Thumbnail
Να σπάσει το «ταμπού των απολύσεων» θέλει το Ταμείο που ζήτησε νέα μέτρα ύψους 3,7 δις στην (καθυστερημένη) έκθεσή του

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 
Αλλαγές προς το χειρότερο στο εργασιακό και το ασφαλιστικό πεδίο και νέο γύρο λιτότητας προαναγγέλλει η έκθεση του ΔΝΤ
Τελεσίγραφο για νέα μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016 έστειλε στον Γκίκα Χαρδούβελη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πριν ακόμη προλάβει να καθίσει στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών.
Στην έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα, που δόθηκε με καθυστέρηση μίας εβδομάδας στη δημοσιότητα, το Ταμείο υποδεικνύει στην κυβέρνηση, και στον νέο «τσάρο» της πλατείας Συντάγματος, να «νοικοκυρέψει» το Δημόσιο αν θέλει να αποφύγει νέο «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις.
«Το ταμπού των απολύσεων θα πρέπει επιτέλους να σπάσει» επισημαίνει με νόημα το ΔΝΤ, ενώ χτυπά «καμπανάκι» για την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που συνεχίζει να αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» του ελληνικού κράτους.
Οι τεχνοκράτες του Ταμείου εντοπίζουν δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ το 2016, ασκώντας νέες πιέσεις για επέκταση ή μονιμοποίηση των μέτρων που λήγουν, όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ώστε να μην απειληθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί τα επόμενα χρόνια.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει για φέτος τη δημιουργία πλεονάσματος 6,448 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ στα κρατικά ταμεία και 6,854 δισ. ευρώ το 2015, ενώ για το 2016 το ίδιο μέγεθος θα πρέπει να εξακοντιστεί στα 8,638 δισ. ευρώ ή στο 4,4% του ΑΕΠ.
Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2015, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε ακριτικά νησιά και περιοχές καθώς και το νέο σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης των φόρων σε μισθούς και συντάξεις, θα εξεταστούν το φθινόπωρο στη διάρκεια της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
«Πονοκέφαλο» από τώρα προκαλεί στον νέο υπουργό Οικονομικών και η σαφής πρόθεση του Ταμείου για μια νέα ανατροπή στο πλαίσιο των απαλλαγών που εξακολουθούν να ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
 
Χρηματοδοτικό «κενό»
 
Επιπλέον, το Ταμείο θεωρεί ότι για το 2015 εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις του για το χρέος συγκλίνουν στο ότι θα βρίσκεται στα επίπεδα του 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, πετώντας έτσι το γάντι στους Ευρωπαίους για λήψη μέτρων που θα το καταστήσουν βιώσιμο, χωρίς εντούτοις να απαιτούν νέο «κούρεμα».
Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση των στελεχών του ΔΝΤ ότι τα «κοινωνικά μερίσματα» και οι υποσχέσεις των πολιτικών ηγετών περί μη λήψης νέων μέτρων δείχνουν ότι θα δοκιμαστεί έντονα η πολιτική δέσμευση στη στρατηγική μείωσης του χρέους.
Οι δημοσιονομικές προβλέψεις δεν είναι, όμως, οι μόνες που ανάβουν «φωτιές» στη νέα κυβέρνηση, καθώς στο πολυσέλιδο κείμενο του Ταμείου, όπου αναδεικνύεται το στοιχείο της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενσωματώνονται οι υποχρεώσεις για νέες επώδυνες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και στο εργασιακό.
Από την έκθεση δεν λείπει η αναφορά στους κινδύνους που υπονομεύουν το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Ο πιο σημαντικός για το ΔΝΤ είναι οι δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά και για τα Τέλη Ακινήτων, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την επιτυχία του νέου Φόρου Ακινήτων και τις δαπάνες Υγείας. Ειδικά όσον αφορά το φορολογικό, αίσθηση προκαλεί η επισήμανση σε δύο σημεία της έκθεσης περί «πολιτικής ανάμειξης» στη λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης, κάτι που σύμφωνα με το Ταμείο έχει προκαλέσει (σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των μονάδων) τις αποκλίσεις έναντι των ελεγκτικών και εισπρακτικών στόχων. Προφανής είναι, επίσης, η αλλεργική αντίδραση του ΔΝΤ στις πιέσεις που ασκούνται για διεύρυνση των απαλλαγών στον Φόρο Υπεραξίας αλλά και για χαλάρωση των όρων στις ρυθμίσεις οφειλών.
 
Γκρίνια για τις αποκρατικοποιήσεις
 
Το ΔΝΤ διατηρεί τον στόχο για ανάπτυξη 0,5-0,6% φέτος, ενώ αφήνει αιχμές για τις χαμηλές εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, ζητά την ισχυροποίηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και τη θωράκισή του από πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ επισημαίνει την ανάγκη για την άμεση προώθηση των νόμων που θα ξεμπλοκάρουν την πώληση ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα της χώρας. Οι εισπρακτικοί στόχοι από τις αποκρατικοποιήσεις δεν αλλάζουν δραστικά. Για το 2014 θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα 4,1 δισ. ευρώ, 6,329 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2015 και συνολικά 9,681 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2016. Αυτοί οι στόχοι ενδέχεται να αναθεωρηθούν όταν οι τιτλοποιήσεις ακινήτων αποδώσουν καρπούς.
 
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias.jpg
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων θα υπογραφούν από τον υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας και θα σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Ανδρέας Δρακόπουλος
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Μεγάλου Ευεργέτη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλου
Απόδοση του τίτλου του Μεγάλου Ευεργέτη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αναγόρευση του Ανδρέα Δρακόπουλου, Προέδρου του ΙΣΝ, σε Επίτιμο...
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Μεγάλου Ευεργέτη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλου