Απογοητευτικό είναι το εύρημα της Παγκόσμιας Έκθεσης για το Χάσμα των Φύλων (Gender Gap 2020), του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum), καθώς, όπως εκτιμάται, η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί σε 99,5 χρόνια.
Κορυφαία χώρα για την ισότητα των φύλων παραμένει το 2020 η Ισλανδία (για 11ο έτος). Περισσότερο βελτιωμένες ήταν η Αλβανία, η Αιθιοπία, το Μάλι, το Μεξικό και η Ισπανία.
Από τις 149 χώρες που κατατάχθηκαν, 101 βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε σύγκριση με τον δείκτη του 2019 και 48 χώρες διατήρησαν την απόδοσή τους αμετάβλητη. Συνολικά, 35 χώρες έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση. Στην υγειονομική περίθαλψη, 48 χώρες έχουν επιτύχει σχεδόν ισότητα και 71 έχουν κλείσει τουλάχιστον 97% του χάσματος.
Πρώτη δεκάδα, παγκοσμίως
- Ισλανδία (παραμένει στην πρώτη θέση)
- Νορβηγία (παραμένει στη δεύτερη θέση)
- Φιλανδία (ανέβηκε μία θέση)
- Σουηδία (έπεσε μία θέση)
- Νικαράγουα (παραμένει στην πέμπτη θέση)
- Ν. Ζηλανδία (ανέβηκε μία θέση)
- Ιρλανδία (ανέβηκε δύο θέσεις)
- Ισπανία (ανέβηκε 21 θέσεις)
- Ρουάντα (έπεσε τρεις θέσεις)
- Γερμανία (ανέβηκε τέσσερις θέσεις)
Γιατί η ισότητα των φύλων έχει σημασία
Η ισότητα των φύλων έχει θεμελιώδη σημασία για το αν οι οικονομίες και οι κοινωνίες ευδοκιμούν. Η ανάπτυξη του μισού από τα διαθέσιμα ταλέντα του πλανήτη έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ετοιμότητα των οικονομιών και των επιχειρήσεων παγκοσμίως.
Η πολιτική αντιπροσώπευση αυξάνεται, αλλά αυτό αρκεί;
Φέτος, για 14η χρονιά, η Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων συγκρίνει 153 χώρες σχετικά με την πρόοδό τους προς την ισότητα των φύλων σε τέσσερις διαστάσεις: Οικονομική Συμμετοχή και Ευκαιρίες, Εκπαιδευτικό Επίπεδο, Υγεία και Επιβίωση και Πολιτική Ενδυνάμωση. Επιπλέον, η έκθεση του τρέχοντος έτους εξετάζει τις προοπτικές ανισότητας μεταξύ των φύλων στα επαγγέλματα του μέλλοντος.
Η έκθεση παρουσιάζει μια αποφασιστικά μικτή εικόνα. Συνολικά, η αναζήτηση της ισότητας των φύλων έχει βελτιωθεί, υποχωρώντας κάτω από το όριο του ενός αιώνα και σημειώνοντας σημαντική βελτίωση από τα 108 χρόνια του δείκτη, το 2018. Η μεγαλύτερη πολιτική αντιπροσώπευση των γυναικών συνέβαλε σε αυτό.
Αντίθετα, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν μόλις 12 χρόνια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στη διάσταση της εκπαίδευσης και στην πραγματικότητα, σε γενικές γραμμές, η ισότητα των φύλων έχει επιτευχθεί πλήρως σε 40 από τις 153 χώρες.
Με βάση τα γεγονότα και τα αριθμητικά στοιχεία, θα χρειαστούν 95 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην πολιτική εκπροσώπηση, ενώ οι γυναίκες το 2019 κατέχουν 25,2% των κοινοβουλευτικών εδρών και 21,2% των υπουργικών θέσεων. Η βελτίωση της πολιτικής χειραφέτησης των γυναικών, κατά γενικό κανόνα, αντιστοιχούσε σε αυξημένο αριθμό γυναικών σε ανώτερους ρόλους στην αγορά εργασίας.
Σε αντίθεση με αυτή την πρόοδο στον κόσμο της ηγεσίας, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην ευρύτερη αγορά εργασίας έχει σταματήσει και οι οικονομικές ανισότητες διογκώνονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τάση είναι προς μια επιδεινούμενη εικόνα στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, η οποία αντισταθμίζει τα κέρδη στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Αν και τα επίπεδα στις διαστάσεις της εκπαίδευσης, καθώς και της υγείας και της επιβίωσης, είναι πολύ πιο κοντά στην ισοσκέλιση (96,1% και 95,7% αντίστοιχα), ένας σημαντικός τομέας ανησυχίας είναι αυτός της οικονομικής συμμετοχής και ευκαιριών. Αυτή είναι η μόνη διάσταση όπου η πρόοδος έχει υποχωρήσει. Εδώ, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, με μια επιδεινούμενη κατάσταση που επιβάλλει την ισότητα των φύλων σε ένα χαμηλό 57,8%, που με την πάροδο του χρόνου αντιπροσωπεύει μία εκτίμηση 257 ετών πριν η ισότητα των φύλων μπορέσει να επιτευχθεί.
Η έκθεση επισημαίνει τρεις κύριους λόγους για αυτό: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε ρόλους που αυτοματοποιούνται, δεν εισέρχονται αρκετές σε επαγγέλματα όπου η αύξηση των μισθών είναι η πιο έντονη (προφανώς, αλλά όχι αποκλειστικά, τεχνολογία) και αντιμετωπίζουν το πολυετές πρόβλημα της πρόσβασης σε κεφάλαια.
Ποσοστό γυναικών σε ΔΣ εταιρειών
- Γαλλία 43,4%
- Ισλανδία 43%
- Νορβηγία 42,1%
- …
- ΗΠΑ 21,7%
- …
- Ελλάδα 11,3%
- …
- Κίνα 9,7%
- …
- Ιαπωνία 5,3%
- Ινδονησία 3,3%
- Κορέα 2,1%
- Προς μια καλύτερη προοπτική για μελλοντικές θέσεις εργασίας
Αναφορικά με το μέλλον, η έκθεση αποκαλύπτει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που εμποδίζει το κλείσιμο του οικονομικού χάσματος των φύλων είναι η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε αναδυόμενους ρόλους. Στο cloud computing, μόνο 12% των επαγγελματιών είναι γυναίκες. Παρομοίως, στη μηχανική και τα δεδομένα, αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), τα ποσοστά είναι 15% και 26% αντίστοιχα.
Για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων, οι στρατηγικές εργατικού δυναμικού πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες εκπαιδεύονται καλύτερα (όσον αφορά τη βελτίωση ή την αναβάθμιση των δεξιοτήτων) για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Θα μπορούσε και καλύτερα
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ισότητα ανδρών και γυναικών ανέρχεται στο 68,6% και οι 10 τελευταίες χώρες έχουν κλείσει μόλις 40% του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Οι βαθμολογίες πολιτικής χειραφέτησης είναι κακές, ενώ υπάρχουν εννέα χώρες που δεν έχουν καμία εκπροσώπηση. Μάλιστα, τα τελευταία 50 χρόνια, 85 κράτη δεν είχαν γυναίκα αρχηγό κράτους.
Όσον αφορά την οικονομική συμμετοχή, το χάσμα των φύλων θα χρειαστεί 257 χρόνια για να κλείσει (σε σύγκριση με τα 202 έτη στην περυσινή έκθεση).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο 55% των γυναικών (ηλικίας 15-64 ετών) απασχολείται στην αγορά εργασίας σε αντίθεση με 78% των ανδρών. Μάλιστα, υπάρχουν 72 χώρες στις οποίες οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή να λάβουν πίστωση, ενώ δεν υπάρχει χώρα όπου οι άνδρες δαπανούν το ίδιο χρονικό διάστημα σε μη αμειβόμενη εργασία με τις γυναίκες.
Τάσεις
Ανά περιοχή, η Δυτική Ευρώπη έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην ισότητα των φύλων (76,7%), ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική (72,9%), τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (72,2%), την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (71,3%), υποσαχάρια Αφρική (68,2%), Νότια Ασία (66,1%) και Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (60,5%).
Αυτό σημαίνει ότι η ισότητα των φύλων υπολογίζεται να συμβεί σε έτη:
- Δυτική Ευρώπη 54
- Λατινική Αμερική και Καραϊβική 59
- Νότια Ασία 71,5
- Υποσαχάρια Αφρική 95
- Ανατολική Ευρώπη & Κεντρική Ασία 107
- Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική 140
- Βόρεια Αμερική 151
- Ανατολική Ασία και Ειρηνικός 163
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη