Thumbnail
Τι απαντά η Αριστερή Πλατφόρμα

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο εξετάζει, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, το Μέγαρο Μαξίμου, με τις πολιτικές εξελίξεις να επιταχύνονται από τις 20 Αυγούστου και μετά. Σημείο εκκίνησης των εξελίξεων θεωρείται η ψήφος εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, όπως διεμήνυσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το τρίτο μνημόνιο.

Όπως μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση εξετάζει τρεις πιθανές ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο με πιθανότερη την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Πιθανή θεωρείται και η επόμενη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και η επιλογή για εκλογές-εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει θετικές ψήφους από 162 βουλευτές, δηλαδή το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αν δεν πάρει τις ψήφους αυτές το Μαξίμου θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, με δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου.

Σε αυτή την περίπτωση, για το Μαξίμου η ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης θα έχει ονοματεπώνυμο και αυτό θα είναι Αριστερή Πλατφόρμα.

Τα καθαρά “όχι” στις τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν 32, με τα 25 να προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Για να έχει λοιπόν την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει στάση η Αριστερή Πλατφόρμα όχι με παρόν ή αποχή αλλά με υπερψήφιση της κυβέρνησης, δηλαδή να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου πλέον να προχωρήσει στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναζητεί τις επόμενες κινήσεις που δεν θα του χρεώσουν την πτώση της κυβέρνησης. Μια από αυτές είναι η αποχή των βουλευτών που τον στηρίζουν από την ψηφοφορία, ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα με δεδομένο τον στόχο των 162 βουλευτών που θέτει το Μαξίμου.

Σε άρθρο της Έφης Τριάντη, για το θέμα αυτό, που αναρτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο iskra, η συντάκτρια γράφει:

"Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκέφτεται, δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά ή όχι, το ενδεχόμενο να καταθέσει στη Βουλή πρόταση εμπιστοσύνης.

Το ερώτημα , όμως, είναι εύλογο :

Για ποιο λόγο μπορεί να θέλει η κυβέρνηση να καταθέσει μια τέτοια πρόταση ;

Αν ζητάει, λέμε τώρα (!), ψήφο εμπιστοσύνης για να τηρήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, μια τέτοια εμπιστοσύνη την έχει λάβει ενθουσιωδώς από τους 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και δεν χρειάζεται να την επαναβεβαιώσει. (Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι από τους 162 «εξαναγκάσθησαν» πρόσφατα να ψηφίσουν τρίτο μνημόνιο , σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις και όσα οι ίδιοι ψήφισαν αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη).

Αν η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να εφαρμόσει το νέο τρίτο μνημόνιο που ψήφισε (και πράγματι περί αυτού πρόκειται) τότε αυτήν την εντολή και εξουσιοδότηση την έχει από τη Βουλή σε πρωτοφανή έκταση. Την έχει από 222 βουλευτές που ψήφισαν πρόσφατα το νέο τρίτο μνημόνιο , μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση έχουν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού.

Προς τι, λοιπόν, η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητάει η κυβέρνηση ;

- Την «εμπιστοσύνη» η κυβέρνηση θα τη ζητήσει από τη Βουλή, αν φυσικά το πράξει τελικά, για άλλους λόγους, προφανείς αλλά ανομολόγητους.

    Θα τη ζητήσει για να «εκθέσει» υποτίθεται τους βουλευτές υπέρμαχους του «ΟΧΙ» (κάτι για το οποίο είναι βαθιά νυχτωμένη).

    Θα τη ζητήσει για να βρει αφορμή και δικαιολογητική βάση προκειμένου να εκδιωχθούν ως παρασυνάγωγοι οι «διαφωνούντες» του «ΟΧΙ» αφού δεν υπογράφουν δήλωση «εμπιστοσύνης» στο νέο τρίτο μνημόνιο υποδούλωσης και στην εφαρμογή του. Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό, πάγια απαίτηση προς την κυβέρνηση των κυριάρχων της ΕΕ και της εγχώριας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας ήταν, να απαλλαγούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τα «βαρίδια» της αριστερής πτέρυγας, τα οποία εμπόδιζαν την ρεαλιστική προσγείωση στη μνημονιακή πεπατημένη.

    Θα τη ζητήσει , τέλος, η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως «καλή» αφορμή, προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου. Κι θέλει αυτές τις εκλογές εξπρές η κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν και στις 13 Σεπτεμβρίου, γιατί φοβάται, σχεδόν, τρέμει , ότι η πάροδος του χρόνου της επιφυλάσσει φθορά και μάλιστα ακατάσχετη και ραγδαία.

Ψήφο εμπιστοσύνης , λοιπόν, ως ύστατο «σωσίβιο» για την κυβέρνηση και κυρίως τα μνημόνια της λιτότητας και της υποτέλειας ; Μήπως κάποιοι λογαριάζουν, αν λογαριάζουν, χωρίς τον ξενοδόχο ; Θα δούμε !'"

Στην περίπτωση που φτάσουμε σε κάλπες οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, αφού δεν έχει συμπληρωθεί 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sfouggarades
«Ή σφουγγάρι ή τομάρι!» - Το τρομερό δίλημμα των σφουγγαράδων που αποδεκατίστηκαν από τη νόσο των δυτών
Έφευγαν ξαφνικά ή έμεναν παράλυτοι - Η νόσος που θέριζε χιλιάδες Δωδεκανήσιους
«Ή σφουγγάρι ή τομάρι!» - Το τρομερό δίλημμα των σφουγγαράδων που αποδεκατίστηκαν από τη νόσο των δυτών