γιανομαμι
Οι παράνομοι μεταλλωρύχοι σπέρνουν τον φόβο και βιάζουν ιθαγενείς στην Αμαζονία

Οι παράνομοι μεταλλωρύχοι έχουν τρομοκρατήσει τη φυλή Γιανομάμι στην Αμαζονία και ο λόγος είναι ότι έχουν αποψιλώσει μεγάλο μέρος από το έδαφός της.

Τουλάχιστον 30 κορίτσια της φυλής ιθαγενών Γιανομάμι έμειναν έγκυες έπειτα από βιασμό τους από garimpeiros, παράνομους μεταλλωρύχους και χρυσοθήρες, σύμφωνα με την efsyn.

Η καταγγελία έγινε στις αρχές του μήνα από το Ιθαγενικό Συμβούλιο της περιοχής (CIR) κι είναι η πιο πρόσφατη από τις πολλές που γίνονται τα τελευταία χρόνια για σεξουαλικές καταχρήσεις, βιασμούς, δολοφονίες και πολλές ακόμη παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς Γιανομάμι στα εδάφη τους.

Η Ιθαγενική Περιοχή των Γιανομάμι είναι μια τεράστια έκταση στα βορειοδυτικά της Βραζιλίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, όπου ζουν περίπου 27.000 μέλη αυτής της φυλής. Αλλά πλέον έχει κατακλυστεί από την εισβολή περισσότερων από 20.000 garimpeiros που έφεραν μαζί τους τη βία, μόλυναν τα ποτάμια και μετέδωσαν νόσους που απειλούν με αφανισμό τον πληθυσμό. Οι εικόνες σκελετωμένων παιδιών και λιμοκτονούντων ενηλίκων που κυκλοφορούν στα διεθνή μίντια αυτές τις ημέρες είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας συστηματικής πολιτικής σκόπιμης εγκατάλειψης των ιθαγενικών πληθυσμών.

Οι βιασμοί

Μιας πολιτικής που έγινε αδιαμφισβήτητη έπειτα από έρευνα της δημοσιογραφικής πλατφόρμας της Αμαζονίας Sumaúma, η οποία αποκάλυψε πως επί θητείας Ζαΐρ Μπολσονάρο τουλάχιστον 570 παιδιά Γιανομάμι πέθαναν λόγω μόλυνσης από υδράργυρο, υποσιτισμού και πείνας, νόσων που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί και αντιμετωπιστεί. Επιπλέον καταγράφηκαν 11.530 κρούσματα ελονοσίας (21.000 κατά το πρακτορείο EFE), ενώ έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ακόμη και απαγωγές και δολοφονίες τους.

Η κατάσταση ήταν γνωστή, αλλά ώς τώρα κανείς δεν έκανε τίποτα. Η περσινή έκθεση «Οι Γιανομάμι υπό επίθεση» της Ενωσης Hutukara Yanomamiτον (HYA) είχε καταγράψει ανάμεσα στα άλλα τις φρικιαστικές ιστορίες ομαδικών βιασμών και κακοποίησης μικρών κοριτσιών, αλλά και πιθανές παράνομες τεκνοθεσίες ιθαγενών παιδιών, σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, απουσία κάθε ιατρικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας.

Συγκλονιστική είναι η επίθεση χρυσοθήρων στον οικισμό Αρακασά των Γιανομάμι, που αναφέρει η έκθεση, όπου απήγαγαν μία γυναίκα και δύο παιδιά: το 12χρονο κορίτσι πέθανε από την ανείπωτη αγριότητα του ομαδικού βιασμού του, ενώ η γυναίκα και το τρίχρονο αγόρι πετάχτηκαν στο ποτάμι. Στην έκθεση καταγράφονται δεκάδες μαρτυρίες γυναικών που περιέγραφαν τον φόβο τους για τη σεξουαλική βία των χρυσοθήρων.

«Οι garimpeiros πάντα θέλουν σεξ κι όταν άκουγα πως πλησίαζαν, φοβόμουν τόσο», έλεγε μια μητέρα περιγράφοντας πώς προσπαθούσε να κρύψει τα κορίτσια της. Αλλες έλεγαν πως τις πότιζαν πριν με αλκοόλ ή έδιναν σε όλη την κοινότητα ώστε όταν έμεναν όλοι ημιλιπόθυμοι από το ποτό να ικανοποιούν χωρίς «αντιστάσεις» τις ορέξεις τους.

Πολλοί κράδαιναν μικρές σακούλες με λίγο ρύζι που υπόσχονταν σε πεινασμένες οικογένειες μόνο αν βίαζαν τα κορίτσια τους. Και μια άλλη γυναίκα έλεγε: «Μετά που οι χρυσοθήρες καταστρέφουν τους κόλπους των γυναικών, αυτές αρρωσταίνουν. Γι’ αυτό και τώρα οι γυναίκες εξαφανίζονται, λόγω της θανατηφόρας αρρώστιας που τους μεταδίδουν. Το 2020 τρία κορίτσια 13 ετών πέθαναν από αυτό».

Μπολσονάρο

Μετά τις αποκαλύψεις της Sumaúma ο πρόεδρος Λούλα κατέφτασε με ομάδα υπουργών του στην περιοχή. «Μοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης», ομολόγησε σοκαρισμένος ο υπουργός Υγείας των Ιθαγενών Γουέιμπε Ταπέμπα, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε άμεσα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης: στάλθηκε στην περιοχή ευρεία ομάδα ιατρικού προσωπικού, άρχισαν από αέρος ρίψεις πακέτων με βασικά τρόφιμα και έγιναν επείγουσες και συστηματικές αερομεταφορές των πιο σοβαρά αρρώστων.

Αλλά η εικόνα συνεχίζει να είναι αποκαρδιωτική. Το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Μπόα Βίστα, πρωτεύουσας της Ροράιμα, περιέθαλπε την περασμένη εβδομάδα 59 παιδιά, ανάμεσά τους 45 Γιανομάμι, 8 από τα οποία είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα στήθηκε ένα υπαίθριο νοσοκομείο στην πόλη όπου έχουν μεταφερθεί πάνω από 300 ιθαγενείς.

«Περισσότερο από μια ανθρωπιστική κρίση, αυτό που είδα στη Ροράιμα είναι μια γενοκτονία. Ενα προμελετημένο έγκλημα που διέπραξε μια κυβέρνηση αναίσθητη μπροστά στα δεινά του βραζιλιάνικου λαού», δήλωσε ο πρόεδρος Λούλα μετά την επίσκεψή του στην περιοχή, επιρρίπτοντας ευθύνες στον προκάτοχό του.

Ο Μπολσονάρο είχε υποσχεθεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση της Αμαζονίας και να μην οριοθετήσει ούτε ένα επιπλέον εκατοστό εδαφών στους ιθαγενείς θεωρώντας πως «τα προστατευμένα ιθαγενικά εδάφη δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της χώρας». Ως πρόεδρος τήρησε και τις δύο υποσχέσεις τροφοδοτώντας έναν νέο πυρετό για τον χρυσό με τη ρητορική, τις προτροπές και την αποσάθρωση των μηχανισμών ελέγχου και προστασίας.

Δικαστική διερεύνηση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο ζήτησε να διερευνηθούν οι ευθύνες δημόσιων λειτουργών για αυτή την ανθρωπιστική κρίση, ενώ ήδη έχουν αποπεμφθεί 54, ανάμεσά τους 11 περιφερειακοί συντονιστές της Γραμματείας Υγείας Ιθαγενών και άλλοι 43 τοπικοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι του Εθνικού Ιδρύματος Ιθαγενικών (Funai), περιλαμβανομένων 13 στρατιωτικών. Ενώ το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο άνοιξε έρευνα κατά μελών της κυβέρνησης Μπολσονάρο και του ίδιου για γενοκτονία και περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Ιθαγενική Περιοχή των Γιανομάμι.

«Σήμερα, μετά τη μακάβρια παρέλαση ημιθανών παιδιών και ενήλικων ιθαγενών, στην πλειονότητά τους καταδικασμένων να έχουν σοβαρές επιπτώσεις εάν επιζήσουν, ο όρος γενοκτονία πυκνώνει στο λεξιλόγιο ακόμη και των δειλών», έγραφε σε άρθρο της στην El País η βραβευμένη Βραζιλιάνα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελιάνε Μπρουμ, ιδρύτρια της πλατφόρμας Sumaúma.

«Το αποτέλεσμα των τεσσάρων ετών πειραματισμού της Ακροδεξιάς στη Βραζιλία αποτυπώνεται στα αποσαρκωμένα παιδικά σώματα… Το ανθρώπινο κόστος αυτής της Ακροδεξιάς που έφτασε στην εξουσία με την ψήφο, μόλις που άρχισε να αποκαλύπτεται».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kozani
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!
«Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συζητήσαμε με εκπαιδευτικούς πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!
amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!