Μετάφραση: Χρήστος Καλλιμάνης
Μεγάλοι αριθμοί ξένων μαχητών και οπαδών του ISIS εγκαταλείπουν το χαλιφάτο και προσπαθούν να μπουν στην Τουρκία, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian. Τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες μαχητές αποσκιρτίζουν από τις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν συλληφθεί στα σύνορα με την Τουρκία, τη στιγμή που οι δυνάμεις του χαλιφάτου στην Συρία και το Ιράκ καταρρέουν.
Ορισμένοι από τους δεκάδες μαχητές που εγκαταλείπουν τον ISIS έχουν διαφύγει της σύλληψης και έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ανάμεσα σε αυτούς που αποχωρούν είναι τουλάχιστον δύο Βρετανοί πολίτες και ένας πολίτης των ΗΠΑ σε μια μαζική έξοδο που φέρεται να αποδυναμώνεται πολύ. Ο Στέφαν Αριστίδου, από το βόρειο Λονδίνο, η Βρετανή γυναίκα του και ο Κάρι Πολ Κλέμαν από την Φλόριντα παραδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις συνοριακές αρχές της Τουρκίας μετά από περισσότερα από δύο χρόνια που παρέμειναν στις τάξεις του ISIS.
Ο Αριστίδου, ο οποίος θεωρείται πως είναι περίπου 25 ετών, παραδόθηκε στο πέρασμα του Κίλις στη νότια Τουρκία μαζί με τη γυναίκα του, η οποία φέρεται να είναι Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπανγκλαντές. Η Κλέμαν, 46 ετών, έφτασε στα σύνορα με μια γυναίκα από τη Συρία και δύο γυναίκες από την Αίγυπτο. Οι σύζυγοί τους φέρεται να έχουν σκοτωθεί στην Συρία ή το Ιράκ, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.
Ο Αριστίδου είπε ότι ταξίδεψε στην Συρία για να εγκατασταθεί και όχι να πολεμήσει, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι παραδέχθηκε πως βρισκόταν σε βάσεις του ISIS στην Ράκκα και την Αλ Μπαμπ μέχρι η Αλ Μπαμπ να καταληφθεί από τις συριακές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας. Τα ίχνη του είχαν χαθεί τον Απρίλη του 2015 από τη Λάρνακα της Κύπρου. Οι γείτονές του είπαν στον Guardian ότι είχε υιοθετήσει μουσουλμανικό ντύσιμο προτού εξαφανιστεί.
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι βρετανικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με την Τουρκία μετά από την κράτηση ενός Βρετανού πολίτη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».
Η εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρει ότι οι Βρετανίδα έχει αφεθεί ελεύθερη, αλλά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες. Εισαγγελείς στη χώρα επιδιώκουν να επιβάλουν ποινές μεταξύ επτά και δεκαπέντε ετών για τον Βρετανό και τον Αμερικανό.
Ο Βρετανός θα μπορούσε ακόμη να αντιμετωπίσει δίωξη εάν εκδοθεί στην Μ. Βρετανία. Κάθε Βρετανός πολίτης, ο οποίος συλλαμβάνεται να πολεμάει για τον ISIS μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο με την ανώτερη ποινή να είναι τα ισόβια.
Ο Κλέμαν προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ μετά το διαζύγιο με την πρώτη του γυναίκα, όπως αναφέρει η μητέρα του, και μετακόμισε στην Αίγυπτο το 2011 όπου παντρεύτηκε μια γυναίκα αιγυπτιακής καταγωγής. Ο γάμος του διαλύθηκε και ο Κλέμαν πήγε στο Ντουμπάι, όπου παντρεύτηκε την τωρινή του σύζυγο, η οποία έχει καταγωγή από την Συρία. Έχουν τρία παιδιά και ο Κλέμαν δούλευε σαν τεχνικός σε ένα σχολείο. Η οικογένεια του Κλέμαν είπε την Τετάρτη ότι ταξίδεψε στην Συρία με την οικογένειά του το καλοκαίρι του 2015 για να βοηθήσει σε ανθρωπιστικά προγράμματα. Μόλις έφθασε στην Συρία, όμως, όπως αναφέρει η μητέρα του, η κατάσταση του Κλέμαν άρχισε να ανησυχεί την οικογένειά του. Ανέφεραν ότι πρόσφατα είχε έρθει σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Τουρκία και σχεδίαζε να φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Οι συγγενείς του λένε ότι ειδοποίησαν το FBI πριν από 18 μήνες δηλώνοντας ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ένας πράκτορας τους είπε ότι το FBI πρέπει να ελέγξει εάν ο Κλέμαν δεν έχει λάβει μέρος σε βιαιοπραγίες.
Όπως αναφέρει ο Guardian πηγές μέσα στον ISIS επιβεβαιώνουν ότι οι γραμμές του έχουν συρρικνωθεί ραγδαία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην περιοχή της Ράκκα υπήρχαν κυρίως ξένοι μαχητές.
Τούρκοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μαχητών του ISIS, οι οποίοι μπήκαν στις τάξεις του από το 2013, έχουν έρθει σε επαφή με τις πρεσβείες τους ζητώντας να επιστρέψουν στις χώρες τους. Άλλα μέλη, πιο ταγμένα ιδεολογικά, φέρεται να προσπαθούν να εισχωρήσουν στην Τουρκία για να αναζητήσουν εκδίκηση για την υποχώρηση του χαλιφάτου, κάτι που δημιουργεί φόβους για νέες επιθέσεις σε ευρωπαϊκά εδάφη.
Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δυτικών πρακτόρων, υπάρχουν σημαίνοντα στελέχη του ISIS τα οποία εντάχθηκαν στην οργάνωση από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον 250 ξένοι έχουν μπει παράνομα στην Ευρώπη από τα τέλη του 2014 έως τα μέσα του 2016.
Η τουρκική αστυνομία ισχυρίζεται ότι έχει κάνει αρκετές συλλήψεις στις αρχές του 2017 υποστηρίζοντας ότι έχουν διασπάσει τις καλά οργανωμένες διαδρομές των λαθρεμπόρων, κάποιες μέσω της Ελλάδας και άλλες από τη Βουλγαρία. Ωστόσο, αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί δρόμοι ανοιχτοί παρά τις προσπάθειες των αρχών.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Η απειλή μπορεί να γίνει ακόμη πιο άμεση τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις προς το Ισλαμικό Κράτος» αναφέρει ο Σιράζ Μαχέρ, υποδιευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Παρακολούθησης της Ριζοσπαστικοποίησης στο King’s College.
Ο Μασρούρ Μπαρζάνι, επικεφαλής ασφάλειας της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ επισημαίνει «Η φύση τηςε μάχης κατά του ISIS θα αλλάξει σε έναν πόλεμο πληροφοριών. Η στρατιωτική ήττα του ISIS θα του στερήσει εδάφη και θα εμποδίσει την στρατολόγηση ξένων μαχητών. Αυτό με τη σειρά του θα αποθαρρύνει ξένους μαχητές από το να μείνουν στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και θα προσπαθήσουν, εν τέλει, να αποδράσουν ή να παραδοθούν. Ωστόσο, η απειλή μπορεί να παραμείνει ενεργή μόλις οι μαχητές αυτοί επιστρέψουν στις πατρίδες τους».
Πέρυσι ο Νηλ Πράκας, Αυστραλός στην καταγωγή και σημαίνων στέλεχος του ISIS, συνελήφθη σε τουρκικό έδαφος τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει από τη Συρία. Ο ίδιος, σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος επικαλείται επίσημα νομικά έγγραφα, παραδέχθηκε ότι είχε ενταχθεί στον ISIS και πολέμησε στο Κομπάνι, αλλά αρνήθηκε ότι έπαιξε κάποιον μεγαλύτερο ρόλο μέσα στην οργάνωση της ομάδας.
Καθώς οι επιθέσεις απέναντι στον ISIS έχουν ενταθεί, κυρίως στα δύο μεγάλα του προπύργια, την Ράκκα στη Συρία και τη Μοσούλη στο Ιράκ, η οργάνωση έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί drones για παρακολουθήσεις, αλλά και για να βομβαρδίζει τα στρατεύματα που προχωρούν. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν τον ρόλο της τελευταίας αμυντικής γραμμής για τον Τάμπκα, δυτικά της Ράκκα, την οποία πολιορκούν οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή στη Μοσούλη, η μάχη παραμένει αμφίρροπη, καθώς το ISIS έχει ανακαταλάβει ορισμένες περιοχές της πόλης.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ξένων μαχητών που έχουν περάσει στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS είναι περίπου 30.000. Η αμερικανική κυβέρνηση, πάντως, εκτιμά ότι περίπου οι 25.000 έχουν σκοτωθεί. Περίπου 850 Βρετανοί έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του ISIS ή σε άλλα γκρουπ όπως η Αλ Νούσρα και μερικές περιπτώσεις και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του Άσαντ. Εκτιμάται ότι οι μισοί από αυτούς τους μαχητές έχουν επιστρέψει στην Μ. Βρετανία και περίπου 200 έχουν σκοτωθεί.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση