Η αντίθετη άποψη: Μητέρα υποψηφίου με το παλαιό σύστημα θεωρεί αδικία να αλλάξουν τα ποσοστά
"Η αλλαγή των όρων εισαγωγής μετά τη λήξη των εξετάσεων, και μάλιστα αναδρομικά, ακυρώνει κάθε έννοια αξιοκρατίας και εγκυρότητας  των εξετάσεων"

Είμαι μητέρα υποψηφίου που διαγωνίστηκε με το παλαιό σύστημα στο 2ο επιστημονικό πεδίο στις εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020.

Όταν δόθηκε η δυνατότητα της συμμετοχής των αποφοίτων και με τα δύο συστήματα (τόσο με το παλαιό, όσο και  με το νέο), μετά από πολύ σκέψη και συνυπολογίζοντας την  ποσόστωση των θέσεων καθώς και το ότι η εξέταση θα γινόταν στην παλαιά διδαχθείσα ύλη, ο γιος μου αποφάσισε να δώσει με το παλαιό σύστημα.

Θεωρώ ότι είναι άδικο εκ των υστέρων να αλλάζουν οι όροι και τα ποσοστά των θέσεων που διεκδικούν οι υποψήφιοι. Έτσι δημιουργείται ανασφάλεια και αμφιβολία στους νέους για την  αξιοπιστία των θεσμών και των νομικών πλαισίων.  Οι όροι, εξάλλου, ήταν γνωστοί πριν την έναρξη των εξετάσεων (ΦΕΚ 2221/Β/11-6-2020). Αντίστοιχα και το 2016 που έλαβαν χώρα διπλές εξετάσεις με παλαιό και νέο σύστημα ,είχε δοθεί ενιαίο ποσοστό των θέσεων στους υποψηφίους για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστημιακά Τμήματα ανεξάρτητα του επιστημονικού πεδίου που ανήκαν.

Επίσης, το ποσοστό (16,9%) που επικαλούνται στις επιστολές διαμαρτυρίας τους κάποιοι υποψήφιοι του 3ο πεδίου απέχει πολύ από την πραγματικότητα, δίνοντας λανθασμένες εντυπώσεις. Είναι αξιοπερίεργο δε  ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τον πολύ  μεγάλο αριθμό υποψήφιων του παλαιού συστήματος που διαγωνιστήκαν ταυτόχρονα και στα μαθηματικά και στη βιολογία, οι οποίοι παρόλο που ανήκουν ταυτόχρονα στο 2ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο, υπολογίστηκαν μόνο στο 3ο.

Τέλος, ελπίζω να τηρηθούν οι όροι κατανομής των θέσεων, όπως αυτοί έχουν  ανακοινωθεί , δηλαδή οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος  να διεκδικήσουν το 9,51% των θέσεων κάθε Πανεπιστημιακού Τμήματος ανεξαρτήτως πεδίου, γιατί η αλλαγή των όρων εισαγωγής μετά τη λήξη των εξετάσεων, και μάλιστα αναδρομικά, ακυρώνει κάθε έννοια αξιοκρατίας και εγκυρότητας  των εξετάσεων.

Με εκτίμηση

Α. Χ.

Δρ. Χημικός

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό 2024: Αφιέρωμα στα τμήματα Πληροφορικής των δημόσιων ΑΕΙ

Σχολές έως 15.000 μόρια με επαγγελματικές ευκαιρίες

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

koronoios
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού; Παίζουν τα κλιματιστικά κάποιο ρόλο;
Ένας ακόμη «ένοχος» για τη μετάδοση, που δύσκολα πάει το μυαλό μας, είναι ο αγαπημένος μας «φίλος» που μας ξελασπώνει τις δύσκολες μέρες του...
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού; Παίζουν τα κλιματιστικά κάποιο ρόλο;