Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε ένα δραματικό διάγγελμα, στο οποίο υποστήριζε ότι η Ρωσία θα εισβάλει στη χώρα στις 16 Φεβρουαρίου, αλλά ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν «τρόλαρε» αυτό το βιαστικό συμπέρασμα.
Η Ρωσία σήμερα ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα που είχε αναπτύξει στα σύνορα με την Ουκρανία για ασκήσεις, αποσύρονται στις βάσεις τους, κάτι που δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και απομακρύνει την εισβολή, για την οποία το ΝΑΤΟ είχε εκφράσει τους φόβους του.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα είχε πει ότι η Δύση ντροπιάστηκε αλλά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε για… υστερία.
Και τώρα, ήρθε το τρολάρισμα του Πούτιν για τη Δύση.
Ο Πεσκόφ ρωτήθηκε πώς αντέδρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν έμαθε για τα δημοσιεύματα για την ημερομηνία επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αστειεύεται κάποιες φορές, ζητώντας μας να ελέγξουμε εάν αναφέρουν την ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει ο πόλεμος», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.
Αποσύρονται τα ρωσικά στρατεύματα
«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τη στιγμή που η Αμερική εξέφραζε την ανησυχία της και έκανε λόγο για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δημιουργώντας ένα κλίμα ανησυχίας.
Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας φόβους για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής.
Η Μόσχα διέψευσε αυτό το σενάριο και απέδειξε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση αποσύρωντας τα στρατεύματά της. Ωστόσο ζητά εγγυήσεις για την ασφάλειά της και μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.
Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.
Τι επιδιώκει η Ρωσία – Δεν βλέπει πόλεμο ο Συρίγος
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την ουκρανική κρίση: «Ο Κλαούζεβιτς έλεγε ότι η διπλωματία είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Εδώ έχουμε το ακριβώς ανάποδο: Έχουμε την απειλή πολέμου, τη διάχυση της απειλής πολέμου με σκοπό να ενισχυθούν τα διπλωματικά μέσα της κάθε πλευράς. Είναι ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Δηλαδή απειλείς ότι θα επιτεθείς, δημιουργείς όλες τις προϋποθέσεις για να επιτεθείς με σκοπό να ενισχύσεις τη διπλωματική σου θέση».
«Ο μεγάλος χαμένος προς το παρόν είναι η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει διαλυθεί», είπε και πρόσθεσε:
«Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, παρότι δημιουργείται η εντύπωση ότι πάνε για πόλεμο, δεν πάνε για πόλεμο. Είναι μια πολύ σκληρή πρακτική, δείχνει πώς παίζονται σε μεγάλο επίπεδο, πώς παίζουν μεγάλοι παίκτες. Βλέπουμε ότι η Ρωσία σήκωσε εξαιρετικά ψηλά τους τόνους για να σταματήσει αυτό που θεωρεί δυτική επέκταση εις βάρος της.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση