Μόνα Λίζα
Πού βρίσκεται το τοπίο πίσω από το πιο διάσημο πορτρέτο του κόσμου

Μια κωμόπολη στην Τοσκάνη βρίσκει πανηγυρικά την θέση της στον χάρτη της τέχνης, καθώς ένας Ιταλός ιστορικός την συνδέει με το πιο διάσημο πορτρέτο στον κόσμο - τη Μόνα Λίζα.

Ο ιστορικός Σιλβάνο Βιντσέτι υποστηρίζει ότι έλυσε ένα από τα μυστήρια που έκρυβε η Μόνα Λίζα, που αφορούσε στο τοπίο που βρίσκεται στο φόντο του έργου.

Σύμφωνα με τον Βιντσέτι, η γέφυρα στο φόντο της Μόνα Λίζα είναι αυτή που υπήρχε στο Αρέτζο και από την οποία σήμερα σώζεται ένα μέρος. Πρόκειται για την γέφυρα Ρομίτο ντι Λατερίνα, που στο παρελθόν είχε έξι τόξα, αλλά σήμερα σώζεται μόνο το ένα.

Ο ιστορικός Σιλβάνο Βιντσέτι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πίσω από την αινιγματική Μόνα Λίζα απεικονίζεται η συγκεκριμένη γέφυρα και λέει πως έτσι λύνεται ένα μυστήριο που πυροδότησε ατέλειωτες συζητήσεις.

Ο Λεονάρντο ζωγράφισε την Μόνα Λίζα στη Φλωρεντία στις αρχές του 16ου αιώνα και η ταυτότητα της γυναίκας, που πιστεύεται ότι είναι η Λίζα ντελ Τζιοκόντο, έχει προκαλέσει τόσες πολλές συζητήσεις.

Οι θεωρίες του παρελθόντος

Οι θεωρίες που έχουν υποστηριχτεί κατά το παρελθόν για το τοπίο στο φόντο είναι αρκετές, και μεταξύ αυτών επικρατέστερες είναι δύο: ότι πρόκειται για τη γέφυρα Πόντε Μπουριάνο, κοντά στη Λατερίνα ή για την γέφυρα Πόντε Μπόμπιο, στην Πιατσέντζα.

Χρησιμοποιώντας ιστορικά ντοκουμέντα και εικόνες από drones και συγκρίνοντας τον πίνακα με τις φωτογραφίες της περιοχής ο Βιντσέτι δηλώνει ότι πίσω από τη Μόνα Λίζα απεικονίζεται «η Ρομανο- Ετρουσκική γέφυρα Ρομίτο».

Το βασικό επιχείρημα της θεωρίας αυτής είναι ο αριθμός των τόξων της γέφυρας: αυτή που ζωγράφισε ο Λεονάρντο είχε τέσσερα τόξα, όπως ακριβώς και η γέφυρα Ρομίτο. Η Πόντε Μπουριάνο είχε έξι τόξα, ενώ η Πότε Μπόμπιο περισσότερα από έξι.

Σήμερα σώζεται μόνο ένα από τα τόξα της γέφυρας Ρομίτο, που συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Άρνο, και τα θεμέλια της κατασκευής στην αντίπερα όχθη από εκεί που βρίσκεται το τόξο.

Μία γέφυρα «πολυσύχναστη και λειτουργική»

Έγγραφα που ανήκουν στην οικογένεια των Μεδίκων και εντοπίστηκαν στα κρατικά αρχεία της Φλωρεντίας δείχνουν ότι η συγκεκριμένη γέφυρα ήταν «πολυσύχναστη και λειτουργική» στο διάστημα 1501-1503.

Στα χρόνια εκείνα ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι βρισκόταν στην περιοχή Βαλ ντ΄Άρνο, στις υπηρεσίες του καρδινάλιου Καίσαρα Βοργία, που ήταν γόνος μίας από τις πιο γνωστές οικογένειες της αναγεννησιακής Ιταλίας.

Στη συνέχεια ο Λεονάρντο πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον Πιέρο Σοντερίνι, αξιωματούχο της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας.

Επίσης συχνά επισκεπτόταν έναν συγγενή του στο Φιέζολε.

Η γέφυρα εξυπηρετούσε την σημαντική μείωση του χρόνου για το ταξίδι μεταξύ Αρέτζο, Φιέζολε και Φλωρεντίας.

Ο Βιντσέτι υπολόγιζε το πλάτος της κοίτης του ποταμού στο σημείο όπου είχε αναγερθεί η γέφυρα και με βάση τις διαστάσεις του τόξου που παραμένει όρθιο, διαπίστωσε ότι με τέσσερα τόξα που είχαν το ίδιο μέγεθος καλυπτόταν επακριβώς η γεφύρωση ανάμεσα στις όχθες του ποταμού.

Η Σιμόνα Νέρι δήμαρχος της Λατερίνα δήλωσε ότι η θεωρία του Βιντσέτι έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην κωμόπολη των 3.500 κατοίκων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φατν
Ο καπιταλισμός... της συμπόνοιας και η φιλανθρωπία που...δαγκώνει!
Παρέλαση «στιγμιότυπων» πόνου, έγχρωμα και θεαματικά, επιδιώκουν να προβάλλουν, στο «γόνιμο» έδαφος των Χριστουγέννων, τον Άγιο Βασίλη της υποκρισίας...
Ο καπιταλισμός... της συμπόνοιας και η φιλανθρωπία που...δαγκώνει!