Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και την "εξαγωγή" της εσωτερικής κρίσης των γειτόνων σχολίασε:
Εγώ νομίζω ότι τους γείτονες κανείς δεν τους επιλέγει, αυτό που επιλέγει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τους αντιμετωπίσει και η συμπεριφορά που θα αποφασίσει να έχει. Οι γείτονές μας, όπως έχω σημειώσει εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, είναι πολύ νευρικοί. Πολλές πτυχές της εξωτερικής τους πολιτικής δεν πήγαν όπως εκείνοι θα ήθελαν και έχουν ισχυρά εσωτερικά προβλήματα. Η δική μας φροντίδα είναι να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω.
Για την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών και την μη έκδοση στην Τουρκία ανέφερε:
Αυτό που υπογραμμίζω πάντα είναι ότι εμείς θέλουμε την καταπολέμηση κάθε είδους στρατιωτικού πραξικοπήματος από τη σκοπιά της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών κανόνων, από τη σκοπιά της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών. Αυτή είναι η γενική μας άποψη για τα πραξικοπήματα παγκοσμίως.
Ευτυχώς όμως σε αυτό τον τόπο έχουμε μια σαφή διάκριση των εξουσιών. Αυτό που απαντάω πάντα είναι ότι η δημοκρατία λειτουργεί όπως την είχαν προβλέψει και ο Μοντεσκέ και ο Τοκβίλ, με τη διάκριση των εξουσιών. Αυτή η διάκριση των εξουσιών οφείλουμε να γίνεται σεβαστή, όχι μόνο στην Ελλάδα –όπου είναι σεβαστή-, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα.
Για την πορεία του Κυπριακού και τα "αγκάθια" της συμφωνίας δήλωσε:
Στο Κυπριακό η Τουρκία έχει βάλει δυο θέματα, με τα οποία γίνεται όλο και πιο «ειλικρινής». Το ένα είναι ότι επιδιώκει την παραμονή τμήματος του τουρκικού στρατού πάνω στη Μεγαλόνησο, στην αρχή έλεγε πάντα μόνο για να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους, τελευταία με μεγαλύτερη ειλικρίνεια μιλά για λόγους γεωστρατηγικών βλέψεων. Το δεύτερο, το οποίο ακούμε εδώ και δυο μήνες, είναι ότι θέλουν στο Κυπριακό να διασφαλίσουν συμφέροντα των Τούρκων πολιτών, το πώς αυτοί θα πηγαινοέρχονται και θα κινούνται ως Ευρωπαίοι πολίτες στη Μεγαλόνησο.
Κατά συνέπεια, οι Τούρκοι ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων. Έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές ότι στο Κυπριακό πρέπει να κάνουν όλες οι πλευρές συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου -πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου- κράτους η Κύπρος. Όμως με κανένα τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας. Αυτά είναι δικά της και δεν μας αφορούν ως προς την Κύπρο, μας αφορούν στις διακρατικές σχέσεις.
Για τις προκλήσεις της διακυβέρνησης Τραμπ και τις σχέσεις με την Ευρώπη ανέφερε:
Οι Ευρωπαίοι αντί να ουρλιάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ απέναντι στον Τραμπ, -τους το έχω πει χίλιες φορές- καλά θα κάνουν να μελετήσουν ορθά το φαινόμενο και να βρουν ένα τρόπο να εξηγήσουν τί ακριβώς θέλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια πρέπει να είναι η σχέση της με τις ΗΠΑ.
Σας σημειώνω ότι για την ελληνική εξωτερική πολιτική η σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Διότι όλες αυτές οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες είναι μεσαίες στον κόσμο, όταν συγκρουστούν με τους Αμερικάνους τα βρίσκουν μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες και εμείς μένουμε στο περιθώριο.
Γι’ αυτό τους έχω πει ότι εγώ δεν θα ακολουθήσω τέτοια συγκρουσιακή τακτική που γίνεται στη βάση του «δεν δεχόμαστε τα αποτελέσματα εκλογών», τα οποία όμως και οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι δημοκρατικά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη