Το «παιχνίδι των λέξεων», για το πώς θα εμφανίσει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό τη νέα συμφωνία, δεν μπορεί να κρύψει την ουσία: Οτι παρά τις όποιες διαφορές κι αυτή η συμφωνία με την ΕΕ θα περιέχει παλιές και νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, με ανάπτυξη για το κεφάλαιο, λιτότητα για το λαό και με στόχο να πληρωθεί ένα δυσβάσταχτο χρέος που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ Συμβιβασμός με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Ξεκινάνε από σήμερα οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Οι «διπλές ονομασίες», ανεξάρτητα από τις διαφορές ως προς το μείγμα της πολιτικής, περιγράφουν το ενιαίο αντιλαϊκό πλαίσιο της «επόμενης μέρας»: «Δεν είναι μόνο ζήτημα διατυπώσεων καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τη διατύπωση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε «άτυπο» ενημερωτικό σημείωμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να δικαιολογήσει την εμφανιζόμενη «κωλυσιεργία» στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ. Το σκηνικό στήθηκε στο «παρά 5'» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με αφορμή τις τελικές «διατυπώσεις» του σχεδίου κοινής ανακοίνωσης, η οποία πλέον παραπέμπεται για επόμενη συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε ομολογείται και από τη συγκυβέρνηση, οι διαβουλεύσεις με την ΕΕ, όπως επίσης και με τους άλλους «επίσημους θεσμούς» της τρόικας (ΔΝΤ - ΕΚΤ), βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο. Αλλωστε, ούτε η συγκυβέρνηση ούτε και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πόνταραν στο κλείσιμο της συμφωνίας στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ, αλλά σε κάποια από τις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις...
Βεβαίως, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρας, με τη δήλωσή του χτες βράδυ μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σκιαγράφησε τη μετάβαση σε ένα νέο μνημονιακό πρόγραμμα. Ο Αλ. Τσίπρας αφού έθιξε ακροθιγώς τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, σημείωσε πως ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται σε σχέση με την Ελλάδα και επανέλαβε «τη δήλωση για συμφωνία που είχαμε μετά τη συνάντηση σήμερα το πρωί (σ.σ. με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ), μια δήλωση που αποτελεί βήμα σε θετική κατεύθυνση για συνέχιση των διαβουλεύσεων ως τη Δευτέρα με εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση».
«Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποδεχόταν, δεν υπέγραφε παράταση και ολοκλήρωση μνημονίου, σενάρια τρομοκρατίας και χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν τη χτεσινοβραδινή πρόταση για κοινό ανακοινωθέν. Δεν τα υπογράψαμε, καμία καταστροφή δεν επήλθε, η μετάβαση από το μνημόνιο σε ένα νέο πρόγραμμα είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων και του επόμενου Γιούρογκρουπ (...) Θέλω να διαβεβαιώσω τον λαό ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα σ' αυτή τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, ενημερώνοντας πως οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά και πως η εργασία τους θα διευκολύνει τη συζήτηση στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας.
Κλειδώνει η αντιλαϊκή συμφωνία
Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωζώνη, από «κοινού με τους άλλους θεσμούς (δηλαδή και με τις άλλες συνιστώσες της τρόικας) συμφώνησαν να αρχίσουν συζητήσεις» ενόψει του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας. Αυτό δηλώθηκε χτες από την πλευρά του Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά από συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινά άμεσα η συνεργασία σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και των ....θεσμών (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες στο «τεχνικό κλιμάκιο» της ελληνικής κυβέρνησης θα μετέχουν και στελέχη της «Lazard», η οποία έχει διοριστεί σε ρόλο συμβούλου για το κρατικό χρέος.
Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο «Bloomberg», επισημαίνει πως η Γερμανία δεν επιμένει στην εφαρμογή όλων των παραμέτρων του υπάρχοντος «προγράμματος διάσωσης». Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο εμφανίζεται πρόθυμη να εφαρμόσει το 70% των όρων του «τρέχοντος προγράμματος», μεταξύ αυτού και το κρίσιμο για το κεφάλαιο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Η γερμανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμφανίζεται να συζητά τους στόχους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες:
Η «συμφωνία - γέφυρα» γίνεται αποδεκτή σε συνδυασμό με την εφαρμογή των εκκρεμών μέτρων του σημερινού μνημονίου (ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.)
Η συζήτηση συνεχίζεται γύρω από την αξιοποίηση, σε όφελος του κεφαλαίου και των τραπεζικών ομίλων, των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ του 2012 σχεδιάζονται οι τεχνικές επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων για το κρατικό χρέος.
Και βέβαια μετά την επίτευξη συμφωνίας και υπαγωγής σε νέο «πρόγραμμα», οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν και πάλι στην απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, χωρίς την ανάγκη χρήσης του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Πάντως, η ΕΚΤ αποφάσισε χτες να αυξήσει στα 65 δισεκ. ευρώ (από 59,5 δισ.) το όριο του ποσού που μπορεί να διατίθεται μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες.
Διαχειριστικά ζόρια...
«Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να ερευνήσουν τιςδυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης». Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο του κοινής ανακοίνωσης, η οποία τελικά έμεινε μετέωρη σύμφωνα με τους «Financial Times». O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Γαβριηλίδης τόνισε χτες πως η διατύπωση «παράταση του μνημονίου ήταν αυτή που οδήγησε σε ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος». Και βέβαια έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση έκανε «γαργάρα» άλλες διατυπώσεις που περιλαμβάνονται, όπως συγκεκριμένα ότι «οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους»... Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβερνητική αντιπροσωπεία (ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης) «ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση και απλά η επικοινωνία τους με τον πρωθυπουργό επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους»...
Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, καθώς και με άλλες «διαρροές» από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, υπήρξαν πολλά κείμενα εργασίας, ακόμη και ένα που «ήταν σε θετική κατεύθυνση, το οποίο απορρίφθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση».
Οι κυβερνητικές προτάσεις
Η αντιλαϊκή διελκυστίνδα επιχειρεί να διαμορφώσει ψευτοδιλήμματα ανάμεσα στη «συμφωνία - γέφυρα» που ζητά η πλευρά της συγκυβέρνησης και της «παράτασης» που επιδιώκουν ορισμένες από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, οι προτάσεις της συγκυβέρνησης ξεδιπλώνονται σε 2 άξονες και συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό και στο δημοσιονομικό. Στην πραγματικότητα, τα νέα ζητήματα που βάζει στο αντιλαϊκό τραπέζι η νέα πρόταση της συγκυβέρνησης, σε σχέση με το τρέχον μνημόνιο, συνοψίζονται μόλις σε δυο (ένα από κάθε άξονα) και συγκεκριμένα:
Χρηματοδότηση: «Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ("κόκκινα δάνεια")», όπως αναφέρεται σε χτεσινό "άτυπο" ενημερωτικό σημείωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός για την ολοκληρωτική απαλλαγή των τραπεζικών ομίλων από τα βαρίδια των κόκκινων δανείων, προκειμένου να «επανεκκινήσει» η καπιταλιστική οικονομία. Να σημειωθεί ότι τα 11 δισ. από τα αναξιοποίητα, για το κεφάλαιο, αποθεματικά του ΤΧΣ αποτελούν υπάρχοντα δάνεια της τρόικας, δηλαδή κρατικό χρέος, με το οποίο η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλάξει τους τραπεζίτες από τα δάνεια που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Να σημειωθεί ότι μεταφορά τους σε «κρατικό φορέα διαχείρισης» δεν πρόκειται να σημάνει την απαλλαγή των λαϊκών στρωμάτων από βάρη και άλλες αξιώσεις. Και βέβαια το επίδικο ζήτημα δεν είναι τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά αυτά των ισχυρών επιχειρήσεων από επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας. Τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα χρηματοδότης (ύψος εντόκων γραμματίων κ.ά.) δεν αφορούν αυτό καθ' αυτό το μνημόνιο, και βέβαια δεν έχουν σχέση με το «δίλημμα» της παράτασης ή όχι.
«Δημοσιονομικός εξορθολογισμός»: «Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχθεί να υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά», τονίζει η συγκυβέρνηση. Ως πρόσθετο αντιλαϊκό ατού στα παζάρια με την τρόικα, η συγκυβέρνηση ανεβάζει το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών και μάλιστα υπό τη αιγίδα του ΟΟΣΑ. Αρχίζοντας να «ανοίγουν τα χαρτιά», γίνεται κατ' αρχήν λόγος για «κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων, φορολογικό κ.λπ.».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν
Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τόνισε πως η ελληνική πλευρά αποδέχεται το 70% του «προγράμματος», τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε σε ποιο 70% συμφωνεί και τι μπορεί να γίνει με το 30% που δεν συμφωνεί». Μάλιστα, «τα μέτρα σε ό,τι αφορά τα έσοδα θα πρέπει να αντικαθίστανται από άλλα μέτρα ισόποσης αξίας για να μη δημιουργείται κενό».
Σύμφωνα με τους «Financial Times», σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της ΟΝΕ ο Γιούνκερ έθεσε και το ζήτημα ενός νέου κοινοβουλίου, αποκλειστικά για τα κράτη της Ευρωζώνης, όπως έχει προτείνει στο παρελθόν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Επιβραβεύουν οι βιομήχανοι
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Χάνσεμπλαντ» επισημαίνει τα παρακάτω:
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προεκλογικής της ρητορικής και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Προσπαθεί να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση τονίζει ότι η «ελληνική πλευρά έχει, ήδη, προβεί σε εμφανείς παραχωρήσεις. Δεν μιλάει πια για κούρεμα, αλλά για αναδιάρθρωση του χρέους. Εχει επίσης διαμηνύσει ότι δέχεται ένα μεγάλο μέρος των δράσεων του προηγούμενου προγράμματος προσαρμογής. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για έναν συμβιβασμό και μιας λύσης. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χάσουν όλοι».
Για την αξιολόγηση του σημερινού μνημονίου, αναφέρει ότι «σε ορισμένα σημεία έχει αποτύχει, σε άλλα πέτυχε. Ειδικά στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης -όπως αποτυπώνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε τα δυο προηγούμενα χρόνια. Αλλά το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε με λάθος προτεραιότητες. Επρεπε να έχουν προταχθεί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, επισημαίνει τις μεγάλες δυνατότητες «στον τουρισμό, την υψηλή τεχνολογία, την ενέργεια και τα logistics καθώς και πολλούς άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η Φλόριντα και η Καλιφόρνια της Ευρώπης».
Εξάλλου, το ενδιαφέρον του για την εξέλιξη των συζητήσεων και την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη, εξέφρασε στον Αλ. Τσίπρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, κατά τη συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη