Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απέρριψε χθες την έκκληση του Φαμπιάν Σαλβιόλι, ειδικού επιτετραμμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σταματήσει την προσπάθεια αναθεώρησης της βραζιλιάνικης ιστορίας, αρνούμενη ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1964.
Σε τηλεγράφημά της προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση τονίζει ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις ανυπόστατες κατηγορίες» του Σαλβιόλι, ο οποίος επέκρινε έντονα την απόφαση που πήρε ο Μπολσονάρου να οργανωθούν εορτασμοί για την επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964.
«Δεν έγινε κανένα πραξικόπημα», σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ενώ τα 21 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον στρατό «ήταν απαραίτητα» προκειμένου να αποφευχθεί «η απειλή» της «κατάληψης της εξουσίας από τους κομμουνιστές» και να εξασφαλιστεί η υπεράσπιση των «εθνικών θεσμών», στο πλαίσιο «του Ψυχρού Πολέμου».
Κατά τον Μπολσονάρου, η ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης από το κίνημα στον στρατό υποστηριζόταν από το Κογκρέσο, το δικαστικό σώμα και την «πλειονότητα» των πολιτών της Βραζιλίας.
Οι ένοπλες δυνάμεις οργάνωσαν την Κυριακή εκδηλώσεις για την επέτειο, αφού ο Μπολσονάρου κατήργησε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί σε αυτού του είδους τις τελετές πριν από οκτώ χρόνια.
Η κίνηση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στη χώρα. Υπογράμμισε εξάλλου την υποστήριξη του νυν προέδρου, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, προς το στρατιωτικό καθεστώς.
Ο Φαμπιάν Σαλβιόλι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και πανεπιστημιακός δάσκαλος, προέτρεψε προ ημερών την κυβέρνηση στην Μπραζίλια να επανεξετάσει τη στάση της.
«Οι προσπάθειες να αναθεωρηθεί η ιστορία», αλλά και η έγκριση «κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παρελθόντος» πρέπει «να απορριφθούν καθαρά από τις αρχές και από την κοινωνία στο σύνολό της», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «ανήθικο» το να τιμώνται αυτά τα εγκλήματα.
Ο Μπολσονάρου, άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, εξυμνεί εδώ και χρόνια τη στρατιωτική χούντα της Βραζιλίας (1964-'85) και διατείνεται ότι το μεγαλύτερο «λάθος» της ήταν πως δεν σκότωσε «αρκετούς» αριστερούς.
Παραμερίζοντας την έκκληση του ΟΗΕ, η κυβέρνησή του οδεύει στην αναθεώρηση της ιστορίας της χώρας. Ο υπουργός Παιδείας Ρικάρντου Βέλες δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Valor Econômico προχθές Τετάρτη ότι τα σχολικά βιβλία Ιστορίας θα αλλάξουν, ώστε να παρουσιάζουν στους μαθητές μια «ευρύτερη» άποψη των γεγονότων του 1964. Δεν έγινε πραξικόπημα και το καθεστώς που επιβλήθηκε δεν ήταν δικτατορία, υποστήριξε.
Το στρατιωτικό καθεστώς της Βραζιλίας εκτέλεσε και βασάνισε χιλιάδες, έκλεισε το κοινοβούλιο και άφησε στους πιο πολλούς πολίτες της Βραζιλίας εξαιρετικά οδυνηρές αναμνήσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη