Thumbnail
Η ανακάλυψη μιας νέας αιγυπτιακής πυραμίδας, έστω και αν αυτή έγινε στη νεκρόπολη με τις πολλές και σημαντικές πυραμίδες, στο Ντασούρ, αποτελεί μεγάλο γεγονός.

Ο Μαχμούντ Αφίφι, επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, ανακοίνωσε χθες ότι αποκαλύφθηκαν τα ερείπια μιας πυραμίδας από τους χρόνους της 13ης Δυναστείας, προσθέτοντας ότι τα ερείπια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και οι περαιτέρω ανασκαφές αναμένεται να αποκαλύψουν και άλλα στοιχεία.

Ο διευθυντής της αρχαίας Νεκρόπολης του Ντασούρ, Αντέλ Οκάσα, εξήγησε πως το τμήμα που έχει μέχρι στιγμής αποκαλυφθεί δείχνει τμήμα του εσωτερικού. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκαν διάδρομος που οδηγεί στο εσωτερικό της πυραμίδας και αίθουσα με ράμπα, καθώς και ένα δωμάτιο σε άλλο σημείο. Στον διάδρομο εντοπίστηκε πίνακας από αλάβαστρο, διαστάσεων 15 επί 17 εκ., στον οποίο έχουν χαραχθεί δέκα κάθετες σειρές με ιερογλυφικά. Επίσης εντοπίστηκε υπέρθυρο από γρανίτη και κατασκευή με λίθους. Το όνομα του νεκρού δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Οι παλαιότερες και διασημότερες πυραμίδες βρίσκονται στην Γκίζα, μια περιοχή κοντά στο Κάιρο, όπως άλλωστε και το Ντασούρ, που απέχει 40 χιλιόμετρα. Η κατασκευή τους χρονολογείται περί το 2580 π.Χ. και αποτελούσαν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων (Πυραμίδα του Χέοπα, του Χεφρήνου και του Μυκερίνου).

Ανεγέρθησαν κατά τη διάρκεια του αρχαίου βασιλείου, με πρωτεύουσα τη Μέμφιδα. Τότε που η Αίγυπτος επεκτάθηκε νότια προς Νουβία για κοιτάσματα χρυσού και ανατολικά προς Χερσόνησο του Σινά για χαλκό. Ο πλούτος που συγκεντρώθηκε, βοήθησε στην κατασκευή μεγάλων οικοδομημάτων, όπως ναοί, ανάκτορα και οι ίδιες οι πυραμίδες.

Οι πυραμίδες της Γκίζας συγκινούν τους επισκέπτες της Αιγύπτου για το μεγαλείο και την τεχνική τους και προβληματίζουν τους σύγχρονους ειδικούς για το πώς μπόρεσαν να λύσουν τα τόσα προβλήματα μηχανικής και στατικής οι αρχαίοι. Εξωτερικά, η πυραμίδα του Χέοπα είναι επιστρωμένη με πλάκες από γρανίτη.

Το εσωτερικό ήταν λαβύρινθος από διαδρόμους και δωματιάκια που εμπόδιζαν την εύκολη διείσδυση στον κύριο χώρο, όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος του Φαραώ. Ο χώρος αυτός είχε ύψος 5 μ., πλάτος 5,34 μ. και μήκος 10,33 μ. Κοντά στην πυραμίδα του Χέοπα υπάρχει η Μεγάλη Σφίγγα, άγαλμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου σε καθήμενη στάση.

Το Μέσο Βασίλειο χρονολογείται από το 2100 έως το 1600 π.Χ. και είχε πρωτεύουσα τη Θήβα. Σε αυτό ανήκε και η 13η Δυναστεία, στην οποία χρονολογείται η νέα ανακάλυψη στο Ντασούρ. Κατά την ακμή του σημειώθηκε αναδιοργάνωση κράτους και εκστρατεία κατά Νουβίας, Λιβύης και Συρίας. Η διακυβέρνηση του κράτους βρισκόταν στα χέρια του ηγεμόνα με σημαντικές διοικητικές ικανότητες και πνευματικά ενδιαφέροντα που έκαναν πολλά ανακτορικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

Κατά τον 17ο αι. π.Χ. το μεγαλύτερο μέρος της Αιγύπτου καταλαμβάνουν οι Υξώς -νομαδικός λαός ασιατικής προέλευσης- που διακυβέρνησαν σεβόμενοι τον αιγυπτιακό τρόπο ζωής και τις θρησκευτικές του παραδόσεις.
Ντασούρ, η βασιλική νεκρόπολη στη δυτική όχθη του Νείλου

Το Νταχσούρ ή Ντασούρ είναι βασιλική νεκρόπολη στην έρημο στη δυτική όχθη του Νείλου, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Είναι γνωστό κυρίως από τις πολλές πυραμίδες, δύο από τις οποίες είναι από τις αρχαιότερες, μεγαλύτερες, και καλύτερα διατηρημένες στην Αίγυπτο, χτισμένες στο διάστημα 2613-2589 π.Χ.

Η Ρομβοειδής Πυραμίδα και η Κόκκινη Πυραμίδα κατασκευάστηκαν κατά τη βασιλεία του Φαραώ του Παλαιού βασιλείου Σνεφρού (2613-2589 π.Χ.), πατέρα του Χέοπα. Το σχήμα της Ρομβοειδούς Πυραμίδας είναι μοναδικό. Αντιπροσωπεύει μια μεταβατική μορφή πυραμίδας που θεωρείται ότι προέκυψε από τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής της. Η Κόκκινη Πυραμίδα είναι η πρώτη παγκοσμίως πραγματική (με επίπεδες πλευρές) πυραμίδα.

Η πυραμίδα του Φαραώ της 12ης Δυναστείας Aμενεχμέτ Γ' (1929-1898 π.Χ.) είναι κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό. Δίπλα της υπάρχουν αρκετοί απροσδιορίστου ταυτότητoς τάφοι γυναικών της βασιλικής αυλής που περιείχαν μεγάλη ποσότητα κοσμημάτων.

Η πυραμίδα του Σέσωστρι Γ' αποτελούσε μέρος ενός τεράστιου συγκροτήματος, με πολλές μικρότερες πυραμίδες γυναικών της βασιλικής αυλής, καθώς και μια πυραμίδα στα νότια. Σε θολωτό τάφο δίπλα σε αυτήν την πυραμίδα βρέθηκαν δύο θησαυροί της κόρης του βασιλιά (Σιτ Αθωρ).

Η Μαύρη Πυραμίδα χρονολογείται από την ύστερη περίοδο βασιλείας του Αμενεμχέτ Γ' και, παρότι διαβρωμένη σε μεγάλο βαθμό, είναι το πιο επιβλητικό μνημείο μετά τις δύο πυραμίδες του Σνεφρού.

Το πυραμίδιο από γυαλισμένο γρανίτη της Μαύρης Πυραμίδας εκτίθεται στην κύρια αίθουσα του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου.

Δίπλα στην πυραμίδα ανακαλύφθηκε ο μερικώς παραβιασμένος τάφος του βασιλιά της 13ης Δυναστείας Hor και ο τάφος της Nubhetepti-khered, που μάλλον ήταν κόρη του.

Πολλές πυραμίδες της 13ης Δυναστείας έχουν χτιστεί στο Ντασούρ. Μέχρι τώρα έχει ανασκαφεί μόνο η πυραμίδα του Ameny Qemau.

Επίσης γύρω από τις πυραμίδες του Νταχσούρ έχουν βρεθεί εκτεταμένα νεκροταφεία αξιωματούχων του Παλαιού βασιλείου και του Μέσου βασιλείου.

Πηγή: To Έθνος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

plastiko.jpg
Κένυα: Ανακαλύφθηκε «πλαστικοφάγο» έντομο
Επιστήμονες από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων στο Ναϊρόμπι στην Κένυα ανακάλυψαν ότι οι προνύμφες του Κενυατικού μικρού...
Κένυα: Ανακαλύφθηκε «πλαστικοφάγο» έντομο