερη μοίρα πάντως, στηριζόμενες στον καλό καιρό και στο all-inclusive είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο και Σαντορίνη, προορισμοί που έτσι και αλλιώς συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών. 

Αν και η περίοδος του Πάσχα αποτελεί «οδηγό» για την καλοκαιρινή σεζόν, οι ξενοδόχοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια, υποστηρίζοντας πως το κλίμα θα αντιστραφεί. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους ξενοδόχους της πρωτεύσας. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Τουρισμού της GBR Consulting για το δεύτερο τρίμηνο οι ξενοδόχοι πόλεων αναμένουν αυξημένες πληρότητες το 2013 σε σχέση με το 2012, περιμένουν ωστόσο σημαντική πτώση στα έσοδά τους λόγω της «αναγκαστικής» μείωσης των τιμών. Οι ξενοδόχοι της Αθήνας μάλιστα εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι για τη φετινή πορεία των εσόδων τους. 

 


Πηγή: capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

proaulio_sxoleio
Τι είναι σχολείο;
«Η διαπαιδαγώγηση είναι ανθρώπινη σχέση. Πώς θα μπορούσε κάποιος να την κανονικοποιήσει και τι θα σήμαινε μια τέτοια κανονικοποίηση; Η δική μου άποψη...
Τι είναι σχολείο;