Ενα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να ψηφιστεί έως την Τετάρτη ή Πέμπτη το αργότερο. Αύριο ή μεθαύριο θα οριστεί και νέο Eurogroup, ανάλογα με την πορεία της νομοθέτησης.
Τα πρώτα μέτρα πάντως θα πρέπει να ενσωματωθούν και να ψηφιστούν άμεσα σε 6 νομοσχέδια. Τα νομοσχέδια θα αφορούν:
1.Δημοσιονομικό έλεγχο
2. Ιδιωτικοποιήσεις
3.Κατάργηση πρόωρων συντάξεων - Ενοποιήσεις Ταμείων
4.Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων - Κατάργηση μονοπωλίων
5. Νέο καθεστώς στο ΦΠΑ
6. «Πάγωμα» των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις
Συγκεκριμένα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν (και που πολλά αποτελούν μέρος της 5ης αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) είναι:
1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ:
- Ο φόρος στα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 8,8% , αφού από το 13% θα φτάσει στο 23%. Στο 13% θα διατηρηθούν τα φρέσκα και νωπά προϊόντα, μαζί ίσως με κάποιες εξαιρέσεις (πχ γάλα, ψωμί κλπ).
- Στο 23% από 13% θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση.
- Οι αστικές συγκοινωνίες και μεταφορές πάνε και αυτές στο 23%.
- Ακριβαίνουν οι υπηρεσίες Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές που αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 23%
- Αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από 6,5% σε 13%)
- Με 23% ΦΠΑ θα επιβαρύνονται πλέον τα ασφαλιστήρια, οι κηδείες και τα μνημόνσυνα.
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης:
Συνδέεται με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για αγρότες -και όχι μόνον!
Προβλέπεται:
- Φόρος 26% αντί 13% στους αγρότες
- Δραστικός περιορισμός του δικαιωμένων φοροαπαλλαγής αγροτών
- Κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό ντήζελ
- Μείωση ή κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών υφίστανται ακόμη
Ο ΦΠΑ στα νησιά (κατάργηση της έκπτωσης και αύξηση από 16% σε 23%) θα επιβληθεί στα τέλη του καλοκαιριού ή από φθινόπωρο, μετά την τουριστική σαιζόν.
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού:
Κατάργηση πρόωρων συντάξεων, ενδεχομέμως και για κάποιους που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Γλιτώνουν τα βαρέα επαγγέλματα και γονείς παιδιών με αναπηρία. Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι στα 67 –ή 62 για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης. Ενοποιοούνται ταμεία, αλλάζουν εισφορές και παροχές αγροτών κλπ
4. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ:
Προβλέπεται αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, με περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ. Αποφεύχθηκε πάντως το σενάριο για μεταφορά του Ταμείου στο Λουξεμβούργο. Θα μείνει στην Αθήνα, θα διοικειται από τη χώρα μας και ένα μέρος των εσόδων από την διαχείριση των assets (αν πουληθεί ποτέ τίποτα) θα πηγαίνει για την ανάπτυξη και όχι μόνο για το χρέος.
5. Δημοσιονομικά - αυτόματη περικοπή δαπανών:
Η πρόταση Βαρουφάκη για αυτόματο «κόφτη» κονδυλίων όταν παρατηρούνται ελλείμματα, φαίνεται πως άρεσε στους δανειστές. Μένει να φανεί αν θα διασωθούν μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο.
6. Υιοθέτηση της οδηγίας για Ανάκαμψη των τραπεζών:
Η πρόβλεψη αυτή θα ανοίγει νομικό παράθυρο ακόμα και για bail in στις τράπεζες, αρχικά από τους μετόχους και τους ομολογιούχους, αλλά ενδεχομένως και με κούρεμα καταθέσεων.
7. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ):
Με την διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ έρχεται πιο κοντά και το ενδεχόμενο για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
8. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας:
Για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης (ειδικά σε θέματα κατασχέσεων, προσφυγών κλπ) προβλέπεται η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η καθιέρωση της διαμεσολάβησης και της «ηλεκτρονικής» δικαιοσύνης.
9. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ:
Προβλέπεται η αλλαγή διοίκησης (λήγει η θητεία του προέδρου της κυρίου Γεωργίου) και εκπροσώπηση των θεσμών στην διοίκηση. Ανάλογη ρύθμιση εξετάζεται και για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να λειτουργεί σαν Ανεξάρτητη Αρχή εκτός του υπουργείου Οικονομικών.
10. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
Οι τράπεζες θα καλούνται είτε να επιδιώξουν την είσπραξη των οφειλών με κατασχέσεις κλπ είτε να «ματώσουν» και να ανακεφαλαιοποιηθούν.
11. Αποκομματικοποίηση της ελληνικής διοίκησης:
Προβλέπεται ανατροπή συνδικαλιστικών νόμων και υπηρεσιών, αλλά και περιορισμός ή έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων
12. Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα:
Για την ολοκλήρωση του νέου δανείου, η Τρόικα «δια νόμου» θα επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης.
13. Εφαρμογή της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ:
- Απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως των συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών, φαρμακοποιών κλπ
- Απελευθέρωση μεταφορών
- Απελευθέρωση κλάδων του τουρισμού
- Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η δέσμευση για άρση μονομερών αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση, από τον Φεβρουάριο και μετά. Η απαίτηση αυτή πάντως, πέραν της όποιας τιμωρητικής διάθεσης, έχουν σχέση και με τους κανόνες που χώρες και κοινοβούλια (όπως πχ της Ολλανδίας) έχουν θέσει προκειμένου να μπουν στην διαδικασία μίας νέας συμφωνίας για τη χώρα μας –έστω και αν στην πορεία τελικώς αποδεχτούν να ισχύσουν ως έχουν ορισμένα τουλάχιστον από αυτά.
ΕΩΣ ΤΙΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ:
• η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και των κανόνων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους
• Μεταφορά του BRRD με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κοινοτικη οδηγια για ανακεφαλαιοποιηση και αναδιαρθρωση των τραπεζων)
• Αμέσως, και μόνο μετά τη νομική υλοποίηση των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή, και μετά την επαλήθευση από τους Θεσμούς και το Eurogroup, θα μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση που θα αναθέτει στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Η απόφαση θα ληφθεί με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ESM και οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.
Οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι είναι απόλυτα αφοσιωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί με την κατάθεση ενός χρονοδαγράμματος και της απαραίτητης νομοθεσίας.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης:
- Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές).
- Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
Ως πρόσθετα μέτρα ύψους 330 εκατ. ευρώ ορίζονται αν υπάρξουν αποκλίσεις:
- Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).
- Ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%. Η νέα αύξηση υπολογίζεται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.
- Αποκρατικοποιήσεις: Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
- Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
- Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων.
Όσον αφορά στο ταμείο εγγυοδοσίας, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα εξης:
- Να αναπτύξει ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με μια πιο εξελιγμένη διοίκηση
- Περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο επενδυτικό ταμείο το οποίο θα αποκτήσει κέρδος από αυτά μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Με τα κέρδη από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνει η αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM. Στόχος είναι η συγκέντρωση 50 δισ από τα οποία τα 25 θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το 50% των 25 δισ θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση του χρέους και το υπόλοιπο 50% για επενδύσεις.
Αυτό το ταμείο, θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από Έλληνες υπό την επίβλεψη των σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών.
Πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, newsit.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη