Η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με αφορμή τις «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο, 24 χώρες ψήφισαν κατά και 58 χώρες απείχαν.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την καταδίκη από τις χώρες της G7 των «σφαγών», όπως τις χαρακτήρισαν, από τα στρατεύματα της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το αίτημα είχαν υποβάλει δυτικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ενώ για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά στην ψηφοφορία.
Συνολικά παρέστησαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης με την αποχή να μην υπολογίζεται.
Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την πρόταση ήταν η Κίνα, η οποία έκανε λόγο για «βιαστικό διάβημα» που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» αλλά δημιουργεί και ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». Το Ιράν, το Καζακστάν και η Κούβα επίσης καταψήφισαν, όπως εξάλλου και η Λευκορωσία, η Συρία και η ίδια η Ρωσία.
Παρά τις πιέσεις που ασκούσε η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες ώστε κάποιες χώρες να καταψηφίσουν την πρόταση, πολλές αφρικανικές, όπως η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη, επέλεξαν την αποχή θεωρώντας ότι το ψήφισμα αποπομπής της Ρωσίας προκαταβάλει τα «αποτελέσματα της ερευνητικής επιτροπής» που συγκροτήθηκε στις αρχές Μαρτίου από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την ίδια στάση, της αποχής, επέλεξαν η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία, τρεις χώρες που είναι αυτό το διάστημα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντιθέτως, η Χιλή ψήφισε υπέρ.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι μόνο μια συμβολική κίνηση αλλά εντείνει την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.
Η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου από το 2006, ανά διαστήματα, επειδή στα μέλη επιτρέπονται μόνο δύο συνεχόμενες θητείες. Η τρέχουσα θητεία της θα έληγε το 2023. Η Ουκρανία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου αυτήν την περίοδο.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση υπενθυμίζει ότι η τελευταία «μπορεί να αναστείλει τα δικαιώματα ενός μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαπράττει κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Εκφράζει επίσης τη «βαθιά ανησυχία» της Γενικής Συνέλευσης για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παραβιάσεις, κάποιες φορές «συστηματικές» των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που αποβάλλεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς είχε προηγηθεί η Λιβύη το 2011.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη