Τιτανικός: Το ναυάγιο όπως δεν το είχαμε δει ποτέ πριν (βίντεο)
Ο Τιτανικός όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί με τη βοήθεια της 3D απεικόνισης

Το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου αποκαλύπτεται όπως δεν το είχε δει ποτέ κανείς στο παρελθόν: Η πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του Τιτανικού, που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βυθό του Ατλαντικού, δημιουργήθηκε μέσω deep sea mapping και παρέχει μια μοναδική 3D εικόνα όλου του πλοίου, το οποίο φαίνεται σαν να μην ήταν στο νερό.

Όπως αναφέρει το BBC, ελπίζεται πως αυτό θα βοηθήσει στην ιστορική έρευνα σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου το 1912, οδηγώντας στον θάνατο πάνω από 1.500 ανθρώπους.

«Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα, βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με το πλοίο», δήλωσε στο BBC News ο Παρκς Στίβενσον, αναλυτής του Τιτανικού.

Πρόσθεσε ότι το τρισδιάστατο μοντέλο είναι «ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα για να εισέλθει η έρευνα του Τιτανικού προς μια τεκμηριωμένη έρευνα και όχι σε έρευνα βασισμένη σε εικασίες».

Η 3D απεικόνιση

Ο Τιτανικός ανακατασκευάζεται περισσότερα από 100 χρόνια μετά το πρώτο και μοναδικό του ταξίδι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ένα τρισδιάστατο (3D) βίντεο που δημιουργήθηκε με την τεχνική της χαρτογράφησης βαθέων υδάτων πρόκειται να ρίξει νέο φως στο τι συνέβη στο μοιραίο ναυάγιο.

Ο Τιτανικός έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε το ναυάγιο το 1985. Αλλά είναι τόσο τεράστιο το μέγεθος του ναυαγίου και τόσο βαθύ το σκοτάδι στο βάθος όπου βρίσκεται που έως τώρα οι κάμερες είχαν καταγράψει μόνο μερικές όψεις του ναυαγίου, αλλά ποτέ ολόκληρο.

Η νέα τρισδιάστατη σάρωση καταγράφει το ναυάγιο στο σύνολό του, αποκαλύπτοντας μια πλήρη άποψη του Τιτανικού. Βρίσκεται σε δύο μέρη, με την πλώρη και την πρύμνη να χωρίζονται κατά περίπου 800 μέτρα (2.600 πόδια). Ένα τεράστιο πεδίο συντριμμιών περιβάλλει το τσακισμένο σκάφος.

Η σάρωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από την Magellan Ltd, μια εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων, και την Atlantic Productions, που κάνουν ένα ντοκιμαντέρ για τον Τιτανικό.

Τα υποβρύχια, τα οποία ελέγχονται εξ αποστάσεως από μια ομάδα που επέβαινε σε ειδικό πλοίο, πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες ερευνώντας κατά μήκος και κατά πλάτος το ναυάγιο.

Πήραν περισσότερες από 700.000 εικόνες από κάθε γωνία, δημιουργώντας μια ακριβή 3D ανακατασκευή.

Ο Παρκς Στίβενσον, ο οποίος έχει μελετήσει τον Τιτανικό για πολλά χρόνια, έμεινε «έκπληκτος» όταν είδε για πρώτη φορά την τρισδιάσταση σάρωση.

«Σου επιτρέπει να δεις το ναυάγιο όπως δεν μπορείς να το δεις ποτέ από ένα υποβρύχιο, και μπορείς να δεις το ναυάγιο στο σύνολό του, μπορείς να το δεις σε πλαίσιο και προοπτική. Και αυτό που σου δείχνει τώρα είναι η πραγματική κατάσταση του ναυαγίου» ανέφερε ο Στίβενσον.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ανακοίνωση που έλαβαν εργαζόμενοι των ΚΕΔΑΣΥ για βραδεία προσέλευση και πρόωρη αποχώρηση κατά μία ώρα πριν τη λήξη...
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»