Ημέρα της Νίκης
Ημέρα τιμής για τους 27 εκατομμύρια νεκρούς της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου

Η πρώην Σοβιετική Ένωση, σημερινή Ρωσία, έχασε σχεδόν 27 εκατομμύρια πολίτες της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας στη Ρωσία γιορτάζεται κάθε χρόνο η "Μέρα της Νίκης" στη μνήμη της μεγάλης θυσίας αλλά και νίκης.

Στις 22 Ιουνίου 1941 η Γερμανία επιτίθεται εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, το γνωστό "σχέδιο Μπαρμπαρόσα" ξεκινάει και τα γερμανικά φασιστικά στρατεύματα περνούν τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης. Μαζί με τους Γερμανούς πολεμούν οι Ιταλοί, οι Ρουμάνοι, οι Φινλανδοί και οι Ούγγροι. 

Οι Γερμανοί υπερείχαν σε έμψυχο υλικό και οπλισμό στέλνοντας 190 μεραρχίες, 5,5 εκατομμύρια στρατιώτες, 5.000 αεροπλάνα και 3.500 άρματα μάχης. Οι σοβιετικοί παρέταξαν λίγο παραπάνω από το μισό του στρατού τους κατά μήκος των συνόρων τους, δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια στρατιώτες και αξιωματικούς ενώ ο υπόλοιπος στρατός ήταν στις περιφέρειες σε απόσταση περίπου 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Οι Γερμανοί είχαν την υπεροπλία στον αέρα, ενώ την πρώτη μέρα κατάφεραν να καταστρέψουν 1.200 σοβιετικά αεροπλάνα. Μέχρι τις 25 Ιουνίου οι Γερμανοί μπήκαν έως και 150 χιλιόμετρα μέσα στη Σοβιετική Ένωση. Μέσα σε λίγες ημέρες το Λένινγκραντ κινδύνευε να πέσει.

Οι μάχες ήταν σφοδρές όμως ο Κόκκινος Στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει και έτσι αποχώρησε από Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Μολδαβία και έφυγε και από αρκετό μέρος της Ουκρανίας. Οι Γερμανοί είχαν ήδη μπει έως και 600 χιλιόμετρα μέσα στη Σοβιετική Ένωση. 

Η εκτίμηση όμως των Γερμανών ότι θα διέλυαν το σύνολο του Κόκκινου Στρατού εφαρμόζοντας τον "κεραυνοβόλο πόλεμο" δεν επετεύχθη και ο ρυθμός της προέλασής τους μειωνόταν μέρα με τη μέρα. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου ο Κόκκινος Στρατός κατάφερε πλήγματα στον αντίπαλο.

Το Λένινγκραντ κατάφερε να απελευθερωθεί από το φασιστικό εναγκαλισμό του γερμανικού στρατού σταματώντας την προέλασή του στις 26 Σεπτεμβρίου. Ενώ η ΚΕ ζήτησε στις κατεχόμενες περιοχές να αρχίσει παρτιζάνικος αγώνας, όπως και έγινε.

Παράλληλα αποφασίστηκε επιστράτευση της εθνικής οικονομίας, αύξηση της παραγωγής κάρβουνου, πετρελαίου κ.λπ. ενώ 10 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν στα μετόπισθεν μαζί με 1.523 εργοστάσια, σε απομακρυσμένες περιοχές. Σκοπός που επετεύχθη ήταν η ενίσχυση της βαριάς βιομηχανίας.

Οι Γερμανοί απτόητοι θέτουν σε ενέργεια το σχέδιο "Ταϊφούν" δηλαδή την κατάληψη της Μόσχας. Οι σφοδρές μάχες κράτησαν το γερμανικό στρατό 100 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.

Το χειμώνα 1941 - 1942 η κατάσταση αντιστρέφεται και ο Κόκκινος Στρατός περνάει στην αντεπίθεση. Το Δεκέμβριο του 1941 ο Χίτλερ δίνει εντολή ο στρατός του να περάσει σε κατάσταση άμυνας. Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 1942 ο Κόκκινος Στρατός κάνει γενική επίθεση.

Η επιτυχία των σοβιετικών στρατευμάτων είχε μεγάλη σημασία στρατιωτική, διεθνή και πολιτική. 

Η ήττα του χιτλερικού γερμανικού στρατού στραπατσάρισε την εικόνα του αήττητου στρατού και ξέβαψε το λούστρο του.

Με την πολύ περιεκτική αυτή αφήγηση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα του εορτασμού της "Μεγάλης Νίκης" κάθε χρόνο στις 9 Μαϊου στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα.

Και ως υποσημείωση και για να καταλάβουμε τη σφοδρότητα του πολέμου, της λύσσας να καταλάβουν πάση θυσία οι Γερμανοί τη Σοβιετική Ένωση αλλά και της γενναιότητας του σοβιετικού λαού αρκεί να πούμε ότι μόλις σε τρεις μήνες, από το Σεπτέμβριο έως και το Νοέμβριο του 1941 -στο Λένινγκραντ- οι Γερμανοί έριξαν 70.000 εκρηκτικές και εμπρηστικές βόμβες και βομβαρδίστηκε από πυροβολικό 272 φορές.

Η πρώτη φωτογραφία δείχνει σοβιετικούς στρατιώτες να κρατάνε τα ηττημένα λάβαρα των Γερμανών στην παρέλαση της νίκης, 24 Ιουνίου 1945

Τα ηττημένα λάβαρα ρίχνονται στα ...πόδια του Λένιν, στο Μαυσωλείο, που βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα,  24 Ιουνίου 1945

Η Ημέρα της Νίκης τιμάται έκτοτε κάθε χρόνο, με την παράδοση να συνεχίζεται και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ από το κράτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας πραγματοποιούνται παρελάσεις και επιδείξεις, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώνονται και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, για να τιμηθεί η εθνική εορτή.

Φέτος, λόγω των ειδικών καταστάσεων που επιβάλλει η επιδημία του COVID-19, η Ημέρα της Νίκης τιμήθηκε μόνο με την πτήση μαχητικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας:

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ereynites_0.jpg
Τα δημόσια Πανεπιστήμια «ατμομηχανή» της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα - Πραγματοποιούν το 29,2% της έρευνας με το 45,5% των ερευνητών
Tο συνολικό προσωπικό σε Ε&Α το 2023 ανέρχεται σε 73.306 θέσεις πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) και οι ερευνητές σε 54.680 ΙΠΑ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η...
Τα δημόσια Πανεπιστήμια «ατμομηχανή» της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα - Πραγματοποιούν το 29,2% της έρευνας με το 45,5% των ερευνητών
ρεμπουτσικα
ΕΟΠΠΕΠ: Αρχές Δεκεμβρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων ΣΑΕΚ, τέλη Νοεμβρίου οι εξετάσεις Π.ΕΠΑΣ
Τέλη Νοεμβρίου και οι εξετάσεις Πιστοποίησης του «Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας»
ΕΟΠΠΕΠ: Αρχές Δεκεμβρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων ΣΑΕΚ, τέλη Νοεμβρίου οι εξετάσεις Π.ΕΠΑΣ