Περίπου 2.000 κατηγορούμενα μέλη συμμοριών μεταφέρθηκαν την Παρασκευή στο «Κέντρο Περιορισμού για την Τρομοκρατία» (Cecot), χωρητικότητας 40.000 ατόμων, που θεωρείται η μεγαλύτερη φυλακή στην αμερικανική ήπειρο.
Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται οι κρατούμενοι ημίγυμνοι φορώντας μόνο το λευκό σορτσάκι, έχοντας ξυρισμένα τα κεφάλια τους. Στα βίντεο φαίνονται να τρέχουν μέσα στη νέα φυλακή σε κελιά. Πολλοί φέρουν τατουάζ συμμοριών.
«Αυτό θα είναι το νέο τους σπίτι, όπου δεν θα μπορούν να κάνουν πλέον κακό στον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος, Ναγίμπ Μπουκέλε.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, που έχει παραταθεί αρκετές φορές και πλησιάζει τον ένα χρόνο , έχει αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα μετά τη δραματική αύξηση των δολοφονιών, που αποδίδονται σε βίαιες συμμορίες.
Μέσα σε αυτούς τους μήνες καταγράφηκαν πάνω από 64.000 συλλήψεις, που μπορεί να γίνουν χωρίς ένταλμα, ενώ οι κρατούμενοι δεν έχουν πλέον ούτε δικαίωμα για δικηγόρο.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αθώοι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα αυτής της πολιτικής αλλά και νεκροί κατά τη διάρκεια αστυνομικής κράτησης.
Ωστόσο, ο πόλεμος του Μπουκέλε κατά των συμμοριών μοιάζει να χαίρει αποδοχής από την κοινή γνώμη. Ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι θα συνεχιστεί μέχρι να συλληφθούν όλοι οι εγκληματίες.
Όμως, ανάμεσα στους κρατουμένους υπάρχουν περίπου 1.000 παιδιά, που παραμένουν προφυλακισμένα μαζί με ενήλικες, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), αφού η Βουλή με πρωτοβουλία του προέδρου φρόντισε να μειώσει την ηλικία ποινικής δίωξης των μελών των συμμοριών από τα 16 στα 12 έτη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση