Σε λίγες ώρες ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).
Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.
Στη περίπτωση, που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, οι (Υπο)Διευθυντές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καλούνται από το υπουργείο Παιδείας, να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις, που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.
Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.
Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βαθμολογίες: Πάνω από 30.000 υποψήφιοι κάτω από τη βάση – Μείωση άριστων γραπτών
Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσον αφορά στα μαθήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικών Σπουδών) μειώνεται το ποσοστό των γραπτών που βαθμολογήθηκαν με άριστα (18-20) σε σχέση με πέρσι, τόσο στην Ιστορία, όσο και στα Αρχαία. Στην Ιστορία τα άριστα γραπτά φαίνεται να κυμαίνονται ανάμεσα στο 9,5% - 11% ενώ στα Αρχαία Ελληνικά, "σπάνιο είδος" θα είναι οι αριστούχοι, με περίπου μόλις έναν στους 25 υποψηφίους να βρίσκεται μεταξύ 18-20.
Την ίδια ώρα στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο, τα αδιάβατα θέματα στη Φυσική πέτυχαν το αδιανόητο στις Πανελλήνιες: Μάλλον κάνουν αρνητικό ρεκόρ στο ποσοστό των γραπτών της φυσικής που βαθμολογούνται με άριστα (18-20 ή αλλιώς 90-100 στην εκατοντάβαθμη κλίμακα). Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άριστα γραπτά κυμαίνονται ανάμεσα στο 3,5 % έως 5 %!
Θυμίζουμε, για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ότι πέρσι (2023) τα άριστα γραπτά στο μάθημα της Φυσικής ήταν 16,23% και πρόπερσι (2022) 13,44% πέρυσι). Το 2021 ήταν 16,98, το 2020 ήταν 88%, το 2019 ήταν 16,23% και το 2018 ήταν 13,44%
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Πολυτεχνικές Σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές σχολές) θα γίνουν ξαφνικά "χαμηλόβαθμες" αλλά είναι σίγουρο ότι θα σημειώσουν πτώση οι βάσεις τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
Και αυτό καθώς, δεν έχουμε στα άλλα μαθήματα των δυο Επιστημονικών Πεδίων ορατές διαφοροποιήσεις (στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν στην κλίμακα του άριστα 18-20), τέτοιες τουλάχιστον που θα μπορούσαν να καλύψουν τη τεράστια μείωση των άριστων γραπτών στη Φυσική.
Να θυμίσουμε ότι πέρσι κατεγράφη άνοδος και στο 2ο και 3ο Επιστημονικό πεδίο, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Μηχανικών Η/Υ) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών, όπως πχ η Ιατρική που έπιασε τα 19.000 μόρια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη