Τα διαστημικά απόβλητα είναι επικίνδυνα. Κατεστραμμένοι δορυφόροι, υπολείμματα πυραύλων και εκατομμύρια κομμάτια από άχρηστα υλικά μπορούν να προκαλέσουν ζημιές, ακόμη και να καταστρέψουν δορυφόρους. «Στο μέλλον θα έχουμε να κάνουμε με περισσότερες καταστροφές» λέει ο Χόλγκερ Κραγκ, διευθυντής της υπηρεσίας διαστημικών αποβλήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). «Το περισσότερο επιβαρυμένο σημείο βρίσκεται στα 800 με 1.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης. Εκεί η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη».
Τα περισσότερα διαστημικά απόβλητα προήλθαν από 250 περίπου εκρήξεις. Από αυτά τα 18.000 κομμάτια είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να είναι ορατά από τα σχετικά όργανα παρακολούθησης. Τα πιο επικίνδυνα είναι ωστόσο τα μικρότερα κομμάτια. Συνολικά υπολογίζονται περίπου σε 750.000 αντικείμενα με διάμετρο μεταξύ ενός και δέκα εκατοστών. Μετά από μία πρόσκρουση μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη και να φτάσουν την ταχύτητα των 40.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Ένα διεθνές συνέδριο της ESA που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας θα επιχειρήσει να αναζητήσει λύσεις στο πρόβλημα. Η συνάντηση, που θα διεξαχθεί μεταξύ 18 και 21 Απριλίου, αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη για το θέμα των διαστημικών αποβλήτων. Ανάμεσα στους 4.000 συμμετέχοντες αναμένονται μηχανικοί, επιστήμονες, μάνατζερ και ειδικοί από βιομηχανίες και πανεπιστήμια από όλα τα κράτη που διεξάγουν διαστημικές αποστολές. Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια από το 1993. Ο Χόλγκερ Κραγκ, που είναι και πρόεδρος του συνεδρίου, σημειώνει ότι «στόχος είναι να ενώσουν οι ειδικοί τις γνώσεις τους».
Σενάρια και λύσεις
Mέχρι σήμερα έχουν εκτοξευτεί 7.000 δορυφόροι
Το πρόβλημα των διαστημικών αποβλήτων αναμένεται να οξυνθεί τα επόμενα χρόνια, κι αυτό επειδή δραστηριοποιούνται πλέον, εκτός από τους κρατικούς φορείς, και ιδιωτικές επιχειρήσεις στις διαστημικές αποστολές, με σκοπό να προσφέρουν, μεταξύ άλλων, γρήγορο ίντερνετ ή ευκολότερη μεταφορά δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις. Μια τέτοια 'έκρηξη' στις διαστημικές αποστολές δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη πριν από τέσσερα χρόνια, σημειώνει ο Μάνουελ Μετς από το Γερμανικό Κέντρο Διαστήματος. «Κάποιες εταιρείες σχεδιάζουν ανάλογες αποστολές για το 2018 και το 2019. Είναι σχεδόν έτοιμες. Ένα ‘φθηνό' διάστημα είναι πλέον δυνατό». O Κραγκ λέει από την πλευρά του ότι σε μερικές αποστολές θα χρησιμοποιηθούν χιλιάδες δορυφόροι, ένας τεράστιος αριθμός, εάν υπολογίσει κανείς ότι μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευτεί 7.000 δορυφόροι συνολικά.
Ένα ακόμη απαισιόδοξο σενάριο θα ήταν το λεγόμενο «Σύνδρομο Kessler», σύμφωνα με το οποίο μία αλυσιδωτή αντίδραση συγκρούσεων θα μπορούσε να παραλύσει την κίνηση στο διάστημα. Ποια θα ήταν όμως μία πιθανή λύση του προβλήματος;
«Στόχος θα ήταν να ξαναφέρουμε τα αντικείμενα στην ατμόσφαιρα της γης και να τα ρίξουμε στον Ειρηνικό Ωκεανό» σύμφωνα με τον Κάρστεν Βίντεμαν από το Ινστιτούτο Διαστήματος του πανεπιστημίου του Μπράουνσβαϊγκ. Τι θα συνέβαινε όμως εάν ένα αντικείμενο από το διάστημα έπεφτε ανεξέλεγκτα στη γη; Κάτι τέτοιο είναι, σύμφωνα με τον Κραγκ, ελάχιστα πιθανό, καθώς τα τρία τέταρτα του πλανήτη είναι καλυμμένα με νερό, ενώ μεγάλα τμήματα ξηράς δεν είναι κατοικημένα. «Θεωρητικά η πιθανότητα υπάρχει, αλλά είναι πολύ μικρή».
Πηγή: Deutsche Welle
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη