Thumbnail
Πυρκαγιές ακόμη και στη Λαπωνία!

Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται η Σουηδία, όπου έχουν ξεσπάσει δεκάδες εστίες φωτιάς σε δασικές εκτάσεις, με την ξηρασία να τροφοδοτεί τις φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Οι αρχές δίνουν μάχη αυτή τη στιγμή με 44 μέτωπα και εξέδωσαν διαταγές εκκένωσης για τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται, ιδίως στις επαρχίες Γκόβλεμποργκ, Ίεμτλαντ και Νταλεκάρλι. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Δύο ιταλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη όπως κι έξι ελικόπτερα από τη Νορβηγία εστάλησαν στα κεντρικά της χώρας, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, ανακοίνωσε η σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας MSB.

Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη σουηδική Λαπωνία. Επιπλέον, στα περίχωρα της πόλης Τζόκμοκ, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σημειώθηκαν πέντε πυρκαγιές.

«Την τελευταία φορά που είδαμε πυρκαγιές τέτοιας έκτασης ήταν πριν από 12 χρόνια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Άντερσον, διασώστης στην περιοχή.

Η MSB ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ώστε να αποσταλούν ενισχύσεις, ιδίως πυροσβεστικά αεροσκάφη, εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού αλλά και δυνάμεων.

«Η ξηρασία προκάλεσε σημαντικό αριθμό πυρκαγιών που ξέσπασαν ταυτόχρονα στα δάση» επισήμαναν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών SOS Alarm σε ένα δελτίο τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός τους το πιθανότερο θα αυξηθεί σήμερα.

«Δεν είναι κάτι το ωραίο να αντικρίζει κανείς, οι πυρκαγιές που καίουν ανεξέλεγκτα κι αυτή η ταχεία εξάπλωσή τους» είπε ο Τορμπιόρν Βανκβίστ, διασώστης, στο πρακτορείο ειδήσεων TT.

Τις τελευταίες ημέρες, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδωσαν προειδοποιήσεις για ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στη Σουηδία. Στην Ουψάλα, για παράδειγμα, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βόρεια της Στοκχόλμης, ο υδράργυρος έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, στους 33 βαθμούς κελσίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

moro-baby-paidi-vrefos.jpg
Τραγωδία στην Κύπρο: Νεκρό βρέφος 9 μηνών - Το ξέχασε η μητέρα του στο αυτοκίνητο
Η γυναίκα είχε το μωρό στο αυτοκίνητο και πήγε στη δουλειά της ξεχνώντας να το αφήσει στον βρεφονηπιακό σταθμό
Τραγωδία στην Κύπρο: Νεκρό βρέφος 9 μηνών - Το ξέχασε η μητέρα του στο αυτοκίνητο