Π. Ρήγας: «Θα γυρίσουμε στο παρελθόν και θα πέσουν στο κενό οι θυσίες που έγιναν;»
Ευρωεκλογές 2019

Η Τουρκία με την πολιτική της οδηγείται στην απαξίωση, δεν πρόκειται να αποκομίσει οφέλη και τα όποια τετελεσμένα επιχειρήσει να δημιουργήσει θα ακυρωθούν εν τη γενέσει τους, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Καλεί τη γείτονα να απέχει από προκλητικές ενέργειες και σε εφαρμογή των συμφωνημένων ΜΟΕ, ενώ χαρακτηρίζει, μέσω του ΑΠΕ/ΜΠΕ, παραφωνία που δεν βοηθά ούτε την περιοχή και την αποκλιμάκωση αλλά ούτε και τη Μεγάλη Βρετανία, τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης σερ 'Αλαν Ντάνκαν που χαρακτήρισε την Κυπριακή ΑΟΖ ως «περιοχή προς αμφισβήτηση».

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, ο υπουργός διερωτάται, «θα γυρίσουμε στο παρελθόν και θα πέσουν στο κενό οι θυσίες που έγιναν και που άρχισαν ήδη να παράγουν θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων;». Επιπλέον, ο κ. Ρήγας δηλώνει στο Πρακτορείο ότι «θα αποτελέσουν εξ αντικειμένου μια πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ». Και σημειώνει ότι «το πρόσημο του κυβερνητικού έργου είναι σαφέστατα θετικό και οι όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα αφορούν τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ».

Σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο κ. Ρήγας καλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη «να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να παρέμβουμε δυναμικά», αναφέρει ότι «σε Ελλάδα και Ευρώπη χτίζουμε με υπομονή και επιμονή τις προοδευτικές πολιτικές συμμαχίες που θα δώσουν τη νικηφόρα μάχη κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την ακροδεξιά».

Τέλος, στους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας πως η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα για ψηφοθηρικούς λόγους, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας απαντά ότι «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» και προσθέτει ότι «όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έχουμε το επιστρέφουμε στους πολλούς , με πρόγραμμα και σχέδιο, πάντα εντός των όσων έχουν συμφωνηθεί με την Ευρώπη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, στους Δημήτρη Σπυρίδωνα και Κώστα Γιανναράκο, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Φοβάστε ότι η αυξανόμενη ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο μπορεί να οδηγήσει σε «θερμό» επεισόδιο;

Απ.: Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε κάθε φορά σύμφωνα με τις συνθήκες και με τα ανάλογα μέσα. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα μιας κλιμάκωσης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα αφήσουμε αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση. Η πιθανότητα ενός «θερμού επεισοδίου», όπως το αποκαλείτε, είναι διαχρονικά περισσότερο ή λιγότερο υπαρκτή. Με τη δική μας στάση επιδιώκουμε να ακυρώσουμε μια τέτοια πιθανότητα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έγκειται στο να επιχειρηθεί, από την άλλη πλευρά, να αξιοποιηθεί ένα «θερμό επεισόδιο» για τη δημιουργία κάποιων τετελεσμένων, που θα τεθούν στο μέλλον ως βάση στην όποια συζήτηση. Εμείς λοιπόν, με τη στάση μας αφαιρούμε από το διπλωματικό «οπλοστάσιο» της τουρκικής πλευράς μια τέτοια προοπτική. Η χώρα μας με την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να είναι και ψύχραιμη και αποφασιστική όπου χρειάζεται.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η καταδίκη της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και αν όχι ποιες οι επόμενες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου προς την κατεύθυνση αυτή;

Απ.: Εκτιμώ πως η συγκυρία της περιόδου και οι γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή μας είναι τέτοιες, που περιορίζουν τις δυνατότητες της γείτονος χώρας να αξιοποιήσει τον διεθνή παράγοντα. Στην προσπάθειά της να μεγιστοποιήσει τα οφέλη που απορρέουν από τη γεωπολιτική της θέση, η Τουρκία οδηγείται στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην απαξίωση μέσω της αναξιοπιστίας της. Ο κύκλος των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ τις τελευταίες μέρες, έχει, υπό μια έννοια, και διερευνητικό χαρακτήρα. Τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τις ΗΠΑ αλλά και τις άλλες χώρες της Αν. Μεσογείου, έγιναν οι αναγκαίες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία. Θέλω να πιστεύω ότι στους σχεδιασμούς των γειτόνων μας δεν περιλαμβάνεται κλιμάκωση των προκλήσεων, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει το έδαφος, δεν πρόκειται να αποκομίσει οφέλη και τα όποια τετελεσμένα επιχειρήσει να δημιουργήσει θα ακυρωθούν εν τη γενέσει τους. Σε κάθε περίπτωση και εμείς και η Κύπρος διαθέτουμε μια σειρά μέσων, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, την οποία η Τουρκία δεν μπορεί να παραβιάζει σε μόνιμη βάση. Θα πρέπει η τουρκική ηγεσία να σταθμίσει πολύ καλά την όποια της κίνηση, γιατί κάθε φορά που θα ενεργεί εκτός κανόνων τους Διεθνούς Δικαίου θα βρίσκεται ενώπιον ζημιάς και όχι οφέλους.

Ερ.: Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από τη συζήτηση περί των δράσεων στο πλαίσιο των ΜΟΕ και μια γενική περιγραφή τους;

Απ.: Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι μια υπόθεση η οποία έρχεται από παλιά. Είναι μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι κλιμάκωσής της, είναι μέτρα εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και κατά συνέπεια είναι ασύμβατα με προκλήσεις. Επίσης, δεν αποτελούν μέρος της ουσίας της όποιας συζήτησης μπορεί να υπάρξει για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα, που τον τελευταίο καιρό κινείται και πέρα από τη ρητορεία και με συγκεκριμένες πρακτικές, θα σας έλεγα πως το πρώτο ΜΟΕ που πρέπει να εφαρμοστεί από την τουρκική πλευρά, είναι η αποχή της από προκλητικές ενέργειες. Δεν αρκεί να συμφωνούμε ΜΟΕ αλλά πρέπει και να τηρούνται. Τα ΜΟΕ συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης από το οποίο έχουν να ωφεληθούν και δύο λαοί, αλλά και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ερ.: Ένα σχόλιο για τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης σερ 'Αλαν Ντάνκαν που χαρακτήρισε την Κυπριακή ΑΟΖ ως «περιοχή προς αμφισβήτηση»;

Απ.: Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί μια παραφωνία που δεν βοηθάει την περιοχή και την αποκλιμάκωση, αλλά δεν βοηθάει ούτε την ίδια τη χώρα του. Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να σημάνει και αλλαγή του διπλωματικού στάτους στο οποίο συμμετείχε και συνέβαλε η χώρα αυτή. Ως προς την ουσία της δήλωσης θεωρώ ότι ήταν άστοχη.

Ερ.: Αλλάζοντας θέμα, ποιο αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων της 26ης Μαΐου, πέραν της πάγιας επιδίωξης όλων των κομμάτων για νίκη, θεωρείτε ότι θα ήταν ικανοποιητικό για την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι σε τέτοιες εκλογές εκφράζεται συνήθως η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος προς την όποια κυβέρνηση και τι ενδεχομένως θα δρομολογήσει;

Απ.: Οι ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής θα αποτελέσουν εξ αντικειμένου μια πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι ο ελληνικός λαός να κρίνει, αφού πρώτα συγκρίνει το τότε και το τώρα. Ταυτόχρονα, να τοποθετηθεί ενώπιον ενός συγκεκριμένου διλήμματος: θα γυρίσουμε στο παρελθόν και θα πέσουν στο κενό οι θυσίες που έγιναν και που άρχισαν ήδη να παράγουν θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων; Η δυσαρέσκεια στην οποία αναφέρεστε είναι κάτι φυσιολογικό, οι πολίτες επιζητούν πάντα το καλύτερο για τη ζωή τους και έτσι πρέπει. Είναι αυτονόητο ότι δεν έγιναν όλα τέλεια τα τελευταία 4,5 χρόνια, όλοι όμως ξέρουν σε τι κατάσταση παραλάβαμε τη χώρα.

Το πρόσημο του κυβερνητικού έργου είναι σαφέστατα θετικό. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται σήμερα -αφού πρώτα αυτή η κυβέρνηση κατάφερε, έστω κάνοντας και ένα βήμα πίσω την περίοδο της δύσκολης συμφωνίας, να βγάλει τη χώρα από τη κρίση- οι θύτες, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και να μας εγκαλούν. Αυτοί που δεν έκαναν απολύτως τίποτα, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που την οδήγησαν. Ξέρουμε πολύ καλά τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός για να βγούμε από την κρίση και τον τιμούμε για αυτό. Χωρίς τη συμπαράσταση, την ανοχή και την προσπάθεια του ελληνικού λαού, η χώρα μας δεν θα βρισκόταν σήμερα εδώ και εμείς αυτό το αναγνωρίζουμε και από την πρώτη μέρα της μεταμνημονιακής περιόδου, του το επιστρέφουμε. Οι όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα αφορούν τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Ερ.: Ανησυχείτε ότι η Ακροδεξιά θα καταφέρει πανευρωπαϊκά να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά της στις προσεχείς ευρωεκλογές;

Απ.: Το πρόβλημα με την Ακροδεξιά και την αναβίωση νεοναζιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη, δεν είναι κάτι που έρχεται στο προσκήνιο ενόψει των ευρωεκλογών και που θα φύγει όταν κλείσουν οι κάλπες. Αποτελεί ένα σύμπτωμα πολιτικής παρακμής στην Ευρώπη που συνδέεται με τις αξίες που καλλιεργούνται και με τις προτεραιότητες που θέτουν οι πολιτικές και οι οικονομικές ελίτ. Μαζί με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, όπου τα πάντα είναι οικονομία και ακόμα και οι ζωές των ανθρώπων μετράνε σαν νούμερα σε στατιστικές, ήρθε και η απαξίωση της πολιτικής στα μάτια των λαών της Ευρώπης.

Πάνω σε αυτό το κενό ήρθαν να φωλιάσουν οι εχθροί της δημοκρατίας, δηλητηριάζοντας τον πολιτικό χώρο. Για αυτό και λέμε ότι ψήφος στον κ. Μητσοτάκη σημαίνει ψήφο στον ανθέλληνα κ. Βέμπερ και κατ' επέκταση στον ακροδεξιό Όρμπαν. Για αυτό και λέμε ότι το πρώτιστο καθήκον κάθε προοδευτικού πολίτη είναι να συνταχθεί με τις δυνάμεις εκείνες που θα σταθούν απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Δεν αρκεί πλέον να μιλάμε κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, θα πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να παρέμβουμε δυναμικά. Σε Ελλάδα και Ευρώπη λοιπόν χτίζουμε με υπομονή και επιμονή τις προοδευτικές πολιτικές συμμαχίες που θα δώσουν τη νικηφόρα μάχη κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την ακροδεξιά.

Ερ.: Ένα σχόλιο για τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας πως η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα για ψηφοθηρικούς λόγους;

Απ.: Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ είδαν μία-μία τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις να διαψεύδονται. Προέβλεπαν ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, έκλεισαν, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, ότι θα έρθει το τέταρτο μνημόνιο, δεν ήρθε ποτέ, ότι θα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δεν χρειάστηκε, ότι θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν μειώθηκαν.

Σήμερα βρίσκονται πλέον σε πολιτικό βέρτιγκο και ισχυρίζονται ότι τα μόνιμα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που νομοθετούμε αποτελούν επιδόματα, ενώ την ίδια στιγμή τα ψηφίζουν ένα-ένα στη βουλή! Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές κατοικίες, η ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και δήμους, η 13η σύνταξη, η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια είναι ήδη νόμοι του κράτους και, όπως έχει πει και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν μένουμε εδώ. Ξέρουμε πολύ καλά τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός, που έκαναν οι πολλοί για να βγούμε από την κρίση. Όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έχουμε λοιπόν το επιστρέφουμε σε αυτούς, με πρόγραμμα και σχέδιο, πάντα εντός των όσων έχουν συμφωνηθεί με την Ευρώπη.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko_astynomia.jpg
Για ποιο λόγο οι αστυνομικοί αγγίζουν το αυτοκίνητο όταν κάνουν έλεγχο;
Υπάρχουν περισσότερες από μία εξηγήσεις γι΄ αυτή την κίνησή τους, που είναι μέρος της διαδικασίας ελέγχου ενός αυτοκινήτου
Για ποιο λόγο οι αστυνομικοί αγγίζουν το αυτοκίνητο όταν κάνουν έλεγχο;
απθ
Μαθήματα Αντιφασιστικής Εκπαίδευσης: Μια ημερίδα που μας αφορά όλους από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε του ΑΠΘ
Θα γίνει συζήτηση για τη συγκρότηση συστηματικού σχεδίου παρέμβασης για την αντιμετώπιση των ακροδεξιών, εθνικιστικών και φασιστικών αντιλήψεων...
Μαθήματα Αντιφασιστικής Εκπαίδευσης: Μια ημερίδα που μας αφορά όλους από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε του ΑΠΘ