Thumbnail
Άλλοι μένουν στην ιστορία για τα ανδραγαθήματά τους, τις εφευρέσεις τους, τις δημιουργίες τους, τα ρητά τους - Ο Πετρόφ αξίζει να μνημονεύεται από τις επόμενες γενιές για την... απραξία του

Ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία της πρώην Σοβιετικής πολεμικής αεροπορία, Stanislav Petrov έφυγε από τη ζωή στα 77 του χρόνια, στις 7 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο πρώην αξιωματικός ήταν συντονιστής για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.

Η είδηση του θανάτου του Petrov έγινε γνωστή στις 7 Σεπτεμβρίου όταν ο Γερμανός ακτιβιστής Karl Schumacher τηλεφώνησε για να του ευχηθεί χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του. Στο τηλέφωνο ήταν ο γιος του Dmitry, ο οποίος είπε στον Γερμανό ότι ο πατέρας του πέθανε στις 19 Μαΐου στο σπίτι του σε μια μικρή πόλη κοντά στη Μόσχα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1983, ο Petrov ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να πάρει την μεγάλη απόφαση για το αν θα πατούσε το διαβόητο κόκκινο κουμπί για να ξεκινήσει πυρηνική επίθεση η χώρα του.

Εκείνη την ημέρα ο Petrov είχε νυχτερινή βάρδια στο Serpukhov-15, ένα απόρρητο στρατηγείο μέσα στο πυκνό δάσος νότια της Μόσχας. Η δουλειά του ήταν να αναλύει δορυφορικά δεδομένα που μπορούσαν να ανιχνεύουν μια πρώτη πυρηνική επίθεση από τις ΗΠΑ. Όταν είδε το σύστημα να του αναφέρει πως συνολικά 7 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και κατευθύνονταν προς τη Σοβιετική Ένωση, σήμανε συναγερμός. Ο μύθος θέλει τον Petrov να παραμένει ψύχραιμος και αξιολογώντας την κατάσταση να αποφασίζει πως επρόκειτο για σφάλμα του συστήματος με αποτέλεσμα να μην μεταβιβάσει τον συναγερμό στους προϊσταμένους του.

Ο Petrov αποφάσισε πως το σύστημα πρέπει να έκανε λάθος. Αργότερα αποδείχθηκε πως είχε δίκιο, καθώς δεν υπήρχε κανένας πύραυλος που πλησίαζε. Το σφάλμα δημιουργήθηκε μετά από μια σπάνια αντανάκλαση του φωτός στα σύννεφα σε μεγάλο υψόμετρο, που ευθυγραμμίστηκε και των τροχιών των σοβιετικών δορυφόρων, κάτι που έπειτα διορθώθηκε με την διαδικασία της επαλήθευσης των δεδομένων μέσω γεωστατικών δορυφόρων.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια το περιστατικό ήταν άκρως απόρρητο. Ακόμα και η σύζυγος του Raisa, που πέθανε το 1997, δεν γνώριζε τίποτα για το ρόλο που έπαιξε ο σύζυγός της στην αποτροπή του πυρηνικού πολέμου.

Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ο προϊστάμενος του Petrov, συνταγματάρχης Yury Votintsev, μίλησε στη Γερμανική Bild.

Τον Ιανουάριο του 2006, ο Petrov ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη όπου τιμήθηκε από τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Οι συνεντεύξεις και οι δραστηριότητες του Petrov κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη, ενσωματώθηκαν στο ντοκιμαντέρ «The Man Who Saved the World», στο οποίο πρωταγωνιστούσαν ο Robbert de Niro, ο Matt Damon και ο Kevin Costner.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συκώτι
Καρκίνος του ήπατος: Αυτό το σημάδι εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια των γευμάτων
Καρκίνος του ήπατος: Το Νο1 σύμπτωμα που οι περισσότεροι αγνοούν και εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια των γευμάτων
Καρκίνος του ήπατος: Αυτό το σημάδι εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια των γευμάτων