Με απόφαση του Κυριάκου Πιερρακάκη η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, επέρχονται 26 τροποποιήσεις στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες του εδαφίου α της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997
Ανάμεσα στις αλλαγές αυτές, είναι οι εξής:
* Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι τέκνο Έλληνα υπαλλήλου που αποσπάται σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, και ο γονέας του υποψηφίου αποσπάται καθυστερημένα για υπηρεσιακούς λόγους, σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, η απόσπαση του γονέα και επομένως η κατοικία και διαμονή του, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον για δύο (2) πλήρη έτη, μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο αποφοίτησε ο υποψήφιος από την 5η τάξη. Τα δύο (2) έτη που απαιτούνται, θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και εντός της πενταετούς φοίτησης του υποψηφίου.
* Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς δεν απαιτείται ως προϋπόθεση η μόνιμη κατοικία και διαμονή γονέα
* Το πέμπτο εδάφιο της υποπαρ. Α2 της παρ. 4 του άρθρ. 1 «Οι υπαγόμενοι ….. εισαγωγικές κατευθύνσεις» αντικαθίσταται ως εξής: «Οι υπαγόμενοι στην ειδική αυτή κατηγορία, εφόσον εισαχθούν σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, έχουν τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησηςμηχανογραφικού δελτίου για αλλαγή σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης τμήματος μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό της πρώτης εισαγωγής τους σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος.»
* Το δεύτερο εδάφιο της περ. β της υποπαρ. Β1 της παρ. 4 του άρθρ. 1, αντικαθίσταται από τη φράση: «Ειδικότερα στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι υποψήφιοι απόφοιτοι σχολείων της Κύπρου, Κυπριακής ή αλλοδαπής καταγωγής από τον ένα τουλάχιστο γονέα, οι οποίοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στις παγκύπριες εξετάσεις και να κατέχουν βεβαίωση πρόσβασης του τρέχοντος έτους.»
* Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρ. 1 και πριν το τελευταίο εδάφιο, προστίθεται η φράση: «Δεν γίνονται δεκτές οι περιπτώσεις υποψηφίων που κατά το ίδιο σχολικό ή ημερολογιακό έτος έχουν φοιτήσει σε δύο τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»
* Στο τέλος του εδαφίου ε της παραγρ. ΑI του άρθρ. 3, διαγράφεται η λέξη «και» και προστίθενται α) τελεία στη λέξη κλίμακα β) η φράση «Η βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δεν απαιτείται για τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης από τις Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Κύπρου.»
* Στο τέλος του εδαφίου α της παραγρ. ΑΙΙ του άρθρ. 3, προστίθεται φράση ως ακολούθως : «Η ανωτέρω βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας δεν απαιτείται για τίτλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου»
* Στο τέλος του εδαφίου iii της περιπτ. 3 της παραγρ. ΑΙΙ του άρθρ. 3 προστίθεται η φράση «Η βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δεν απαιτείται για τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης από τις Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Κύπρου.»
* Στο τέλος της πρώτης φράσης του εδαφίου vii της περιπτ. 3 της παραγρ. ΑΙΙ του άρθρ. 3 προστίθεται η φράση: «Η εν λόγω βεβαίωση δεν απαιτείται σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.»
* Στο τέλος του εδαφίου ii της περ. γ της παραγρ. Β του άρθρ. 3 προστίθεται η φράση «Η βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δεν απαιτείται για τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης από τις Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Κύπρου»
* Μετά την παρ. 5 του ΚΕΦ. Ι του άρθρ. 4, προστίθεται νέα παρ. 6, με ταυτόχρονη αναρίθμηση των παρ. 6-8, ως εξής: «6. Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των παρ. 1,2 και 3 του άρθρου 1 της παρούσας προκειμένου να εισαχθούν στα τμήματα: α) Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, β) Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γ) Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, δ) Μουσικών Σπουδών του 5 Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ε) Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και εφεξής, γίνεται μέσω συμμετοχής τους σε εισαγωγικές εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου που διοργανώνονται σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 4559/2018, (Α΄ 142), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 383 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), γίνεται ως ακολούθως : α) Οι υποψήφιοι μαθητές και απόφοιτοι, εξετάζονται πανελλαδικά στα εξής μαθήματα: αα) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία: Αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων. Ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη. αβ) Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία: Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε σύντομα ερωτήματα, με τα οποία αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών μουσικών γνώσεων. αγ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία αδ) Σε ένα (1) ακόμη μάθημα της ομάδας προσανατολισμού που επιλέγει ο υποψήφιος ως εξής: δα) Ιστορία για τους υποψηφίους του πρώτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δβ) Μαθηματικά για τους υποψηφίους του δεύτερου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δγ) Φυσική για τους υποψηφίους του τρίτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ.,δδ) Πληροφορική για τους υποψηφίους του τέταρτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ. Για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μουσικών μαθημάτων ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 3 της με αριθμ. Φ.253/66947/Α5/14-6-2023 (Β’ 3927) Υπουργικής Απόφασης και οι διατάξεις των άρθρων 4,5,11-15 της με αριθμ. Φ.253/19033/Α5/7-3-2024 ΥΑ (Β’ 1519).
β) Για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων, πολλαπλασιάζεται ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της παρούσης παραγράφου, με συντελεστή βαρύτητας ως εξής: βα) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, με συντελεστή ένα και πενήντα (1,50). ββ) Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία, με συντελεστή ένα και πενήντα (1,50). βγ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, με συντελεστή ένα (1,00). βδ) Στο μάθημα της ομάδας προσανατολισμού που επιλέγει ο υποψήφιος ως εξής: δα) Ιστορία για τους υποψηφίους του πρώτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δβ) Μαθηματικά για τους υποψηφίους του δεύτερου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δγ) Φυσική για τους υποψηφίους του τρίτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δδ) Πληροφορική για τους υποψηφίους του τέταρτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., με συντελεστή ένα (1,00).
Τα τέσσερα (4) ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και προκύπτει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Τμήμα. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου. γ) Προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα τμήματα της παρούσης παραγράφου αποτελούν: γα) η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης τουλάχιστον ίσης με το μισό της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας στα μαθήματα α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία και β) Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία. γβ) η συγκέντρωση τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) μορίων με άριστα τα εκατό (100).
*Η παρ. 2 του άρθρ. 12 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «2. Σε κάθε εξεταστικό κέντρο παρευρίσκεται, εφ’ όσον υπάρχει δυνατότητα, ιατρός του δημοσίου ή ιδιώτης ιατρός, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη μετά από αίτηση του οικείου Διευθυντή Διεύθυνσης ΔΕ για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης των εξεταζομένων. Ο οριζόμενος ιατρός οφείλει να είναι παρών μισή τουλάχιστον ώρα πριν την έναρξη των εξετάσεων και να παραμένει σ' όλη τη διάρκεια των εξετάσεων. Σε περίπτωση αδυναμίας ορισμού ιατρού δύναται να ορίζεται νοσηλευτής του δημοσίου.»
Δείτε όλο το ΦΕΚ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση