Thumbnail
Η τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή αποσύρθηκε προσωρινά, μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Την ίδια ώρα που ο λαός θρηνεί τα νέα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, που στερεί ακόμα και στοιχειώδη έργα και υποδομές για την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής στα μουλωχτά ρύθμιση - πρόκληση, η οποία προέβλεπε την αύξηση έως 3.000 ευρώ των ήδη υψηλών αποδοχών των προέδρων, των διευθυνόντων ή εντεταλμένων συμβούλων των δημόσιων εταιρειών και των θυγατρικών τους που έχουν περάσει στο «υπερταμείο», ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες που παρέχουν στην εφαρμογή αυτής ακριβώς της πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, πρόκειται για άρθρο που ήταν «κρυμμένο» ανάμεσα σε μια σειρά άσχετων άρθρων που περιείχε μια ογκώδης τροπολογία με τον γενικό τίτλο «Διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών», η οποία κατατέθηκε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορούσε την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει την αύξηση των αποδοχών δεκάδων προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των κρατικών εταιρειών από 4.631 ευρώ σε 7.483 ευρώ. Οπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, για τις προτεινόμενες αλλαγές «ως προς τις αμοιβές της ανώτατης διοίκησης, λαμβάνεται υπόψη και το μέγεθός τους από πλευράς εσόδων και αριθμού εργαζομένων που απασχολούν με βάση και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά και ο ρόλος και η σπουδαιότητα της σωστής λειτουργίας τους στην υλοποίηση της στρατηγικής των εν λόγω δημοσίων επιχειρήσεων και τη συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία. Σκοπός της προτεινόμενης αλλαγής αποτελεί η παροχή κινήτρων (!), ώστε τα στελέχη αυτά να επιδιώκουν με όλες τις δυνάμεις τους την επίτευξη των τιθέμενων στόχων», δηλαδή την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων!

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η τροπολογία, η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο άρθρο, αλλά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, η απόσυρση είναι προσωρινή. Οπως είπε στην Ολομέλεια, «δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τη διατύπωσή του (του άρθρου) και θα το επαναφέρουμε σε επόμενη φάση».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του υποστηρίζει την τροπολογία, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την ξαναφέρει. Το υπουργείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πολλές ΔΕΚΟ έχουν περάσει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή το γνωστό «υπερταμείο», το οποίο «αξιολογεί και επιλέγει τις διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όχι η κυβέρνηση». Σημειώνει ότι το αίτημα για «ευελιξία» (προκλητικές αυξήσεις δηλαδή) έρχεται από την ΕΕΣΥΠ, «για να βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων», δηλαδή για την αποφασιστική προώθηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Η κυβέρνηση δίνει δωράκια για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, ως ειδικός αγορητής στο νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία, σημείωσε: «Πραγματικά η τροπολογία που φέρατε και που δίνει αυξήσεις 60% σε προέδρους, αντιπροέδρους και εντεταλμένους συμβούλους των ΔΕΚΟ, δείχνει ότι σπάτε το ένα ρεκόρ ξετσιπωσιάς μετά το άλλο. Μπορεί να την αποσύρατε, όμως η λογική που σας έκανε να την φέρετε παραμένει. Δεν αλλάζει σε τίποτα. Ποια είναι αυτή η λογική; Να δίνετε δωράκια με ή χωρίς εισαγωγικά σε όσους υπηρετούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των στόχων που έχει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική σας. Δεν φτάνει η απόσυρση. Είναι σίγουρο πως, όταν κρίνετε ότι οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, θα την ξαναφέρετε. Γι' αυτό, κατά τη γνώμη μας, ο λαός και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, όχι μόνο να βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά σε μια πορεία να την ανατρέψουν».

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι «το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, το γνωστό δηλαδή "υπερταμείο", είναι αποτέλεσμα των μνημονίων και βεβαίως η όλη του δράση δεν είναι τίποτε άλλο παρά για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα χρηματοδοτεί επενδυτικούς ομίλους. Καθήκον των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων είναι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο "υπερταμείο" να είναι κερδοφόρες, άρα να υλοποιούν την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική. Στο όνομα της εκπλήρωσης αυτών των καθηκόντων, δηλαδή εφόσον πετυχαίνουν αυτούς τους στόχους, να μπορούν να έχουν αύξηση των αποδοχών. Αρα, πρόκειται για μια προκλητική διάταξη, την οποία βεβαίως η κυβέρνηση θα την επαναφέρει το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε δήλωσε και η υπουργός».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aksiologisi2.jpg
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»
«Το δικαίωμα μας στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας και δε θα το παραδώσουμε»
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»