Thumbnail
Οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ένας αστεροειδής 15 έως 30 μέτρων θα περάσει αρκετά ξυστά από τον πλανήτη μας στις 12 Οκτωβρίου, σε απόσταση 44.000 χιλιομέτρων, σχεδόν στο ένα όγδοο της απόστασης Γης-Σελήνης και λίγο πάνω από τις τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων (36.000 χλμ.).

Αυτό, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Ο «2014 TC4» κινείται με ταχύτητα περίπου 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και δεν αποτελεί απειλή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων για την τροχιά του.

«Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτό το αντικείμενο να χτυπήσει τη Γη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» διαβεβαίωσε ο Ντέτλεφ Κόσνι της ESA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η NASA και η ESA θα αξιοποιήσουν πάντως την ευκαιρία για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα και την επάρκεια των συστημάτων επιτήρησης αστεροειδών και επείγουσας αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου.

Ο εν λόγω αστεροειδής είχε για τελευταία φορά περάσει από τη Γη το 2012, σε διπλάσια τότε απόσταση από ό,τι τώρα.
Ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 609 μέρες, συνεπώς θα επανέλθει σε λίγα χρόνια (αλλά όχι ακριβώς με την ίδια τροχιά και στην ίδια απόσταση).

Ένας διαστημικός βράχος περίπου 40 μέτρων είχε πέσει στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας μια τεράστια έκταση έρημου δάσους.
Ένα μικρότερο αντικείμενο, πιθανώς ένα μικρό κομμάτι κομήτη και όχι αστεροειδής, με διάμετρο περίπου 20 μέτρων, είχε εκραγεί πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013, τραυματίζοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους και σπάζοντας τα τζάμια σχεδόν 5.000 κτιρίων. Σε καμία από τις δύο αυτές περιπτώσεις δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι ερχόταν ένα ουράνιο σώμα προς τη Γη.

Αν ένας αστεροειδής όπως ο «2014 TC4» έπεφτε στον πλανήτη μας, «θα είχε παρόμοιες επιπτώσεις με εκείνον του Τσελιάμπινσκ», σύμφωνα με την ESA.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γινόταν αν το ίδιο πράγμα συνέβαινε με έναν μεγαλύτερο αστεροειδή...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kerkelia
Δημοτικού σχολείου Κεχρόκαμπου: Διατήρηση παράδοσης με τα κερκέλια
Τα παιδιά του σχολείου μαθαίνουν τα πασχαλινά έθιμα από τις γιαγιάδες του χωριού και διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά.
Δημοτικού σχολείου Κεχρόκαμπου: Διατήρηση παράδοσης με τα κερκέλια
ipourgeio_paideias
Α' Κύκλος κινητικότητας 2025: Ορίστηκαν τα τριμελή όργανα - Η απόφαση
Απόφαση υπηρεσιακού Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας για τη σύσταση των οργάνων στις περιφερειακές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας...
Α' Κύκλος κινητικότητας 2025: Ορίστηκαν τα τριμελή όργανα - Η απόφαση
mathitikos_diagonismos
Μεγάλη επιτυχία για το 5ο Πανελλήνιο υβριδικό μαθητικό μαθηματικό φεστιβάλ – «Τα μαθηματικά είναι παντού»
Ένα διήμερο γεμάτο μαθηματική έμπνευση, δημιουργικότητα και καινοτομία για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Μεγάλη επιτυχία για το 5ο Πανελλήνιο υβριδικό μαθητικό μαθηματικό φεστιβάλ – «Τα μαθηματικά είναι παντού»
απθ
«Τα όνειρα δεν διαγράφονται»: Εκδήλωση κατά των διαγραφών φοιτητών στο ΑΠΘ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δημόσια συζήτηση την Πέμπτη 10 Απριλίου για το μέτρο που απειλεί σχεδόν τους μισούς φοιτητές πανελλαδικά
«Τα όνειρα δεν διαγράφονται»: Εκδήλωση κατά των διαγραφών φοιτητών στο ΑΠΘ