Μια αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή κλυδωνίζει την Ευρώπη απ’ άκρη σ’ άκρη την ώρα που οι τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πιθανή «μόλυνση» από την ελβετική Credit Suisse και οι επιπτώσεις από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία «δαγκώνουν» με τη μορφή του πληθωρισμού και της ακρίβειας.
«Οι διαδηλώσεις και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη παρουσιάζουν συμπτώματα μιας αυξανόμενης κοινωνικής αναταραχής. Εάν οι αιτίες τους δεν αντιμετωπιστούν με επιτυχία, θα τροφοδοτήσουν μια νέα λαϊκιστική εξέγερση», προειδοποιεί η ισπανική El Pais.
Σε τουλάχιστον πέντε χώρες -μαζί με την Ελλάδα- ένα κύμα κοινωνικής οργής και θυμού εξαπλώνεται. Στην Ελλάδα, το έγκλημα στα Τέμπη έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος, που να σέβεται τη ζωή των πολιτών.
Η Γαλλία καίγεται από διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προωθεί με προεδρικό διάταγμα ο Μακρόν, υπό τον φόβο καταψήφισης στη Βουλή
Στην Ολλανδία, το αντισυστημικό κόμμα BoerBurgerBeweging (Bbb) -Κίνημα Αγροτών-Πολιτών αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές για τα επαρχιακά συμβούλια και στις 12 επαρχίες της χώρας . Συγκέντρωσε σχεδόν το ένα πέμπτο των ψήφων, ξεπερνώντας ακόμη και το φιλελεύθερο Λαϊκό κόμμα (Vvd) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.
Η Βρετανία συγκλονίζεται εδώ και μήνες από διαδηλώσεις και απεργίες ενάντια στην απώλεια αγοραστικής δύναμης. Ο νέος προϋπολογισμός της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ συναντά ισχυρές αντιδράσεις από μεγάλα τμήματα του βρετανικού πληθυσμού.
Στην Πορτογαλία, χιλιάδες ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και άλλες μεγάλες πόλεις ζητώντας αυξήσεις μισθών και μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης.
Το έναυσμα από τη Γαλλία - «Παρίσι, ξεσηκώσου»: «Φλέγεται» η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό
Νέες άγριες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ το Σάββατο στο Παρίσι, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για άλλη μια φορά, οργισμένοι επειδή η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
«Μακρόν, παραιτήσου» και «Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε» ήταν τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκε με ορισμένες ομάδες διαδηλωτών που πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πήρε το ρίσκο και προτίμησε να καταφύγει στη χρήση του άρθρου 49.3 για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Αντί να εμπιστευτεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Μία από τις προτάσεις που κατέθεσε ο κεντρώος βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν, θα μπορούσε κάλλιστα να ρίξει την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπόρν, αν την ψηφίσουν και ορισμένοι κεντροδεξιοί βουλευτές.
Ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας πάντως , η Γαλλία βιώνει μια κοινωνική κρίση που μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική, με έναν αποδυναμωμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας του.
Ο Μακρόν αντιτάσσει ότι η Γαλλία δεν μπορεί, σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, να αναλάβει το ρίσκο να αποσύρει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Υπονοώντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να επιτεθούν στο γαλλικό χρέος, η αξιοπιστία του οποίου θα είχε πληγεί.
Οι Ολλανδοί αγρότες
Στην Ολλανδία , το κίνημα Bbb Αγροτών -Πολιτών , είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα στην Άνω Βουλή με 15 έδρες -πέντε περισσότερες από τι κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ρούτε. Ενα κόμμα που ιδρύθηκε το 2019 από την 55χρονη δημοσιογράφο Κάρολιν φαν ντερ Πλας, πρώην βουλευτίνα του Χριστιανοδημοκρατικού CDA. Οι σημαίες του Bbb συνόδευσαν τις κινητοποιήσεις των Ολλανδών αγριτών που βγήκαν αρκετές φορές στους δρόμους, αποκλείοντας τους αυτοκινητόδρομους με τα τρακτέρ τους. Δίνοντας φωνή στις διαμαρτυρίες των αγροτών, το Bbb κατάφερε να ενισχυθεί από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αποσπώντας ψήφους, πάνω απ’ όλα, από τη λαϊκιστική ακροδεξιά του Γκέερτ Βίλντερς που κυριολεκτικά κατέρρευσε με ελάχιστα ποσοστά, και από το Cda των Χριστιανοδημοκρατών.
«Έχω δει εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχει μεγάλος θυμός με τον τρόπο που η Χάγη αφήνει την ύπαιθρο στο περιθώριο» λέει η Κάρολιν φαν ντερ Πλας. «Οι άνθρωποι που ζουν εκτός των μεγάλων πόλεων αναρωτιούνται: ποιος μιλά για εμάς; Μας ψήφισαν όμως και εκείνοι οι κανονικοί άνθρωποι που πηγαίνουν διακοπές με ένα τροχόσπιτο, πίνουν μια μπύρα το Σαββατοκύριακο και ζητούν εδώ και καιρό να τους ακούσει η κυβέρνηση».
Σε μια χώρα που υπήρξε συχνά πρόδρομος των ευρωπαϊκών πολιτικών τάσεων, η εμφάνιση ενός νέου τύπου κόμματος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ο αναλυτής Μπένζαμιν Λερούθ λέει μάλιστα ότι « δεν μπορούμε να θεωρήσουμε το Bbb ως ακροδεξιό μόρφωμα, είναι μάλλον μέρος της αγροτικής τάσης των χωρών του Βορρά»
Η Αγγλία στους δρόμους
Στη Βρετανία, μισό εκατομμύριο άτομα μετείχαν σε πανεθνικές απεργίες και διαμαρτυρίες την περασμένη Τετάρτη για να επιστήσουν την προσοχή στη συνεχιζόμενη πτώση των πραγματικών μισθών, ειδικά στις δημόσιες υπηρεσίες. Περίπου τα μισά σχολεία στην Αγγλία έμειναν κλειστά . Αίτημα των απεργών εκπαιδευτικών ήταν καλύτερες συνθήκες εργασίας και πιο «δίκαιοι» μισθοί.
Δάσκαλοι, κατώτεροι γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις και πορείες κοντά στη Ντάουνιγκ Στριτ, στα κτήρια του βρετανικού Κοινοβουλίου και στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Το μετρό της πρωτεύουσας ήταν κλειστό, τουλάχιστον τα μισά δημόσια σχολεία στην Αγγλία δεν λειτούργησαν αλλά και τα νοσοκομεία καθώς οι γιατροί για τρίτο εικοσιτετράωρο προχώρησαν σε απεργία προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στο NHS , αφήνοντας τους διευθυντές των νοσοκομείων να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες που θα προέκυψαν.
Τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, συν επιπλέον χρήματα για να διασφαλίσουν ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν προέρχονται από τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς. Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσημες συνομιλίες για τις αμοιβές, τους όρους και τη μεταρρύθμιση, αλλά μόνο εάν η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση (NEU) σταματήσει τις απεργίες της. Το NEU δηλώνει ότι θα αναστείλει τη δράση μόνο εάν σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος. Οι περισσότεροι δάσκαλοι κρατικών σχολείων στην Αγγλία έλαβαν αύξηση 5% το 2022.
Οι νέοι γιατροί που είναι μέλη του συνδικάτου της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA) αναφέρουν ότι οι ρόλοι των κατώτερων γιατρών μειώθηκαν κατά 26% όταν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός από το 2008. Οι νεώτεροι γιατροί στην Αγγλία θέλουν μια «αποκατάσταση μισθών» 35% για να το αντισταθμίσουν. Η κυβέρνηση έχει προτείνει 3,5%, αλλά τα συνδικάτα έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν περισσότερα.
Πορτογαλία: Μέτρα για τον πληθωρισμό και αυξήσεις μισθών ζητούν οι εργαζόμενοι
Μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών ήταν «Το κόστος διαβίωσης είναι αβάσταχτο» και «Είναι απαράδεκτο να φτωχαίνεις δουλεύοντας». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέκλυσαν τις προηγούμενες μέρες την περίφημη Avenida da Liberdade στη Λισαβόνα μετά από έκκληση της εργατικής συνομοσπονδίας CGTP.
«Τα κέρδη σπάνε ρεκόρ και σε πολλές εταιρείες και κλάδους υπερδιπλασιάζονται, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις χάνουν την αγοραστική δύναμη. Αυτό δεν είναι – δεν μπορεί να είναι – αναπόφευκτο. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Έχει όνομα και λέγεται εκμετάλλευση», δήλωσε η Ιζαμπέλ Καμαρίνια , Γενική γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Η διαδήλωση έγινε την επομένη της πανεθνικής απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία με αίτημα αυξήσεις των μισθών.
Οι απεργοί ζήτησαν από την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας, του ελέγχου των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και παρεμβάσεις για τον περιορισμό των αυξανόμενων ενοικίων και του κόστους των στεγαστικών δανείων.
Στην Πορτογαλία, το 2022 ο πληθωρισμός έφτασε το 7,8%, στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 30 χρόνια.
Όπως τόνισε η γενική γραμματέας του συνδικάτου CGTP, Ιζαμπέλ Καμαρίνια, απευθυνόμενη στους διαδηλωτές, «απαιτούμε αυξήσεις, αλλά πραγματικές αυξήσεις, πάνω από τον πληθωρισμό, ώστε να ξαναβρούμε και να ενισχύσουμε την αγοραστική δύναμη των οικογενειών». «Θέλουμε αυξήσεις τουλάχιστον κατά 10% και όχι λιγότερα από 100 ευρώ για όλους τους μισθωτούς», πρόσθεσε.
Πηγή: Με βασικά στοιχεία από τα διεθνή πρακτορεία και από άρθρο του Μιχάλη Ψύλου στη naftemporiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση