debt students
Πως η δωρεά ενός δισεκατομμυριούχου έφερε και πάλι στο προσκήνιο ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας - "Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να βρεθούν σε μια κατάσταση όπου εξαρτώνται από την τεράστια πράξη φιλανθρωπίας ενός αγνώστου", η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ

Όταν ο δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Σμιθ ανακοίνωσε στους αποφοίτους του πανεπιστήμιου Μουρχάουζ, στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ότι θα αποπληρώσει τα φοιτητικά δάνειά τους, 400 άνθρωποι πλημμύρισαν από ευτυχία· για χιλιάδες άλλους, η δέσμευση αυτή ήταν σαν να δέχτηκαν μια μαχαιριά στην πληγή. Το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νέων και των οικογενειών τους βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων που εισηγούνται οι Δημοκρατικοί ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η δωρεά-έκπληξη που επιφύλαξε ο Τεξανός επιχειρηματίας –ο πλουσιότερος Αφροαμερικανός– δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί. Όμως εκτιμάται ότι το συνολικό χρέος των 396 αποφοίτων του έτους 2019 μπορεί να φτάσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά τους επαίνους και τον ενθουσιαμό που προκάλεσε ο Σμιθ, δεν έλειψαν κι εκείνοι που ζήλεψαν και δεν δίστασαν να το εκφράσουν ξεκάθαρα: "Μπορεί κάποιος δισεκατομμυριούχος να δεσμευτεί ότι θα αποπληρώσει το φοιτητικό δάνειό μου; Χαίρομαι για τους νέους αποφοίτους, αλλά ζηλεύω", έγραψε στο Twitter μια χρήστρια.

"Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να βρεθούν σε μια κατάσταση όπου εξαρτώνται από την τεράστια πράξη φιλανθρωπίας ενός αγνώστου", σχολίασε από την πλευρά της η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η οποία εξελέγη πέρσι στο Κογκρέσο με τους Δημοκρατικούς. Μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις της νεαρής πολιτικού ήταν ότι θα προωθήσει τη δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους.

Το "δώρο" του Ρόμπερτ Σμιθ έριξε άπλετο φως στο τεράστιο πρόβλημα των φοιτητικών δανείων στις ΗΠΑ, που αγγίζουν συνολικά το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Γενναιόδωροι εκατομμυριούχοι κινητοποιούνται

Το 2016, πάνω από τα δύο τρίτα των αποφοίτων ήταν χρεωμένοι – κατά μέσο όρο, όφειλαν 29.560 δολάρια ο καθένας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίηθηκαν τον Απρίλιο από το Ινστιτούτο για την Πρόσβαση και την Επιτυχία στο Κολέγιο (ICAS). Η αποπληρωμή των δανείων, που συχνά διαρκεί πάνω από 10 χρόνια, παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, όσον αφορά τον τρόπο ζωής και το είδος της εργασίας τους: καθυστερούν να αγοράσουν αυτοκίνητο ή σπίτι, ή ακόμη και να αποκτήσουν παιδιά, με βαριές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Ο Ρόμπερτ Σμιθ δεν ήταν ο πρώτος πολυεκατομμυριούχος που είδε το πρόβλημα και κινητοποιήθηκε. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δώρισε 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, απ' όπου είχε αποφοιτήσει και ο ίδιος το μακρινό 1964. Με τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν τα δίδακτρα φτωχών φοιτητών, διευκολύνοντας έτσι την εισαγωγή τους στο περίβλεπτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο όπου μια χρονιά στοιχίζει περί τα 72.000 δολάρια.

Ένας άλλος Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος, ο Κένεθ Λανγκόν, δώρισε 100 εκατομμύρια στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης το 2018, ώστε να μειωθούν τα δίδακτρα.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2016 στο θέμα των φοιτητικών δανείων –τα οποία έφτασαν σε δυσθεώρητο ύψος μεταξύ 1996-2012– είχε επικεντρωθεί κυρίως ο Μπέρνι Σάντερς, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της δημοτικότητάς του μεταξύ των νέων.

Η φορολόγηση των πλούσιων

Το 2017 ο γερουσιαστής από το Βερμόντ κατέθεσε ένα νομοσχέδιο, το "Κολλέγιο για Όλους" (College for All Act), που προέβλεπε την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Το κόστος αυτού του μέτρου (το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί δεδομένου ότι η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Σάντερς πρότεινε να βρεθούν αυτά τα χρήματα από τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Φέτος, και ενώ το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020 διεκδικούν περισσότεροι από 23 πολιτικοί, η γερουσιάστρια από τη Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν έκανε μια ακόμη πιο τολμηρή πρόταση. Τον Απρίλιο παρουσίασε ένα λεπτομερέστατο σχέδιο για την κατάργηση του ποσού εγγραφής στα δημόσια πανεπιστήμια και τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους, ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειας. Το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 1,25 τρισεκατομμύρια σε μια δεκαετία και θα χρηματοδοτηθεί από την επιβολή ενός φόρου στους "υπερπλούσιους".

Οι υπόλοιποι Δημοκρατικοί υποψήφιοι δεν είναι τόσο σαφείς στις προτάσεις τους, όμως σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει πιο προσιτή.

Εν αναμονή των εκλογών, ορισμένες Πολιτείες λαμβάνουν ήδη μέτρα για να μειώσουν το κόστος της φοίτητης στα πανεπιστήμια. Η Νέα Υόρκη προσφέρει από πέρσι στους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα μια υποτροφία ίση με το κόστος της φοίτησης στα δημόσια πανεπιστήμια, υπό τον όρο ότι μετά την αποφοίτησή τους θα παραμείνουν για μερικά χρόνια στην Πολιτεία. Στις αρχές Μαΐου, το κοινοβούλιο της Πολιτείας Ουάσινγκτον ενέκρινε έναν νόμο που προβλέπει τη φορολόγηση επειχειρήσεων οι οποίες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με προσόντα, ώστε με τα έσοδα αυτά να παράσχει δωρεάν φοίτηση στα δημόσια πανεπιστήμια για τους φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με εισοδήματα κάτω του μέσου όρου. Ο νόμος δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον κυβερνήτη της Πολιτείας. Όμως χαίρει ευρείας υποστήριξης, ακόμη και από εταιρείες που θα πληγούν από την εφαρμογή του, όπως η Amazon και η Microsoft, που έχουν την έδρα τους στην Πολιτεία αυτή και θα κληθούν να πληρώσουν μέρος του φόρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
dieuthintes_1.jpg
Δυτική Αττική: Πειθαρχικά αντί μονιμοποιήσεων – Καταγγελία για αυταρχικές πρακτικές
Πειθαρχικά αντί για μονιμοποιήσεις στη Δυτική Αττική - Καταγγελίες για αυταρχικές πρακτικές
Δυτική Αττική: Πειθαρχικά αντί μονιμοποιήσεων – Καταγγελία για αυταρχικές πρακτικές
myschool_b2_0.jpg
Σχολεία: Οι γονείς μαθητών ΣΤ' Δημοτικού πρέπει να επικαιροποιήσουν τη Διεύθυνση κατοικίας για την εγγραφή στα Γυμνάσια - Οδηγίες
Πώς θα γίνει η επικαιροποίηση του πληροφοριακού συστήματος myschool έως τις 2 Δεκεμβρίου, ως προς τις διευθύνσεις μονίμου κατοικίας όλων των...
Σχολεία: Οι γονείς μαθητών ΣΤ' Δημοτικού πρέπει να επικαιροποιήσουν τη Διεύθυνση κατοικίας για την εγγραφή στα Γυμνάσια - Οδηγίες