Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος
Στο φύλλο της «Εφ.Συν.» της 23ης Σεπτεμβρίου 2016 γράφαμε αναφορικά με στενούς συνεργάτες υπουργών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που ενώ κατείχαν θέσεις διευθυντών στα πολιτικά τους γραφεία, συμμετείχαν παράλληλα στα Διοικητικά Συμβούλια της Attica Bank κατά τη διάρκεια περιόδων, που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- δίνονταν ουκ ολίγα επισφαλή δάνεια.
Εκτός του πολιτικού και ηθικού ζητήματος που προκύπτει από μια τέτοια παράλληλη δραστηριότητα, μια ενδελεχής έρευνα στην πορεία τέτοιων στελεχών δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα.
Τράπεζα και υπουργείο
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί η Αικατερίνη Ζευγώλη, την οποία έσπευσε να υπερασπιστεί χθες ο Μάκης Βορίδης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» σε ΜΜΕ και κόμματα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αικατερίνη Ζευγώλη εξελέγη στο Δ.Σ. της Attica Bank στις 30 Οκτωβρίου του 2012 ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του, θέση στην οποία παρέμεινε για 15 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2014. Ιδιαίτερα το διάστημα Ιούνιος 2013-Φεβρουάριος 2014 αποτέλεσε μέλος της Επιτροπής Ελέγχου στην τράπεζα.
Λίγο πριν εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. της Attica Bank είχε διοριστεί, στις 9 Ιουλίου 2012, ως μετακλητή στο υπουργείο Οικονομικών, «διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα», όπου και παρέμεινε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2014.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκείνη την εποχή νόμο, «ο διορισμός σε θέση διευθυντή πολιτικού γραφείου μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού, όπως επίσης σε θέση ειδικού συμβούλου ή συνεργάτη, αναστέλλει την άσκηση του λειτουργήματος ή επαγγέλματός τους». Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Η Αικατερίνη Ζευγώλη είχε τη δυνατότητα και τη νομιμοποίηση να καταλαμβάνει παράλληλα και τις δύο θέσεις, δηλαδή στο Δ.Σ. της Attica Bank και στο πολιτικό γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα;
Το βιογραφικό
Διαβάζοντας το βιογραφικό της Αικατερίνης Ζευγώλη συναντά κανείς μια πλούσια επαγγελματική καριέρα. Αλλά γεννώνται και νέα ερωτήματα. Από τον Ιανουάριο του 1985 μέχρι τον Μάιο του 1995 εργαζόταν στην Τράπεζα Κρήτης. Στο μεσοδιάστημα από τον Οκτώβριο του 1988 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1992 αποσπάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εποπτείας. Από τον Ιούνιο του 1995 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008 απασχολήθηκε στην BNP Paribas στην Αθήνα.
Από τον Φεβρουάριο του 2008 μέχρι τον Ιούλιο του 2012 απασχολήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Ελέγχου Ομίλου. Και ύστερα μετέβη στην Attica Bank, όπου μετά την αποχώρησή της από το Δ.Σ. της, ανέλαβε καθήκοντα αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας και επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της τράπεζας.
Το διάστημα που είχε αναλάβει διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα, τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, είχε υπό την ευθύνη της, σύμφωνα με το βιογραφικό της, την εκπροσώπησή του σε «συσκέψεις υψηλής σημαντικότητας», την επεξεργασία των υπό κατάθεση νομοσχεδίων, την εποπτεία των υποθέσεων της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ και της ΕΑΣ, ενώ συναντούσε τους εκπροσώπους των δανειστών για τα θέματα εκείνης της εποχής.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Ο καθένας θα ανέμενε στο «βαρύ» βιογραφικό της Αικατερίνης Ζευγώλη να αναφέρεται και η απόκτηση ανάλογων τίτλων σπουδών. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ωστόσο από την έρευνα της «Εφ.Συν.» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κι άλλα ερωτήματα.
Οι σπουδές
Στο βιογραφικό της η Αικατερίνη Ζευγώλη αναφέρει ότι «είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΑ) στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική (Belgian Bankers Academy) και πιστοποιήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος σε επενδυτικές υπηρεσίες καθώς και πιστοποίησης CPA (Certified Public Accountant)».
Ωστόσο στο αναλυτικότερο βιογραφικό της η Αικατερίνη Ζευγώλη σημειώνει ότι έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο τον Σεπτέμβριο του 2000.
Δεν αναφέρεται, όμως, πουθενά κάποιος προπτυχιακός τίτλος, εγχώριου ή ξένου Πανεπιστημίου. Με άλλα λόγια, δεν εμφανίζεται να φοίτησε σε κάποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε βέβαια να πήρε πτυχίο.
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα πώς γίνεται να κατέχει master στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική. Αναζητήσαμε την Ακαδημία Βέλγων Τραπεζιτών (Belgian Bankers Academy). Και βρήκαμε στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας, που πρόσκειται στην Ενωση Τραπεζών του Βελγίου, ότι τον μεταπτυχιακό τίτλο τον προσέφερε σε συνεργασία με το Athens Institute of Finance.
Από αυτό το ινστιτούτο υποστηρίζει ότι έλαβε το μεταπτυχιακό της και η ίδια η Αικατερίνη Ζευγώλη. Αναζητήσαμε τα ίχνη αυτού του ινστιτούτου. Η αρχικά διαδικτυακή έρευνά μας στέφθηκε από πλήρη αποτυχία.
Επικοινωνήσαμε έπειτα με έναν εκ των διδασκόντων του προγράμματος. Και η εικόνα που μας μετέφερε είναι εξαιρετικά «θολή». Επιχειρηματίας του χώρου των ιδιωτικών Κέντρων Κατάρτισης είχε αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, αλλά μετά την ολοκλήρωσή του εξαφανίστηκε, αφήνοντας και χρέη σε εμπλεκόμενους.
Σε ερώτησή μας αν για την εγγραφή σ' αυτό το πρόγραμμα απαιτούνταν προπτυχιακός τίτλος σπουδών, η απάντηση ήταν επίσης «θολή». Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών κινούνταν μεταξύ νομιμότητας και ανομίας, όπως συνέβαινε εκείνη την περίοδο με πολλά ιδιωτικά «κολέγια», που πρόσφεραν τίτλους σπουδών χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Παραμένει άλλωστε άγνωστο αν ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν αναγνωρισμένος από το Ελληνικό Δημόσιο.
Οσον αφορά πάντως την «Πιστοποίηση Τράπεζας Ελλάδος», που φέρεται να κατέχει η Αικατερίνη Ζευγώλη, εκεί προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η συμμετοχή για εξετάσεις πιστοποιήσεων διαφόρων μορφών απαιτεί τουλάχιστον «επικυρωμένο αντίγραφο του απαιτούμενου τίτλου σπουδών (πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή μεταλυκειακού φορέα εκπαίδευσης εσωτερικού ή εξωτερικού, τριετούς τουλάχιστον διάρκειας)».
Η πιστοποίηση
Από το βιογραφικό της Αικατερίνης Ζευγώλη δεν προκύπτει να κατείχε κάποιο τέτοιο τίτλο σπουδών. Αν ισχύουν όλα αυτά, πώς απέκτησε την πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδας;
Ας επιστρέψουμε όμως στον διορισμό της στο πολιτικό γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα στη θέση της διευθύντριας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που γνωστοποιούσε τον διορισμό της «από 9.7.2012, σε θέση μετακλητής διοικητικής υπαλλήλου, κατηγορίας Π.Ε. με βαθμό Α». Με άλλα λόγια, ήταν αναγκαίο ο εκάστοτε διορισθείς να κατέχει πτυχίο Πανεπιστημίου. Η Αικατερίνη Ζευγώλη το κατείχε;
Η περίπτωση της Αικατερίνης Ζευγώλη είναι μόνο μία εκ των πολλών. Η «Εφ.Συν.» κρίνει αναγκαίο να ζητήσει απαντήσεις τόσο από την ίδια όσο και από τον προϊστάμενό της και πρώην υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε να χυθεί άπλετο φως για όλα τα ζητήματα που θίγουμε παραπάνω.
Απαντήσεις που θα βοηθήσουν να φωτιστούν σημαντικές πτυχές της εγχώριας τραπεζικής και πολιτικής δραστηριότητας.
UPD: Έωλες εξηγήσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα
Ο πρώην υπουργός, αναφορικά με το δημοσίευμα της «ΕΦ.ΣΥΝ.» δήλωσε «παραιτήθηκε (σσ η κα Ζευγώλη)στις 2 Ιανουαρίου του 2014 και επέστρεψε στην Πειραιώς. Έφυγε από την Πειραιώς προς την Attica Bank την 1η Ιουλίου του 2015. Όταν ανέλαβε θέση στην τράπεζα δεν ήταν συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού. Δεν υπήρχε πρόβλημα τυπικών προσόντων. Για τη θέση απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ ή απολυτήριο Λυκείου. Η μισθοδοσία έγινε με βάση τον υπαλληλικό κώδικα.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» θα επανέλθει την Πέμπτη με νέα στοιχεία
Ν.ΣΒ.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη