Αγωνία, φόβος και μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον επικρατεί μεταξύ των γυναικών του Αφγανιστάν μετά την ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν και τις σκηνές χάους που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στην Καμπούλ. Ανησυχία για το μέλλον τους εκφράζουν παράλληλα και Αφγανές φοιτήτριες, καθώς τα όποια δικαιώματα κατέκτησαν με τόσους κόπους μοιάζουν να χάνονται εν μία νυκτί.
«Νωρίς το πρωί της Κυριακής πήγαινα στο πανεπιστήμιο για μάθημα όταν μια ομάδα γυναικών ήρθε τρέχοντας από τον γυναικείο κοιτώνα. Ρώτησα τι είχε συμβεί και μία από αυτές μου είπε ότι η αστυνομία τους εκκένωσε, επειδή οι Ταλιμπάν είχαν φτάσει στην Καμπούλ και θα χτυπούσαν γυναίκες που δεν έχουν μπούρκα», αναφέρει φοιτήτρια, κάτοικος Καμπούλ, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Όλες θέλαμε να γυρίσουμε σπίτι, αλλά δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι οδηγοί δεν μας άφηναν στα αυτοκίνητά τους, γιατί δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μεταφορά μιας γυναίκας. Αυτό ήταν ακόμη χειρότερο για τις γυναίκες από τον κοιτώνα, οι οποίες είναι από έξω από την Καμπούλ και φοβήθηκαν και μπερδεύτηκαν για το πού πρέπει να πάνε», αναφέρει η φοιτήτρια, μεταφέροντας εικόνες από το χάος και την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα.
Η ίδια λέει ακόμα: «Εν τω μεταξύ, άντρες που στέκονταν γύρω κορόιδευαν κορίτσια και γυναίκες, γελώντας με τον τρόμο μας. "Πήγαινε και φόρεσε το τσαντάρι σου [μπούρκα]", φώναξε ο ένας. 'Είναι οι τελευταίες σας μέρες που βρίσκεστε στους δρόμους", είπε ένας άλλος. "Θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς σε μια μέρα", είπε ένας τρίτος».
«Με τα κυβερνητικά γραφεία να κλείνουν, η αδερφή μου έτρεχε για μίλια μέσα στην πόλη για να γυρίσει σπίτι. "Έκλεισα τον υπολογιστή που βοήθησε να υπηρετήσω τους ανθρώπους και την κοινότητά μου για τέσσερα χρόνια με πολύ πόνο", είπε. "Έφυγα από το γραφείο μου με δάκρυα και είπα αντίο στους συναδέλφους μου. Ήξερα ότι ήταν η τελευταία μέρα της δουλειάς μου"», αναφέρει επίσης η φοιτήτρια.
«Σχεδόν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου όμως δεν μπορώ να πάω στη δουλειά ή να τελειώσω το πανεπιστήμιο»
«Έχω σχεδόν ολοκληρώσει δύο ταυτόχρονα πτυχία από δύο από τα καλύτερα πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν. Έπρεπε να είχα αποφοιτήσει τον Νοέμβριο από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν και το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, αλλά σήμερα το πρωί όλα άστραψαν μπροστά στα μάτια μου», σημειώνει η φοιτήτρια.
«Δούλεψα τόσες μέρες και νύχτες για να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα, και το πρωί όταν έφτασα στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που κάναμε με τις αδελφές μου ήταν να κρύψουμε τις ταυτότητες, τα διπλώματα και τα πιστοποιητικά μας. Ήταν καταστροφικό. Γιατί να κρύψουμε τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι; Στο Αφγανιστάν τώρα δεν επιτρέπεται να είμαστε γνωστοί ως οι άνθρωποι που είμαστε», επισημαίνει ακόμα.
«Ως γυναίκα, νιώθω ότι είμαι το θύμα αυτού του πολιτικού πολέμου που ξεκίνησαν οι άντρες. Ένιωσα ότι δεν μπορώ πια να γελάω δυνατά, δεν μπορώ πια να ακούω τα αγαπημένα μου τραγούδια, δεν μπορώ πια να συναντήσω τους φίλους μου στο αγαπημένο μας καφέ, δεν μπορώ πλέον να φορέσω το αγαπημένο μου κίτρινο φόρεμα ή ροζ κραγιόν. Και δεν μπορώ πια να πάω στη δουλειά μου ή να τελειώσω το πανεπιστήμιο που δούλεψα χρόνια για να επιτύχω», συνεχίζει η φοιτήτρια την ομολογουμένως συγκλονιστική μαρτυρία της:
«Το μόνο που μπορούσα να δω ήταν τα φοβισμένα πρόσωπα των γυναικών και τα άσχημα πρόσωπα των ανδρών που τις μισούν»
Η φοιτήτρια συμπληρώνει: «Μου άρεσε να κάνω τα νύχια μου. Σήμερα, καθώς πήγαινα σπίτι, έριξα μια ματιά στο σαλόνι ομορφιάς όπου πήγαινα για μανικιούρ. Το μπροστινό μέρος του καταστήματος, το οποίο ήταν διακοσμημένο με όμορφες εικόνες κοριτσιών, είχε ασβεστωθεί τη νύχτα».
«Το μόνο που μπορούσα να δω γύρω μου ήταν τα φοβισμένα πρόσωπα των γυναικών και τα άσχημα πρόσωπα των ανδρών που μισούν τις γυναίκες, που δεν τους αρέσει να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να έχουν ελευθερία. Το πιο καταστροφικό για μένα ήταν εκείνες που έδειχναν ευτυχισμένες και κορόιδευαν τις γυναίκες. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας, στέκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν και τους δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη», λέει επιπλέον.
«Οι Αφγανές θυσιάστηκαν πολύ για τη μικρή ελευθερία που είχαν. Ως ορφανή έπλεκα χαλιά για να πάρω μόρφωση. Αντιμετώπισα πολλές οικονομικές προκλήσεις, αλλά είχα πολλά σχέδια για το μέλλον μου. Δεν περίμενα να καταλήξουν όλα έτσι», εξιστορεί και συνεχίζει:
«Τώρα φαίνεται ότι πρέπει να κάψω όλα όσα πέτυχα στα 24 χρόνια της ζωής μου. Η κατοχή οποιασδήποτε ταυτότητας ή βραβείου από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο είναι επικίνδυνη τώρα. Ακόμα και αν τα κρατήσουμε, δεν είμαστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχουν δουλειές για εμάς στο Αφγανιστάν. Όταν οι επαρχίες κατέρρευσαν η μία μετά την άλλη, σκεφτόμουν τα όμορφα κοριτσίστικα όνειρά μου. Οι αδελφές μου και εγώ δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε όλη τη νύχτα, θυμόμαστε τις ιστορίες που μας έλεγε η μητέρα μου για την εποχή των Ταλιμπάν και τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τις γυναίκες».
«Δεν περίμενα ότι θα στερηθούμε ξανά όλα τα βασικά μας δικαιώματα και θα ταξιδέψουμε πίσω πριν από 20 χρόνια. Ότι μετά από 20 χρόνια μάχης για τα δικαιώματα και την ελευθερία μας, θα πρέπει να κυνηγάμε μπούρκες και να κρύβουμε την ταυτότητά μας», αναφέρει παράλληλα η φοιτήτρια.
Καμπούλ: Άνθρωποι πέφτουν στο κενό από αεροπλάνο
Την ίδια ώρα, το γύρο του κόσμου κάνει ένα φρικιαστικό βίντεο, στο οποίο καταγράφονται άνθρωποι να πέφτουν στο κενό λίγο μετά την απογείωση ενός μεταγωγικού αεροσκάφους των ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τα άτομα αυτά πιάστηκαν από τους τροχούς και διάφορα μέρη της ατράκτου, όμως δεν κατάφεραν να κρατηθούν.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο χάος που επικρατεί στο διεθνή αερολιμένα της Καμπούλ.
Μάρτυρας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, ότι είδε ένα όχημα να παραλαμβάνει τα πτώματα πέντε ανθρώπων, ενώ ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τα πυρά που έπεσαν νωρίτερα από Αμερικανούς στρατιώτες ή από το ποδοπάτημα λόγω του πανικού που προκλήθηκε εξαιτίας των πυρών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση