Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τις πανελλήνιες 2021, με τους υποψηφίους να βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους. Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκε ήδη, όπως επίσης και ο αριθμός των εισακτέων.
Επιπλέον, οι φετινές πανελλήνιες θα διεξαχθούν, ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Σε ισχύ θα βρίσκεται ταυτόχρονα και ειδικό πρωτόκολλο για κρούσματα κορονοϊού.
Μπορείτε επίσης να δείτε εδώ ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλήνιες.
Το πρόγραμμα των πανελλαδικών 2021
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Τετάρτη το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων 2021.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και την Τρίτη 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ οι πανελλαδικές τελειώνουν την Τρίτη 22 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία, Φυσική, Οικονομία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2021 ΕΔΏ
77.415 εισακτέοι στα ΑΕΙ - Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές ΕΒΕ
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανήλθε σε 77.970, ενώ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε 78.335.
Πόσο αυξομειώνονται οι εισακτέοι ανά Σχολή
Παράλληλα, το Alfavita συγκέντρωσε και παρουσιάζει σε όλους τους υποψηφίους, κατά πόσο διαφέρει ο αριθμός των εισακτέων που θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια μέσω των Πανελληνίων 2021 σε σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Οι μεγαλύτεροι και μικρότεροι συντελεστές
Οι συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυμαίνονται μεταξύ 0,80 και 1,20.
Συνολικά, 187 τμήματα έχουν ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 0,80, ενώ 116 τμήματα έχουν ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 1,20.
Για την εξαγωγή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.
Για παράδειγμα, έστω ότι η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων. Αν το τμήμα επιλέξει να ορίσει τον συντελεστή στο 0,90, τότε η βάση για το τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8.
Αντιθέτως, στο ίδιο παράδειγμα με συντελεστή 1,20, η βάση διαμορφώνεται στο 14,4.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου
[ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]
Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).
Για παράδειγμα:
Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.
Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.
Με sms θα ενημερώνονται οι υποψήφιοι για τις βαθμολογίες
Ακόμα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι των πανελληνίων 2021 θα ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή στην οποία εισάγονται με γραπτό μήνυμα (sms) στα κινητά τους τηλέφωνα.
Τι ισχύει για το διπλό μηχανογραφικό
Από τις πανελλήνιες 2022 τίθενται σε ισχύ τα διπλά Μηχανογραφικά και αφορούν τους μαθητές που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις από τις διαθέσιμες στις σχολές των ΑΕΙ.
Το διπλό μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό επιλογών, που θα υπολογίζεται σε περίπου 10% των Τμημάτων πεδίου των Γενικών Λυκείων και 20% των ΕΠΑΛ. Δηλαδή περίπου 15 έως 18 πρώτες επιλογές, ανάλογα με το είδος του Λυκείου.
Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθεί δεν θα υπάρχει μεν περιορισμός επιλογών, αλλά τα μηχανογραφικά αυτά θα συμπληρώνονται ΜΟΝΟ από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α' Φάση και θα περιέχουν ΜΟΝΟ τις θέσεις που απομένουν κενές και τα Τμήματα που δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις θέσεις τους.
Η εισαγωγή στη Β' φάση θα γίνεται εφόσον επιτυγχάνεται και η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος.
Ακόμα, η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αναλυτική ενημέρωση εδώ
Ειδικό πρωτόκολλο για τα κρούσματα κορονοϊού
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πριν λίγες ημέρες, δήλωσε ότι θα ισχύσουν ειδικά πρωτόκολλα σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού.
«Θα υπάρξει έγκαιρα και σε συνεργασία με τους ειδικούς και η ανακοίνωση ειδικών πρωτοκόλλων για όσα θα ισχύσουν σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού λίγο πριν ή εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων», είπε συγκεκριμένα η Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας πριν λίγες ημέρες παρέπεμψε παράλληλα στην ανακοίνωση των αναλυτικών μέτρων προστασίας και πρόληψης που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, σε ημερομηνία πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξής τους τονίζοντας ότι: «Η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε στενά, και κινούμαστε βήμα-βήμα».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση