Βρεφικό γάλα
Πολλές υπερβαίνουν τα ανώτατα συνιστώμενα όρια σε ζάχαρη, αλάτι, άλλες περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά

Οι περισσότερες βρεφικές τροφές που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ δεν πληρούν τις διατροφικές συστάσεις ούτε τις απαιτήσεις προώθησης που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 651 προϊόντα διατροφής για βρέφη και νήπια που πωλούνται στις 10 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσαν, το 60% δεν πληρούσαν τις διατροφικές συστάσεις. Ειδικότερα, το 70% δεν πληρούσαν τις συστάσεις για τις πρωτεΐνες, ενώ το 44% υπερέβαιναν τα όρια για ζάχαρη.

Μία στις τέσσερις βρεφικές τροφές, εξ άλλου, δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις σε θερμίδες. Και μία στις πέντε υπερέβαιναν τα συνιστώμενα επίπεδα νατρίου (αλάτι).

«Η αυξανόμενη δημοτικότητα των επεξεργασμένων τροφίμων για βρέφη και μικρά παιδιά είναι ανησυχητική», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Elizabeth Dunford, από το The George Institute for Global Health. «Οι γονείς με έλλειψη χρόνου επιλέγουν ολοένα συχνότερα έτοιμες βρεφικές τροφές, μη γνωρίζοντας ότι πολλές από αυτές έχουν έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού».

Η πρώιμη παιδική ηλικία αποτελεί κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων και διατροφικών συνηθειών, πρόσθεσε. Επιπλέον, μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη χρονίων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, αργότερα στη ζωή.

Από τα πιο ανθυγιεινά προϊόντα ήταν οι τροφές σε σακουλάκια. Λιγότερο από το 7% πληρούσαν τις συστάσεις για την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Νομίζουν ότι είναι υγιεινές

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, πολλά προβλήματα παρατηρούνται και στον τρόπο εμπορικής προώθησης των βρεφικών τροφών.

«Ο τρόπος προώθησής τους συχνά κάνει τους γονείς να πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινές απ’ ό,τι στην πραγματικότητα», είπε η Dr. Dunford

Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν καμία από τις βρεφικές τροφές που εξετάστηκαν δεν πληρούσε τις απαιτήσεις προώθησης που έχει θεσπίσει ο ΠΟΥ. Το 99,4% έφεραν τουλάχιστον έναν απαγορευμένο ισχυρισμό στις συσκευασίες τους. Κατά μέσον όρο οι βρεφικές τροφές έφεραν 4 απαγορευμένους προωθητικούς ισχυρισμούς, ενώ μερικές έφταναν τους 11. Οι πιο συχνοί απαγορευμένοι ισχυρισμοί ήταν:

    «Μη γενετικά τροποποιημένο» (70% των προϊόντων που εξετάστηκαν)

    «Οργανικό» (59%)

    «Χωρίς ΒΡΑ» (37%)

    «Χωρίς τεχνητές χρωστικές/γεύσεις» (25%)

Ακόμα και η ονομασία των τροφών ήταν σε αρκετές περιπτώσεις παραπλανητική, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Daisy Coyle, διαιτολόγος στο The George Institute.

Όπως εξήγησε βρέθηκαν βρεφικές τροφές όπου η ονομασία δεν αντιπροσώπευε το κύριο συστατικό τους. Ορισμένα σνακ, λ.χ., και τροφές σε μπουκίτσες (finger food) έφεραν στον τίτλο τους φρούτα και λαχανικά, ενώ αποτελούνταν κυρίως από αλεύρι ή άλλα άμυλα.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για καλύτερη νομοθεσία και καθοδήγηση της βιομηχανίας βρεφικών τροφών στις ΗΠΑ. Η υγεία των μελλοντικών γενεών εξαρτάται από αυτό», κατέληξε η Dr. Dunford.

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto arthrou
Στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς των μακρινών προορισμών
«Όταν μπήκε στο τραίνο, ένοιωθε αδικημένη και παρά λίγο να την πάρουν τα κλάματα. "Τόσο μακριά" μονολόγησε, "για ένα κομμάτι ψωμί".»
Στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς των μακρινών προορισμών
Βρεφικό γάλα
«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ανθυγιεινές οι περισσότερες βρεφικές τροφές που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ
Πολλές υπερβαίνουν τα ανώτατα συνιστώμενα όρια σε ζάχαρη, αλάτι, άλλες περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά
«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ανθυγιεινές οι περισσότερες βρεφικές τροφές που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ