Thumbnail
Σπουδαία ευρήματα στην "πιο επιβλητική ανθρωπογενή δομή σε όλο το αρχιπέλαγος των Κυκλάδων"!

Τις κατασκευαστικές τεχνικές και τις εντυπωσιακές ικανότητες των αρχαίων κατοίκων του Αιγαίου εξυμνεί σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Τhe Guardian, με αφορμή τα ευρήματα των ανασκαφών στο νησί της Κέρου!

Όπως αναφέρεται, πάνω από 4.000 χρόνια πριν, οικοδόμοι σκάλισαν ολόκληρη την επιφάνεια ενός φυσικού πυραμιδωτού ακρωτηρίου του νησιού, το Δασκαλιό. Εκεί διαμόρφωσαν βαθμίδες καλυμμένες με 1.000 τόνους ειδικής εισαγόμενης αστραφτερής λευκής πέτρας για να δώσουν την αίσθηση ότι πρόκειται για μια γιγαντιαία πυραμίδα που αναδύθηκε από τη θάλασσα! 

Μάλιστα, η εφημερίδα χαρακτηρίζει την κατασκευή ως την πιο επιβλητική ανθρωπογενή δομή σε όλο το αρχιπέλαγος των Κυκλάδων!

Κάτω όμως από την επιφάνεια βρίσκονταν καλά "κρυμένες" έως και σήμερα τεχνικές και τέτοιου επιπέδου δεξιοτεχνία που ανταγωνίζονται το εντυπωσιακό εξωτερικό της δομής. Αρχαιολόγοι από τρεις διαφορετικές χώρες, Βρετανία, Ελλάδα και Κύπρο, συμμετέχουν σε μια ανασκαφή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχοντας βρει στοιχεία για ένα συγκρότημα αποχετευτικών σηράγγων που κατασκευάστηκαν 1.000 χρόνια πριν τα διάσημα υδραγωγεία του Μινωικού παλατιού της Κνωσού στην Κρήτη, αλλά και ίχνη εξελιγμένης μεταλλουργίας.

Σήμερα, το ακρωτήριο Δασκαλιό, το σημείο της Κέρου το οποίο καταλμβάνει σχεδόν εξολοκλήρου η εν λόγω κατασκευή αποτελεί πλέον μια μικρή νησίδα, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Πριν 4.500 χρόνια όμως συνδεόταν με μια στενή λωρίδα γης με το κυρίως νησί. Σήμερα είναι ακατοίκητη και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή. Την τρίτη χιλιετία π.Χ η Κέρος αποτελούσε ένα σημαντικό ιερό, όπου τελούνταν σύνθετα τελετουργικά. Παλαιότερες ανασκαφές από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Κυπριακό Ινστιτούτο αποκάλυψαν χιλιάδες μαρμάρινα κυκλαδικά γλυπτά. Πρόκειται για στυλιζαρισμένες ανθρώπινες μορφές που ενέπνευσαν πολλούς δυτικούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Pablo Picasso και οι οποίες φαίνεται ότι έχουν σκόπιμα σπάσει κάπου αλλού και μεταφέρθηκαν στο νησί για ταφή.

Παράλληλα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διατήρηση και η κατασκευή του οικισμού είχε απαιτήσει μια τεράστια κοινοτική προσπάθεια. Οι σημερινές έρημες πλαγιές του Δασκαλίου κάποτε ήταν καλυμμένες με διάφορες υποδομές και κτίρια, υποδηλώνοντας ότι πριν 4.500 χρόνια ήταν ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη των νησιών, παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να είναι αυτάρκες, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα τρόφιμα, καθώς και η πέτρα και το μετάλλευμα για την κατεργασία, έπρεπε να εισαχθούν.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι πρώτες ενδείξεις μεταλλοτεχνίας βρέθηκαν σε ανασκαφές πριν 10 χρόνια. Τα νέα ευρήματα έχουν αποκαλύψει δύο εργαστήρια γεμάτα από υπολείμματα μετάλλων και αντικείμενα που περιλαμβάνουν ένα τσεκούρι, εκμαγείο για μαχαιροπήρουνα και δεκάδες κεραμικά θραύσματα από εξοπλισμό μεταλλουργίας, συμπεριλαμβανομένου και του στόμιου ενός φυσητήρα. Οι αρχαιολόγοι αναμένεται να επιστρέψουν για να ανασκάψουν έναν ανέπαφο πήλινο φούρνο που βρέθηκε στο τέλος της περασμένης σεζόν.

Ο συντονιστής της ανασκαφής Michael Boyd, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η μεταλλουργική τεχνογνωσία ήταν προφανώς συγκεντρωμένη στο Δασκαλιό σε μια εποχή όπου η πρόσβαση τόσο στις δεξιότητες όσο και στις πρώτες ύλες ήταν πολύ περιορισμένη.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ με τη μεταλλουργία και με άλλους τρόπους είναι οι αρχές της αστικοποίησης», ανέφερε. Οι μακρινές κοινότητες σχεδίαζαν δίκτυα που επικεντρώνονταν στον τόπο, εντατικοποιήθηκαν η βιοτεχνική και γεωργική παραγωγή και η αρχιτεκτονική έγινε μεγαλοπρεπής, βαθμιαία επισκιάζοντας την αρχική σημασία του ιερού.

Το σκαμμένο χώμα αποκαλύπτει ίχνη τροφής, όπως όσπρια, σταφύλια, ελιές, σύκα και αμύγδαλα, και δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και του κριθαριού. Η Εύη Μαργαρίτη του Κυπριακού Ινστιτούτου δηλώνει από την πλευρά της: "Πολλά από αυτά τα τρόφιμα εισήχθησαν: υπό το πρίσμα αυτών των στοιχείων πρέπει να επανεξετάσουμε τι γνωρίζουμε σχετικά με τα υπάρχοντα δίκτυα για να συμπεριλάβουμε την ανταλλαγή τροφίμων".

Η πυραμίδα με τις επίπεδες βαθμίδες θα λαμπίριζε στον ελληνικό ήλιο και θα ήταν ορατήαπό μακριά, καλυμμένη με λευκή πέτρα που εισάγονταν από τη Νάξο 10 χιλιόμετρα μακριά. Το σύμπλεγμα των αποχετευτικών σηράγγων ανακαλύφθηκε όταν οι αρχαιολόγοι ανέσκαπταν μια επιβλητική σκάλα στις χαμηλότερες βαθμίφδες: η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί εάν χρησιμοποιούνταν για το γλυκό νερό ή για τα λύματα.

Ο Lord Renfrew, ένας από τους συντονιστές της ανασκαφής, πρώην καθηγητής αρχαιολογίας στο Cambridge και τώρα ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών McDonald, επισσκέφτηκε την Κέρο ως φοιτητής και επέστρεφε συχνά καθ 'όλη τη διάρκεια της μακράς του σταδιοδρομίας. Πιστεύει ότι το Δασκαλιό ενδεχομένως να είχε αποτελέσει επίκεντρο ανάπτυξης, καθώς φυλάσσεται από το καλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού, με μεγάλη θέα στο Αιγαίο.

Οι ανασκαφές καταγράφονται ψηφιακά, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά σε ανασκαφές στο Αιγαίο το πρόγραμμα iDig για iPads. Αυτό δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα χρησιμοποιώντας φωτογραμμετρική καταγραφή ολόκληρης της διαδικασίας ανασκαφής, δίνοντας στους ερευνητές πρόσβαση στα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Εικόνες: Michael Boyd via The Guardian*

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα