«Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν βαθύτερα αίτια» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Λιάνα Κανέλλη
«Ο τρόπος που θα το χειριστούμε, και πρέπει κατά τη γνώμη μου, είναι της ιεράρχησης εντός των ορίων και των συνεπειών του νόμου», είπε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας για τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας και συμπλήρωσε: «Η εμπειρία από το Βέλος στον Οτσαλάν σ' αυτή τη φάση δεν βοηθάει και πολύ. Είμαστε σ' άλλη εποχή κι αυτά τα ζητήματα λύνονται με ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης κι όχι με τρικάκια δημοσκοπήσεων και δημοψηφισμάτων».
Ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνει ότι έχουν βαθύτερα αίτια, δομικά, πολιτικά, κοινωνικά, εθνοτικά και φυσικά γεωστρατηγικά, ενώ εκτιμά ότι το αν θα ισχυροποιηθεί ή όχι ο Ερντογάν είναι συνάρτηση των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή.
Αναφερόμενη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό εκτιμά ότι κάτι τέτοιο «αλλάζει το πολίτευμα. Αλλά στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, με τον λαό να νομίζει ότι θα συμμετέχει στην εξουσία».
Σχολιάζοντας τον νέο εκλογικό νόμο, λέει ότι «η απλή αναλογική, πραγματική, απεριόριστη και ανόθευτη δεν ισχύει στην πράξη, όπως φαίνεται κι από τον ψηφισθέντα νόμο στη Βουλή» και εξηγεί «το "παρών" του ΚΚΕ ως "παρών" στο πλευρό του λαού στους αγώνες του, στην πολιτική μάχη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής κι όχι την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση».
Η συνέντευξη της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, πιστεύετε ότι ο Ερντογάν βγαίνει ενισχυμένος ή αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του;
Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν βαθύτερα αίτια, δομικά, πολιτικά, κοινωνικά, εθνοτικά και φυσικά γεωστρατηγικά. Η ταύτιση των εξελίξεων με το φυσικό πρόσωπο Ερντογάν, παρότι άμεσα και βραχυπρόθεσμα είναι προφανώς λογική, αλλά δεν αντέχει σε στρατηγική ανάλυση των μελλούμενων. Σ ?αυτή τη φάση ο πανίσχυρος Ερντογάν που και καλά πληροφορημένος και καλά προστατευμένος ήταν, σχεδιάζει το μέλλον μιας Τουρκίας χωρίς να υπολογίζει την ύβρη και τη νέμεση. Για να το κάνω πιο λιανά οι άταφοι ακήδευτοι αντίπαλοι εγγράφουν πληγές που ούτε κλείνουν ούτε σβήνουν εύκολα. Ενα σουνίτικο Ιράν, μέλος των G20, με το ένα ποδάρι στον Καύκασο και το άλλο να εκτείνεται απ' τις πηγές του Τίγρη και του Ευφράτη ως τις πετρελαιοπηγές των σπαρασσόμενων και εν δυνάμει ανατινασσόμενων καντονίων και χαλιφάτων, του συροϊρακινού πεδίου ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με το ΝΑΤΟ να περιπολεί τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο, μένει να απαντηθεί αν θα εγκαθιδρυθεί και ποιον τελικά (qui bono?) συμφέρει. Εμάς προφανώς όχι, ως σκωλικοειδή απόφυση των ευρωνατοϊκών βαρόνων -παικτών της περιοχής. Το αν δηλαδή θα ισχυροποιηθεί ή όχι ο Ερντογάν είναι μέγεθος που συναρτάται με το ανοιχτά - μισόκλειστα ή -θεόκλειστα ελληνικά βλέφαρα... Η πάλαι ποτέ καθ' ημάς Ανατολή φάνηκε πόσο αδύναμο, τρεχαγύρευε "φιλοσοφικό" δόγμα αποδείχτηκε. Και θυμίζω ότι σε μια εποχή όπου το Κυπριακό, καίτοι μέλος της ΕΕ η χώρα, "ανανίζει" επικινδύνως, η εισβολή, η κατοχή και οι εκτός ΕΕ πλέον αγγλικές βάσεις απαιτούν τουλάχιστον επικαιροποίηση σε επίπεδο πατριωτικού σχεδιασμού. Κι όλα τούτα τα σχέδια ας μην ξεχνάμε πως καταρτίζονται με μνημονιακές προδιαγραφές. Προσοχή μόνο μην και η υπόθεση των 8, εξελιχθεί σε ιδιότυπο γεωστρατηγικό Γουδή.
Πώς δηλαδή πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα, το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτών;
Οι κραυγές για να γίνουμε Αντιγόνη ακούγονται ωραίες, ηθικές, ελληνικές, αξιακές κλπ, αλλά ξεχνάνε ότι ο Πολυνείκης ήταν νεκρός και μάλιστα αδερφός, κι ο Δίας έπαιζε μαζί με τον Κρέοντα σε μια σκακιέρα που μιμούνταν πράξη σπουδαία και τελεία. Εδώ μιλάμε για τίμημα χειρισμών σε έκτακτες, αλλά ορθολογικές περιστάσεις. Οπότε ο τρόπος που θα το χειριστούμε, και πρέπει κατά τη γνώμη μου, είναι της ιεράρχησης εντός των ορίων και των συνεπειών του νόμου. Η εμπειρία από το Βέλος, στον Οτσαλάν, σ' αυτή τη φάση δε βοηθάει και πολύ. Είμαστε σ? άλλη εποχή κι αυτά τα ζητήματα λύνονται με ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης κι όχι με τρικάκια δημοσκοπήσεων και δημοψηφισμάτων. Όλοι μπορεί ν' αναρωτιόμαστε, να κάνουμε τον προπονητή ή τον διαιτητή στον αγώνα, μόνον ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ρωτήσει "τι θέλετε να κάνω τους 8"; Το ζήτημα είναι εκτός των άλλων βαθιά πολιτικό.
Σας ανησυχεί η δήλωση του Τούρκου πρέσβη σχετικά με την έκδοσή τους και τις διμερείς μας σχέσεις";
Όσο και η έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων και πυροσβεστών με πρόωρα ισχυρά μελτέμια! Γιατί ξέρετε και ξέρω ότι οι διμερείς σχέσεις είναι κατασκευασμένες από πολυμερή υλικά. Οι διμερείς σχέσεις με μια βαθιά διχασμένη Τουρκία μένει να εξεταστούν βήμα-βήμα, παρακολουθώντας το πολιτικό υποκείμενο που θα διαμορφωθεί απέναντι μας κι αν θα ενδυθεί, ως σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ η Τουρκία, θεοκρατικό μανδύα.
Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό; Πιστεύετε ότι μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει το πολίτευμα;
Έτσι όπως έχει τεθεί το θέμα μοιάζει με πρόσκληση να κόψεις εισιτήριο σε μια παράσταση κοιτάζοντας μόνον ένα όνομα στη μαρκίζα, χωρίς να ξέρεις ούτε το έργο ούτε την υπόθεση του. Ε, αυτό δε σε κάνει καινοτόμο επαναστάτη, αλλά ψευδοαστό- ψευδοαριστερό εξυπνάκια σοσιαλδημοκράτη, κακέκτυπο του Μιτεράν κι Αμερικανό στο Παρίσι χωρίς μιούζικαλ. Αλλάζει το πολίτευμα, για να σοβαρευτούμε. Αλλά στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, με τον λαό να νομίζει ότι θα συμμετέχει στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να τεθούν μεμονωμένα από το Σύνταγμα κ.λπ., και απαιτούν μακρά πολιτική συζήτηση τουλάχιστον. Οι πολιτειακές αλλαγές δεν είναι παιχνίδακια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, που είναι πάγιο αίτημα του ΚΚΕ, οδηγεί σε συμμαχικές κυβερνήσεις. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχατε σε μια τέτοια κυβέρνηση;
Μόνο το εκλογικό σύστημα δεν αρκεί για να συζητήσει κανείς συμμετοχή, στην πραγματικότητα συνενοχή στη συνέχιση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής κι άθλιων καπιταλιστικών επιλογών. Η όποια πρόσκληση τέτοιου είδους μοιάζει με διασπορά της πολιτικής ποινής, που αργά ή γρήγορα ο λαός θα επιβάλλει στους γδάρτες των δικαιωμάτων του και την υποθήκευση του μέλλοντός του. Όμως, ακόμα και ρητορικά το προαπαιτούμενο της απλής αναλογικής, πραγματικής, απεριόριστης και ανόθευτης δεν ισχύει στην πράξη, όπως φαίνεται κι από τον ψηφισθέντα νόμο στη Βουλή. Κρατήστε λοιπόν το "παρών" του ΚΚΕ ως "παρών" στο πλευρό του λαού στους αγώνες του, στην πολιτική μάχη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής κι όχι την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση.
Η πλήρης κατάργηση του πλαφόν δεν είναι επικίνδυνη για τα εθνικά μας θέματα;
Αν θεωρείτε τους βουλευτές μουσουλμάνους Έλληνες κι όχι Τούρκους κανέναν κίνδυνο δεν εμπεριέχει. Αντίθετα το πλαφόν κατασκευάζει κίνδυνο που μπορεί να τον μπάσει και στη Βουλή. Διαχεόμενοι σε όλα τα κόμματα όποιοι βουλευτές, όποιου θρησκεύματος, όποιας εξωτερικής επιρροής υπάρξουν ή θελήσουν, μπορούν και να αποσταθεροποιήσουν κυβερνητικά σχέδια και πλειοψηφίες. Το ερώτημα όμως ενέχει και μια υποκρισία, μεταξύ μας, στη χώρα και το Κοινοβούλιο που συμβιώνει με φασίστες των οποίων η ψήφος "δεν μυρίζει".
Συμφωνείτε με την τροπολογία της ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;
Μετά από μακρά συζήτηση και καθορισμό των παραμέτρων, γιατί άλλο ομογένεια, άλλο κάτοικοι εξωτερικού, το συζητάμε!
Tη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη