«Αν χάσω τη δουλειά μου, τα 15 μέλη της οικογένειάς μου θα πεθάνουν από την πείνα…»
Κραυγή απόγνωσης από την 24χρονη Σαμπάνα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο απηχώντας το έρεβος στο οποίο ξαναβουλιάζουν τις Αφγανές οι Ταλιμπάν, ενάμιση χρόνο μετά την τρομερή επιστροφή τους στην εξουσία και την τραγική εγκατάλειψη της χώρας από τους Αμερικανούς και λοιπούς ΝΑΤΟϊκούς «προστάτες» της.
Οπως χιλιάδες άλλες συμπατριώτισσές της, η Σαμπάνα είναι το μόνο εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά της και η αμοιβή από την απασχόλησή της σε ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση έκανε ουσιαστικά τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τους δικούς της.
Όπως σημειώνει η Βίκυ Καπετανοπούλου στην efsyn.gr, τώρα το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν έσβησε και αυτή τη λεπτή γραμμή επιβίωσης, σε μια χώρα ο δύσμοιρος λαός της οποίας κινδυνεύει από ακραία φτώχεια και λιμό.
Σαν να μην ήταν αρκετή η μισογυνική απαγόρευση αρχικά της δευτεροβάθμιας και πολύ πρόσφατα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που συνέτριψε τις όποιες ελπίδες για μόρφωση, διέξοδο και μια κάποια καλύτερη ζωή για τις Αφγανές, οι σουνίτες ισλαμιστές φονταμενταλιστές ανήγγειλαν το Σάββατο ότι απαγορεύουν εφεξής στις γυναίκες και τη δουλειά σε ΜΚΟ, με πρόσχημα ότι ορισμένες εργαζόμενες δεν τηρούσαν ευλαβικά τον αυστηρό ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα για πλήρη κάλυψη του γυναικείου κεφαλιού και των μαλλιών με μαντίλα ή και μπούρκα - το ίδιο που χρησιμοποίησε και το σιιτικό θεοκρατικό καθεστώς στο γειτονικό Ιράν για να δικαιολογήσει τη σύλληψη της εμβληματικής πια Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών, στα χέρια της οποίας δολοφονήθηκε, πυροδοτώντας εκατό και πλέον μέρες μαχητικών αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων, κόντρα στην πολύνεκρη καταστολή και την καταδίκη σε θάνατο διαδηλωτών.
Αν και ξεσπούν ακόμα μεμονωμένες διαμαρτυρίες γυναικών στο Αφγανιστάν που καταπνίγονται βίαια εν τη γενέσει τους, καθώς οι Ταλιμπάν επαναφέρουν τον γυναικείο πληθυσμό σε μεσαιωνική εποχή, αφαιρώντας του στοιχειώδεις ελευθερίες και θεμελιώδη δικαιώματα (μέχρι και επίσκεψη σε πάρκο χωρίς άντρα συνοδό), ευρύτερος κοινωνικός ξεσηκωμός δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η χώρα εξακολουθεί να απειλείται από οξύτατη οικονομική κρίση και ανθρωπιστική καταστροφή.
Οι κίνδυνοι επιτείνονται λόγω διεθνών κυρώσεων, παγώματος των περιουσιακών στοιχείων της στο εξωτερικό και ντε φάκτο περιορισμού της ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας που εισρέει στο εσωτερικό. Τώρα μάλιστα που οι Αφγανές στερούνται και τη δυνατότητα να εργάζονται σε ΜΚΟ (χωρίς να είναι σαφές αν η απαγόρευση αφορά και τις αλλοδαπές εργαζόμενες ή αν θα επεκταθεί σε άλλους τομείς), «δεν μπορούμε αποτελεσματικά να προσεγγίσουμε παιδιά, γυναίκες και άντρες που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη στο Αφγανιστάν χωρίς το γυναικείο προσωπικό μας», ανέφερε κοινή ανακοίνωση των Save the Children, CARE και Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Τουλάχιστον εφτά ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέστειλαν προς το παρόν τα προγράμματά τους στη χώρα, ανάμεσά τους οι International Rescue Committee, Christian Aid και ActionAid. «Εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας», υπενθύμισε υψηλόβαθμο στέλεχος της Christian Aid. «Υπάρχουν αναφορές ότι οικογένειες είναι τόσο απεγνωσμένες που αναγκάζονται να πουλάνε τα παιδιά τους για να αγοράσουν τρόφιμα», πρόσθεσε, τονίζοντας εύλογα ότι η νέα απαγόρευση «μόνο θα περιστείλει την ικανότητά μας να βοηθήσουμε».
Ανυποχώρητοι οι Ταλιμπάν, απείλησαν να αφαιρέσουν τις άδειες λειτουργίας όσων ΜΚΟ δεν συμμορφωθούν με τον φετφά. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και το αίτημα ανάκλησης που διατύπωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας των Ταλιμπάν, ο υπουργός τους για την Ανώτερη Εκπαίδευση ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς δεν θα αλλάξει γνώμη για την απαγόρευση πρόσβασης των κοριτσιών στην παιδεία «ακόμα κι αν μας ρίξουν ατομική βόμβα»…
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση