Thumbnail
Οι σύγχρονες μορφές δουλείας με αριθμούς 

Η εξέγερση των υποδουλωμένων ανδρών και γυναικών στο δυτικό τμήμα του Άγιου Δομίνικου στις 23 Αυγούστου 1791, αναγγέλλοντας την ανεξαρτησία της χώρας που σήμερα γνωρίζουμε ως Αϊτή, ήταν το γεγονός που ενέπνευσε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Δουλεμπορίου και της κατάργήσης του. Σήμερα, 226 χρόνια μετά και παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο, περίπου 21 εκατ. άνθρωποι είναι θύματα κάποιας μορφής δουλεμπορίου, όπως καταναγκαστική εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση κ.λπ.

Η εξέγερση του 1791, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, εξέφρασε μια παγκόσμια απαίτηση για ελευθερία που υπερβαίνει όλα τα όρια του χρόνου και του χώρου και μιλάει για την ανθρωπότητα στο σύνολό της, χωρίς διάκριση προέλευσης ή θρησκείας, και συνεχίζει να αντηχεί σήμερα με αμείωτη δύναμη.

Σύμφωνα με την Ιρίνα Μπόκοβα, με την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μνήμη του Εμπορίου των Σκλάβων και την Κατάργησή της, η UNESCO στοχεύει να υπενθυμίσει την κρίσιμη σημασία της μετάδοσης και γνώσης της ιστορίας, προκειμένου να ρίξει φως στην πάλη ενάντια σε όλες τις μορφές καταπίεσης και ρατσισμού σήμερα.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ έχει κηρύξει τα έτη 2015-2024 Διεθνή Δεκαετία για τους ανθρώπους της αφρικανικής καταγωγής και η UNESCO συμβάλει σε αυτήν μέσω των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών προγραμμάτων της, με στόχο να προωθήσει τη συμβολή των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στην οικοδόμηση σύγχρονων κοινωνιών και στην εξασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ισότητας για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις.

«Η άγνοια είναι ο εχθρός μας», τονίζει η γενική διευθύντρια της UNESCO.

«Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει την κλίμακα του εγκλήματος του δουλεμπορίου, τα εκατομμύρια ζωών που χάθηκαν και την επίδραση στην τύχη των ηπείρων μέχρι και σήμερα. Όλοι πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τον αγώνα που οδήγησε στην κατάργησή του, έτσι ώστε μαζί να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε κοινωνίες που είναι πιο δίκαιες και επομένως πιο ελεύθερες».

Τα στοιχεία του ΟΗΕ

Με βάση τα ιστορικά και άλλα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, από τον 8ο αιώνα έως και τα μέσα του 19ου αι. , τουλάχιστον 24 εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα κάποιας μορφής δουλεμπορίου.

Ο συνολικός πληθυσμός της αφρικανική ηπείρου στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν 100 εκατομμύρια, τα οποία θα είχαν φτάσει τα 200, αν δεν υπήρχε η σκλαβιά.

Στη διάρκεια του 15ου και του 16ου αι., κυρίως από τη Σενεγάλη και τη Γκάμπια μεταφέρθηκαν σε Καραϊβική, Βραζιλία και Ευρώπη 1.250.000 σκλάβοι, ενώ τον 17ο αι. από Σενεγάλη, Γκάμπια και Γκάνα οδηγήθηκαν στη σκλαβιά 3.900.000, εκ των οποίων 1.700.000 στην Καραϊβική και 1.300.000 στη Βραζιλία.

Τον 18ο αι. 8.300.000 άτομα από τη Γουινέα, το Κονγκό και την Αγκόλα σκλαβώθηκαν και 7.000.000 από αυτούς οδηγήθηκαν στην Καραϊβική και τη Β. Αμερική, ενώ τον 19ο αι. από τις περιοχές της Γουινέας, του Κονγκό, της Αγκόλας και της Ζανζιβάρης, απήχθησαν 5.700.000 άτομα. Μόνο την Καραϊβική και τη Βραζιλία οδηγήθηκαν από 1.900.000 άνθρωποι.

Η δουλεία άρχισε σταδιακά να καταργείται αρχής γενομένης το 1777, με το Σύνταγμα του Βερμόντ στις ΗΠΑ, απόφαση που σταδιακά επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες πολιτείες και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές αποικίες και τον υπόλοιπο κόσμο. Να σημειωθεί ότι η τελευταία χώρα που κατήργησε τη δουλεία ήταν ο Νίγηρας το 2003.

Το εμπόριο ανθρώπων στον κόσμο σήμερα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα υπολογίζεται ότι 20,9 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε εξαναγκαστική εργασία, ενώ τα ετήσια κέρδη για τους εμπόρους- διακινητές ανέρχονται συνολικά σε 32 δισ. δολ.

Είναι η δεύτερη πιο επικερδής παράνομη δραστηριότητα, μετά τα ναρκωτικά.

Μεταξύ των σκοπών του εμπορίου ανθρώπων, η συντριπτική πλειονότητα αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση (76%), ενώ ακολουθούν η καταναγκαστική εργασία (14%), οι εγκληματικές δραστηριότητες όπως αφαίρεση οργάνων (6%), η εξαναγκαστική επαιτεία (3%) και η εγχώρια σκλαβιά (1%).

Όσον αφορά το φύλο των θυμάτων του trafficking, οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα (70%), ακολουθούμενη από τους άνδρες (17%), τα κορίτσια (11%) και τα αγόρια(2%).

Η σκλαβιά ανά ήπειρο:

- Ασία και Ειρηνικός: 11,7 εκατ.

- Αφρική: 3,7 εκατ.

- Λ. Αμερική και Καραϊβική: 1,8 εκατ.

- Κεντρική και ανατολική Ευρώπη (εκτός ΕΕ): 1,6 εκατ.

- Ανεπτυγμένες οικονομίες και Ε.Ε.: 1,5 εκατ.

- Μέση Ανατολή: 0,6 εκατ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aei_panepisthimia_aithousa_class_amfitheatro.jpg
Πρωτοετείς φοιτητές: Τα μόρια εισαγωγής ΑΕΙ που διχάζουν
Οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μετεγγραφή καταρτίζουν τον Ιούλιο το μηχανογραφικό με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο μοριοδότησής τους
Πρωτοετείς φοιτητές: Τα μόρια εισαγωγής ΑΕΙ που διχάζουν
astinomia-peripoliko
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα
Για 16 ολόκληρα χρόνια παρέμενε «αόρατος» στις Αρχές, ο 49χρονος φιλόλογος από τον Βύρωνα που συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης από την...
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα