Μια πρόγευση για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί μέχρι τις επόμενες κάλπες έδωσε στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα και βάζοντας σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το ΣΥΡΙΖΑ. Η αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή - μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - φούντωσε τη συζήτηση για το πότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες.
Ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά επέλεξε να μην αναφερθεί στο χρόνο των εκλογών αλλά ουσιαστικά «ξεδίπλωσε» τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα στην πολιτική μάχη. Ειδικότερα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί να προβάλλει μια εικόνα καταστροφής και σημείωσε πως «η χώρα προχωρά με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση προς την επόμενη μέρα».
Τα δύο βασικά «χαρτιά» που προβάλλει η κυβέρνηση είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας (π.χ. προσέλκυση επενδύσεων) αλλά και οι κινήσεις που γίνονται για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Παράλληλα αναγνωρίζεται πως υπάρχουν σημαντικές εξωγενείς προκλήσεις, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μια σειρά θεμάτων αιχμής όπως η πανδημία αλλά και η κακοκαιρία (για τα οποία η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρά πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση).
Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης - με αφορμή την πρόσφατη συγγνώμη που ζήτησε από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική οδό - μίλησε για μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και με ξεχωριστή σημασία η οποία οφείλει να βρίσκει το ισοδύναμό της σε συγκεκριμένες λύσεις. Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε των χειρισμών στο μέτωπο της πανδημίας, λέγοντας πως παρά τις μεγάλες απώλειες, η χώρα κινείται στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους «με τη διαφορά ότι η σφοδρότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» βρήκε την πατρίδα μας να υστερεί ακόμα στους εμβολιασμούς, ιδίως στις μεγάλες ηλικίες».
Οι διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ και τα … γαλάζια βέλη στον ΚΙΝΑΛ
«Πυροτεχνήματα» του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου «να αμυνθεί στον εσωκομματικό αναβρασμό και στον εξωκομματικό ανταγωνισμό που τον πολιορκούν» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο Κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα επανέλαβε πως υπάρχει χάος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για «χάσμα πολιτικό, ηθικό, αισθητικό».
Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός έχει κάνει σχετική αναφορά, καθώς σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε μιλήσει για άβυσσο που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Οι αναφορές αυτές στοχεύουν και στη «συντήρηση » ενός αντί- ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε συμβάλλει στην εκλογική νίκη της Ν.Δ,
Ωστόσο ενδιαφέρον έχει και το ό,τι σταδιακά ανεβαίνουν οι τόνοι απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει πως διατηρεί τη δυναμική που ανέπτυξε μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα, καθώς δεν επιθυμούν να υπάρξει «επαναπατρισμός» κεντρώων ψηφοφόρων στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ένα τμήμα του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού κέντρου στην τελευταία αναμέτρηση είχε στραφεί προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη (πρωτίστως λόγω της μεταρρυθμιστικής ατζέντας), ωστόσο δεν διατηρεί δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία. Στόχος της Πειραιώς είναι να αποφύγει διαρροές αυτών των ψηφοφόρων και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αυξηθούν τα πολιτικά .. πυρά.
«Θα περίμενα μία πιο θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ. Και εξηγούμαι: όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα τα οποία καταλήγουν σε ευχές. Ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα, προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως «δεν θα μπορείτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Δυστυχώς τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα κατά την διάρκεια αυτών των ημερών».
Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες κάλπες - όποτε τελικά και αν στηθούν- θα γίνουν με την απλή αναλογική. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει καταστήσει σαφές πως αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία θα ακολουθήσει δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.
Ωστόσο με τον τελευταίο εκλογικό νόμο - που θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση -απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Επομένως το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η επιχείρηση συσπείρωσης όσων είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019, κάτι που θα επηρεάζει και την στάση απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr
Γνωρίστε τη Willow τη νέα ένοικο του Λευκού Οίκου που ξετρέλανε τους Μπάιντεν
Κακοκαιρία Ελπίς: Το χάος στην Αττική Οδό ανοίγει τη συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις υποδομών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση