Thumbnail
Γαλλία - Αγγλία

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι χαλαρή, αλλά η συζήτηση σοβαρή: ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα στην Κυανή Ακτή με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Μέι είναι η πρώτη επικεφαλής κράτους την οποία δέχεται ο Μακρόν στη θερινή κατοικία των Γάλλων προέδρων στο Μπρεγκανσόν.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 18:15 (τοπική ώρα, 19:15 ώρα Ελλάδας) με μια συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι στη συνέχεια θα δειπνήσουν μαζί με τους συζύγους τους, Μπριζίτ και Φίλιπ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία επιστρέφει από της διακοπές της στην Ιταλία, θα εξηγήσει στον Γάλλο πρόεδρο «τη θέση του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Δεν θα υπάρξουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, διότι «το Παρίσι δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τη διαδικασία που διεξάγεται υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ», που ηγείται των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που Λονδίνο και Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να καταλήξουν σε μια συμφωνία ως την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

«Έχουμε συμφωνήσει στο 80% της συμφωνίας αποχώρησης», σχολίασε ο Μπαρνιέ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Όμως «μένει να συμφωνήσουμε σε σημαντικά σημεία», πρόσθεσε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η Μέι θα μιλήσει με τον Μακρόν και για τη Λευκή Βίβλο που δημοσίευσε τον Ιούλιο το Λονδίνο, με τις προτάσεις του για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, αν και το Παρίσι ακολουθεί την ευρωπαϊκή στάση: πρώτα συμφωνία για την αποχώρηση και μετά συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση.

Ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είχε δηλώσει τη Δευτέρα από το Παρίσι «ανήσυχος» για «το πραγματικό ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία».

Η Βρετανία θεωρεί τη Γαλλία ένα από τα βασικά εμπόδια στη χαλάρωση της θέσης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, κάτι που όμως το Παρίσι διαψεύδει.

Ε.Μ.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγειο
Περιστέρι: Συνολικά κλείνουν 15 νηπιαγωγεία μέσα σε έναν χρόνο! - Αγανάκτησαν οι γονείς
Γονείς: Με τη νέα διάρθρωση των νηπιαγωγείων θα χρειαστούν περίπου 8 λιγότεροι εκπαιδευτικοί για τη λειτουργία τους. Όλη αυτή η άκρως αντιπαιδαγωγική...
Περιστέρι: Συνολικά κλείνουν 15 νηπιαγωγεία μέσα σε έναν χρόνο! - Αγανάκτησαν οι γονείς
ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
ασανσερ απθ
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
Οι φοιτητές πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα