Εξελέγη ευρωβουλευτής το 2009, σε ηλικία 32 ετών, με την Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, ενώ ήταν υποψήφια στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της χώρας της, το 2016, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο με ποσοστό 10,13% των ψήφων.
Την ίδια στιγμή, η 40χρονη σήμερα Μαρίζα Ματίας, έχοντας ήδη προλάβει, κάποια χρόνια, να αφιερώσει στην έρευνα στα Πανεπιστήμια της χώρας της, ως ειδική επιστημονική συνεργάτης, καταγράφει τη δεύτερη θητεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας επιλέξει να συμβάλει στον νευραλγικό τομέα των σχέσεων της Ενωμένης Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο, από τη θέση της προέδρου της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.
«Δεν έχουμε δώσει έως σήμερα όσα θα έπρεπε σε αυτούς τους συνανθρώπους μας, που ζούνε σε αυτές τις χώρες, που πλήττονται από πολλά προβλήματα» παραδέχεται η πρόεδρος της Ευρωκοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Στρασβούργο της Γαλλίας, όπου διεξάγεται η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος για το 2017 και η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.
Προερχόμενη από τη Πορτογαλία η ίδια, αφουγκράζεται περισσότερο τις ανάγκες των λαών της Μέσης Ανατολής. Η ίδια έχει σαν όνειρο να προσφέρει, αλλά όπως επανειλημμένως τονίζει, αυτό εξαρτάται από τις άλλες μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Ευρωσοσιαλιστές.
«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες στο πώς αντιμετωπίζουν τις χώρες του Μασρέκ (Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία), αλλά όταν φτάνουμε στα συλλογικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ενώνονται οι φωνές της Ευρώπης, ιδιαίτερα στα ζητήματα πολιτικής της γειτονίας» τονίζει η κ. Ματίας και προσθέτει: «Και εγώ, και εσείς οι Έλληνες, ως χώρες της Νότιας Ευρώπης, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε από κοινού με κείνους τους λαούς μία κοινή μεσογειακή κουλτούρα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα κατανοητό πάντοτε και από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης».
Επισημαίνει, ακόμα, ότι «πέρα από τις τυπικές διαδικασίες και τις επίσημες συζητήσεις που ήδη διεξάγονται για τα θέματα γειτονίας και στήριξης στο πρόβλημα των προσφύγων, θα έπρεπε να είχαμε βελτιώσεις τις πολιτικές μας σχέσεις με αυτές τις χώρες, με έναν άλλο τρόπο"».
Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το τι μπορεί τελικά η Ευρώπη να κάνει για αυτές τις χώρες, η κ. Ματίας υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολλά, αρκεί κατ' αρχήν να θεωρήσει ίσους τους πολίτες αυτών των χωρών με τους Ευρωπαίους. Φυσικά, υπάρχουν προβλήματα, υποφέρουν πολύ τα τελευταία χρόνια».
Επίσης, δεν διστάζει να εκφράσει την αντίθεσή της με την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρώπη δεν κάνει όσα έπρεπε για τους πρόσφυγες. Και φυσικά, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο τίμημα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί εκείνες είναι που υποδέχονται τους πρόσφυγες. Πάντως, σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν συνεισφέρουμε (ως Ευρώπη) όσα θα μπορούσαμε, έτσι ώστε να επιλύσουμε τις συγκρούσεις, από τη μία πλευρά, και από την άλλη, δεν κάνουμε ότι μπορούμε για να υποδεχόμαστε ανθρώπους, όπως θα μπορούσαν να είχαν υποδεχθεί με έναν ωραίο τρόπο, με μία αξιοπρέπεια για κείνους, όπως θα έπρεπε να κάνουμε για οποιονδήποτε άνθρωπο, χωρίς να διακρίνουμε αν προέρχεται ή όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες...».
«Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις στον τομέα αυτό. Και ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα αναθεωρήσουμε αυτές τις πολιτικές έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη επίλυσής των εν λόγω προβλημάτων ως Ευρώπη» τονίζει η κα Ματίας αποδίδοντας την ευθύνη της πολιτικής που έως σήμερα ακολουθείται «στην πλειοψηφία που υπάρχει σήμερα στις κυβερνήσεις και στα ευρωπαϊκά κοινοτικά όργανα, στην αλλαγή των οποίων θα έπρεπε να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο οι Ευρωπαίοι πολίτες».
«Και ακριβώς επειδή μιλάμε για πολίτες ευρωπαϊκών κρατών, την ίδια στιγμή, υπάρχουν και ζουν στις χώρες του Μασρέκ, μεγάλες κοινότητες Ελλήνων, Γάλλων και Ιταλών» επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διερωτώμενη «ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος αυτών των Κοινοτήτων στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων».
«Πιστεύω ότι ο ρόλος των εν λόγω Κοινοτήτων είναι παρόμοιος με τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζουν όσοι διαμένουν στην Ευρώπη, από την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ιορδανία ή το Λίβανο» υποστηρίζει η κα Ματίας, η οποία προσθέτει: «Έτσι, πέρα από πολιτιστικές ανταλλαγές, κάθε χώρα, κάθε ένας, ακόμη και οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν δυνατά στις οικονομικές και κοινωνικές προσεγγίσεις. Επομένως η κινητικότητα δεν είναι το πρόβλημα και αυτό θα έπρεπε να το δούμε με αξιοπρέπεια και όχι κτίζοντας σύνορα ανάμεσα στις κουλτούρες και τις κοινωνίες».
Σημειώνεται ότι την αμέσως προσεχή εβδομάδα, μία αντιπροσωπεία του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ευρωκοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Μασρέκ αλλά και άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όμως, το πρόγραμμα των επαφών δε σταματά εδώ. Τον Απρίλιο, μία αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου θα μεταβεί στην Ιορδανία για μία διακοινοβουλευτική συνάντηση και τον Ιούνιο ή Ιούλιο θα επαναληφθεί αυτό με Αιγυπτίους βουλευτές που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για μία διακοινοβουλευτική συνάντηση Ευρωβουλευτών και Αιγυπτίων βουλευτών. Επίσης, τον Σεπτέμβριο, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα επισκεφθούν τον Λίβανο. «Με όλες αυτές τις συναντήσεις, προσπαθούμε να συνεργαστούμε στα βασικά θέματα, σε θέματα γειτονίας, αλλά και του μηχανισμού οικονομικής στήριξης αυτών των χωρών» τονίζει η κ. Ματίας, παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα, «όπως συμβαίνει σε οποιεσδήποτε σχέσεις και έχουμε διαφορετικές απόψεις, όταν για παράδειγμα καλούμαστε να συζητήσουμε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά, όπως λέει, «προσπαθούμε να συνεργαστούμε και για τα θέματα αυτά».
«Τι εύχεστε για αυτές τις χώρες;»
«Εύχομαι, οι ευχές μας να γίνουν πραγματικότητα» λέει με αφοπλιστικό τρόπο η κα Ματίας, μη διστάζοντας να παραδεχτεί ότι «είμαστε μακριά από αυτό. Και έχουμε μεγάλη ευθύνη για αυτό».
«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας και να λησμονούμε ότι άνθρωποι δίπλα μας υποφέρουν και την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτές τις χώρες σαν να έχουν μία ήσσονος σημασίας σχέση με την Ευρώπη. Εύχομαι να μπορούσαμε να γίνουμε ίσοι, στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία» κατέληξε η κα Ματίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη