eric kantona
ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME SPORTS
Τους θανάτους εργατών στα εργοτάξια του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022 καταγγέλλει ο Ερίκ Καντονά - Τι συμβαίνει ακριβώς στη χώρα των πετρελαιοκροίσων;

«Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και όμως εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρώην άσσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ηθοποιός Ερίκ Καντονά, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια τα εργατικά ατυχήματα και τους νεκρούς εργάτες που χτίζουν τα γήπεδα και τις άλλες υποδομές στο Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει καθόλου το Μουντιάλ αυτό. Δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ για εμένα. Το Κατάρ δεν είναι μια ποδοσφαιρική χώρα. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας να φιλοξενηθεί αυτή η διοργάνωση σε μια χώρα που μπορεί να προωθηθεί και να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο, όπως συνέβη σε προηγούμενες δεκαετίες με τις ΗΠΑ και με τη Νότια Αφρική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Καντονά στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ο ίδιος συνέχισε: «Στο Κατάρ δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χρήμα. Όλα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και όμως εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι και μπίζνες, αλλά πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο μέρος δεν θα έπρεπε να δοθεί αυτή η ευκαιρία».

Το κατασκευαστικό «όργιο» του Κατάρ και οι «φυσικοί θάνατοι» των εργατών

Τα τελευταία 10 χρόνια, το Κατάρ ξεκίνησε ένα άνευ προηγουμένου κατασκευαστικό πρόγραμμα, κυρίως για το Μουντιάλ του 2022. Επτά νέα στάδια, δεκάδες μεγάλα έργα, όπως νέο αεροδρόμιο, δρόμοι, δημόσιες συγκοινωνίες, ξενοδοχεία και μια... νέα πόλη που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ολοκληρώθηκαν ή εξακολουθούν να κατασκευάζονται.

Η χώρα από τότε που ανέλαβε τη διεξαγωγή της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης παγκοσμίως, πριν περίπου δέκα χρόνια, έχει δεχθεί πλήθος επικρίσεων για τον τρόπο μεταχείρισης των εργαζομένων, τη απουσία εργατικών δικαιωμάτων, την ακραία εκμετάλλευση μεταναστών εργατών και τους θανάτους στα εργοτάξια των γηπέδων και των άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων του Μουντιάλ.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Guardian, περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργάτες από Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία. Κατά μέσο όρο 12 μετανάστες εργάτες από τις πέντε αυτές χώρες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από το 2010, όταν το Μουντιάλ «πήγε» επίσημα στο Κατάρ.

Αν και τα αρχεία των θανάτων δεν κατηγοριοποιούνται ανά επάγγελμα ή τόπο εργασίας, είναι πιθανό πολλοί εργαζόμενοι που έχουν πεθάνει να απασχολούνταν σε αυτά τα έργα υποδομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αναφέρει ο Nick McGeehan, διευθυντής της FairSquare Projects, μια ομάδας υπεράσπισης που ειδικεύεται στα εργασιακά δικαιώματα στον Κόλπο. «Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των μεταναστών εργαζομένων που έχουν πεθάνει από το 2011 ήταν στη χώρα μόνο επειδή το Κατάρ κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε.

Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών φέρεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους θανάτους από ορισμένες χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο Κατάρ, μεταξύ των οποίων οι Φιλιππίνες και η Κένυα.

Με βάση επίσημα δεδομένα που επικαλείται ο Guardian, στις αιτίες θανάτου των εργαζομένων περιλαμβάνονται οι «πολλαπλοί τραυματισμοί λόγω πτώσης από ύψος», η «ασφυξία λόγω απαγχονισμού», ενώ πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από «απροσδιόριστη αιτία θανάτου λόγω αποσύνθεσης».

Αλλά μεταξύ των αιτιών, η πιο κοινή με διαφορά από τις υπόλοιπες είναι οι λεγόμενοι «φυσικοί θάνατοι», που συχνά αποδίδονται σε «οξεία καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια».

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Guardian, το 69% των θανάτων μεταξύ Ινδών, Νεπαλέζων και εργατών από το Μπαγκλαντές κατηγοριοποιούνται ως «φυσικοί». Μόνο μεταξύ των Ινδών, το ποσοστό είναι 80%. Τέτοιες ταξινομήσεις, οι οποίες συνήθως γίνονται χωρίς αυτοψία, συχνά αποτυγχάνουν να παρέχουν μια νόμιμη ιατρική εξήγηση για την υποκείμενη αιτία αυτών των θανάτων.

Το 2019 διαπιστώθηκε ότι η έντονη καλοκαιρινή ζέστη του Κατάρ είναι πιθανό να να συνέβαλε σε πολλούς θανάτους εργαζομένων.

Όταν οι σύγχρονοι «δούλοι» ξεσηκώθηκαν

Λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, στις 4 και 5 Αυγούστου του 2019, χιλιάδες μετανάστες εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα του Κατάρ προχώρησαν σε απεργία και κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείρισή τους από την εργοδοσία, τις κατασχέσεις διαβατηρίων, τις... αμοιβές πρόσληψης (!) που υποχρεώνονται να καταβάλουν, καθώς και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και την απαγόρευση δημιουργίας συνδικάτων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη μεταχείριση των εργαζομένων, καταγόμενων κατά κύριο λόγο από τη νότια και νοτιοανατολική Ασία, από την πετρελαιοπαραγωγό χώρα του Κόλπου και κάλεσαν τις αρχές να καταργήσουν το σύστημα «kafala», τον έλεγχο δηλαδή των μεταναστών εργατών, του κατασκευαστικού και οικιακού τομέα που επιπλέον ισχύει σε Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με το σύστημα «kafala» οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν έναν «εθνικό χορηγό», έναν «προστάτη», ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη θεώρηση και το νομικό καθεστώς τους. Η πρακτική είναι γνωστή για τη δημιουργία εύκολων ευκαιριών για τους εργοδότες, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, ξεκινώντας από την κατάσχεση των διαβατηρίων τους και καταλήγοντας ακόμη και στην κακοποίησή τους, με ελάχιστες μάλιστα πιθανότητες νομικών επιπτώσεων.

Γιώργος Βασιλείου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleia.jpg
Ζάκυνθος: «Για την οικονομική ασφυξία των σχολείων και τις ευθύνες της κυβέρνησης και του Δήμου»
«Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων με μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και κάλυψη των επιπλέον...
Ζάκυνθος: «Για την οικονομική ασφυξία των σχολείων και τις ευθύνες της κυβέρνησης και του Δήμου»
Oikonomia
Αγοραστική δύναμη: Η Ελλάδα στο πάτο της Ε.Ε. με σοβαρές επιπτώσεις για τους πολίτες
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2023 ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα ανήλθε σε 17.013 ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα...
Αγοραστική δύναμη: Η Ελλάδα στο πάτο της Ε.Ε. με σοβαρές επιπτώσεις για τους πολίτες