Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή σε αρκετές πόλεις της Αυστραλίας, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Scott Morrison, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για αδράνεια στην καταπολέμηση πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
«Διαμαρτυρόμαστε γιατί αυτές οι πυρκαγιές είναι πρωτοφανείς, καίνε από το Σεπτέμβριο. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για να σταματήσουμε αυτή τη τραγωδία και την κλιματική κρίση», δηλώνει η Anneke De Manuel, φοιτήτρια και ακτιβίστρια για την κλιματική δικαιοσύνη.
Στο οικονομικό κέντρο του Σίδνεϊ, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του πρωθυπουργού της χώρας ScoMo (Scott Morrison), όπως τον αποκαλούν οι διαδηλωτές, καθώς πήγε διακοπές ακριβώς όταν οι πυρκαγιές απειλούσαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Προηγουμένως, ο συντηρητικός πολιτικός εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή του σε εξαιρετικά ρυπογόνες οικονομικές δραστηριότητες και αρνήθηκε να συσχετίσει την επιδείνωση των δασικών πυρκαγιών με την κλιματική αλλαγή.
Λόγω της στάσης του απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Scott Morrison αποκαλείται πλέον ο «αυστραλιανός Bolsonaro», θυμίζοντας έτσι τη στάση του προέδρου της Βραζιλίας κατά τις μεγάλες φωτιές στον Αμαζόνιο.
«Απαλλαγείτε από μια κυβέρνηση που αρνείται τα πάντα, απλώς αντιδρά όταν πρέπει, κάθε απόφαση είναι πολιτική απόφαση, δεν είναι ποτέ για το λαό, γι 'αυτό ήρθα», ανέφερε ένας διαδηλωτής, ο Ντέιβιντ Γκράμπλι.
Από την έναρξη των τεράστιων πυρκαγιών τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν μετατραπεί σε στάχτη πάνω από 8 εκατομμύρια εκτάρια, περιοχή ίση με το μέγεθος της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των Αυστραλών επιστημόνων, ενδέχεται να έχουν απανθρακωθεί έως και 1 δισεκατομμύριο άγρια ζώα.
Μέχρι στιγμής, έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα περίπου 349 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.
Η αύξηση της τοπικής μέσης θερμοκρασίας είναι επίσης εμφανής. Την Παρασκευή, η θερμοκρασία έφθασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου οι πυρκαγιές αναμένεται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται να βελτιωθεί {σ.σ η κατάσταση}, δεν υπάρχει υγρασία στο έδαφος, θα γίνει πολύ χειρότερο, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και περισσότερα σπίτια θα χαθούν», δήλωσε ο σύμβουλος της Bega Shire, Cathy Griff.
«Ο ScoMo πρέπει να φύγει», «Δεν υπάρχει κλίμα Β» και «Σώστε μας από την κόλαση» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές στους κεντρικούς δρόμους του Σίδνεϊ.
Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα στην Καμπέρα και τη Μελβούρνη, όπου η ποιότητα του αέρα έγινε τόσο επιβλαβής αυτό το μήνα που οι δύο πόλεις χαρακτηρίζονταν μεταξύ των περιοχών με τον πιο μολυσμένο αέρα στον πλανήτη.
Με πληροφορίες από Telesur και Reuters
Διαβάστε επίσης:
Τεράστια καταστροφή στην Αυστραλία: Στάχτη εκατομμύρια στρέμματα - Νεκρά εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη